Smaranda Brăescu din nou în California

de Ileana Costea și Cornel Mituț

Anul acesta, 2022, în România, a fost declarat Anul Smaranda Brăescu, prin legea Nr. 19 din 13.01.2022, propusă de premierul Nicolae Ciucă, la insistențele comandorului (r) Laurențiu Buzenchi, Președintele ARPIA (Asociația Româna pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii) Smaranda Brăescu Cluj.

Smaranda Brăescu a fost o campionă de aviație care și-a iubit țara, care se îmbrăca mereu în ie și costum național. O femeie extrem de curajoasă și care era mult înaintea timpurilor ei, cu dorința de a se afirma într-o lume care, în România începutului de secol XX, era rezervată strict bărbaților. Ea și-a dorit să devină pilot și nu a fost primită la școala de aviație, așa încât a fost nevoită să se remarce mai întâi ca parașutistă.

Ileana Costea, Profesor Emerit California State University, Northridge (Los Angeles) și Președinte Interimar ARA (Academia Româno-Americană de Arte și Științe), a organizat, împreună cu dl. Buzenchi, un eveniment pe Zoom pe tema Smaranda Brăescu în 2021, în plină pandemie. Dar comandorul Buzenchi, care în ultimii ani a făcut nenumărate acțiuni de promovare a Smarandei Brăescu în România, dorea o celebrare în Calfiornia a eroinei în anul dedicat ei, 2022. Smaranda Brăescu este o campioană româno-americană, cum îi place comandorului Buzenchi să o numească: româncă de origine, dar care a bătut recordul mondial absolut (și la femei și la bărbați) de salt de la înălțime cu parașuta pe tărâm american, la Sacramento în 19 mai 1932, cu un avion american Cesna, pilot American, record omologat de autoritățile americane. De altfel a fost prima persoană ne-americană ce a obținut licență de pilot în SUA (8 octombrie 1932).

Aniversarea a 90 ani de la obținerea recordului Smarandei, s-a dorit sa fie sarbatorită la Sacramento pe 19 mai 2022. Din cauza restricțiilor de Covid, la acea dată Muzeul Aerospațial din California nu a permis adunarea unei numeroase audiențe pentru un eveniment de anvergură așa cum îl plănuia inginerul-pilot Nick Suciu, Președintele – CEO și fondatorul companiei Skylark USA Aircraft. Celebrarea Smarandei Brăescu în California s-a amânat pentru Octombrie 2022 cu participarea unei delegații din Cluj (condusă de comandorul Laurențiu Buzenchi) care a sosit în Los Angeles pe data de10 octombrie. S-au organizat o serie de evenimente atât în California de Sud cât și în California de Nord în parteneriat cu ARA, care a înlesnit obținerea vizelor americane delegației române.

De subliniat importanta contribuție a ARPIA Cluj la evenimentele Smaranda Brăescu din California: prezentarea emotțonantei trilogii documentare Măndița, cât și lansarea a două cărți- Lăsăți-mă să zbor, (editor, coordonator Laurențiu Buzenchi, în română, cu articole despre Smaranda Brăescu de diverși autori printre care Mircea Goga, profesor la Sorbona, Paris) și Tudor Sireteatnu, Membru Corespondent al Academiei Române) și cartea în engleză finanțată, de Compania Lockheed Martin România, publicată de Editura militară, The diary of the famous Smaranda Brăescu (creată de frații Ana Maria și Tudor Sireteanu, nepoți ai Smarandei Brăescu, cu texte din impresionantul jurnal ținut de Smaranda). Atât dl Goga cât și dl Sireteanu au făcut prezentări și la Zoom-ul ARA dn 2021.Lansarea cărților a fost urmată de prezentarea revistei aniversare Aeronautica, publicată atât în romană cât și în engleză, și a medaliei comemorative imprimate de ARPIA Smaranda Brăescu Cluj,cu ocazia împlinirii a 9 decenii de la recordul mondial al acesteia. Din delegația clujeană au făcut parte, comandorul în rezervă Laurențiu Buzenchi și soția dânsului, Daniela Buzenchi, colonel în rezervă, și reprezentantul Ministerului Apărării Naționale- colonelul Cornel Mitut, autor al filmului documentar Măndița. Împreună cu aceștia au venit și soții Maria și Claudiu Bâlc, care sponsorizează generos activitatea ARPIA. Cărțile și revistele au fost oferite, gratuit, de către comandorul (r) Laurențiu Buzenchi, participanților la evenimentele din California, iar prezentatorilor, organizatorilor și sponsorilor locali din California li s-a oferit și câte o diploma ARPIA și o medalie comemorativă Smaranda Brăescu. În cadrul evenimentelor din California a fost prezentat un rezumat al trilogiei documentare Măndița (numele cu care i se adresau rudele și prietenii Smarandei Brăescu).

Trilogia Măndița este un film documentar cu valoare artistică despre cele trei părți ale vieții Smarandei Brăescu: ca parașutiștă, ca pilot și prigoana ei de către regimul comunist care a condamnat-o în 1946 la 2 ani de pușcărie. Filmul a fost creat de foarte talentatul regizor Cornel Mitut (părerea mea, Ileana Costea și a tuturor celor care au vizionat trilogia în California), care timp de 10 ani a fost directorul Studioului Cinematografic al Armatei. Prima parte a trilogiei, Foșnet de mătase albă a obținut premiul trei, Sabia de bronz la festivalul de filme documentare militare de la Varșovia în 2018.

Filmele Măndița pot fi vizionate on-line, în română, pe site-ul http://www.armed.mapn.ro cât și cu subtitrare în engleză pe site-ul http://www.arpia-filialacluj.ro, sau pur și simplu făcând o căutare pe Google cu numele Măndița.

Trilogia documentară Măndița sunt sigură (Ileana Costea) că va rămâne în istoria cinematografiei românești. Trilogia are meritul de a folosi multe elemente de arhivă, clipuri originale de film, fotografii și articole de ziar din anii 30 care răsunau despre eroina noastră de aviație. Totul pus împreună într-o formă artistică ce emoționează.

În California de Sud au avut loc 4 evenimente ARA – ARPIA; organizator local: Prof. Dr. Ileana Costea.

Miercuri, 12 Octombrie vizită la Muzeul Aerului din Palm Springs, întâlnire cu directorul programelor educative și de operații și șeful arhivelor muzeului. Intenția este de a pune în colecția muzeului câteva piese despre Smaranda Brăescu în sectorul “Femei în Aviație”.

Vineri, 14 Octombrie vizită la NASA/JPL – tur condus de Dr. Adrian Stoica,specialist în robotică la JPL (Jet Propulsion Laboratory) din Pasadena.

Sâmbătă, 15 octombtie Evenimentul principal din California de sud (organizatoare și moderatoare Ileana Costea) cu prezentări și vizionarea unui film Măndița rezumat lung (123 minute, editat de Ileana Costea). Evenimentul a avut loc în sala studiourilor Voxx a regizorului Andrei Zinca, în Glendale. Programul detaliat al evenimentului a fost tipărit și distribuit celor 45 de participanți. Evenimentul a continuat cu discuții libere la un bufet oferit de ARA cu mâncăruri pregătite de Ileana Costea, însăși. Vizibilitatea evenimentelor a fost posibilă prin bunavoință de a le promova si susține, a multora, printre care Jacob Seagal, Aura Imbaruș, Tudor Petruț, și Viitorul Roman Society (VRS).

La evenimentul Smaranda Brăescu de la sala srudiourilor VOXX din Glendale, zona Los Angeles-ului,sâmbată 15 octombrie. De la stânga la dreapta: comandorul (r) Laurențiu Buzenchi (ARPIA Cluj), Prof. Dr. Ileana Costea (ARA, organizator local în California de Sud), Dr. Cosmin Dumitrescu, Consul General al României în Los Angeles, si colonel Cornel Mituț, reprezentant al Ministerului Armatei Române, regizorul filmului Măndița (despre viața Smarandei Brăescu).

Duminică ,16 octombrie, slujba și masa de pomenire a Smarandei Brăescu, în colaborare cu părintele Adrian Roșca, la biserica greco-catolică “Prezentarea în biserică a Maicii Domnului”, din orașul/cartier Sherman Oaks, din “greater Los Angeles”. Persoana de contact a fost dna Doina Pintea. Au vorbit: părintele Adrian Roșca, profesor Ileana Costea, comandor Laurențiu Buzenchi și colonel Cornel Mituț.

Notă: Glendale, Sherman Oaks și Pasadena sunt cartiere/orașe din conglomeratul marelui Los Angeles. Palm Springs se află în deșertul Mojave, la 2 ore de condus de Los Angeles.

În California de Nord au avut loc 3 evenimente organizate de “Historical Events”/”Evenimente Istorice” (asociație înființată în august 2022 de Nick Suciu) în colaborare cu ARA; organizator local Nick Suciu.

Sâmbată, 22 octombrie

Evenimentul principal organizat de Nick Suciu,și Asociația “Historical Events” la Muzeul Aerospațial al Californiei din Sacramento (capitala Californiei) , frumos moderat de dna Alina Jar. Programul a fost tipărit și distribuit participanților.

Evenimentul fastuos organizat de Nick Suciu la Muzeul Aerospațial al Californiei din Sacramento.

Evenimentul s-a ținut într-o impozantă sală decorată cu avioane suspendate de plafon a Muzeului Aeroospațial al Californiei din Sacramento. Acesta a fost cel mai important eveniment Smaranda Brăescu din California, cum era și normal să fie, căci Smaranda a câștigat recordul mondial la Sacramento. În acest muzeu sunt câteva piese despre ea. A fost un eveniment fastuos a cărui deschidere s-a făcut în sunet de fanfară și cântarea imnurilor naționale, român și american. Evenimentul a avut o largă participare, peste 180 de persone pe care Nick Suciu a reușit să le adune din întreaga comunitate românească, susținut de 10 păstori baptiști și penticostali. Printre cei care au vorbit în cadrul acestui foarte de succes eveniment se numără dl Consul Onorific din Sacramento, Alin Alistar; dl inginer Patricio D. Sarcedo, specialist în testare de rachete, care a lucrat la NASA și compania Aerojet, și la proiectul navei spațiale Voyager, care a testat și rachetele de la Caracal, România. A vorbit și dl General de aviație, Dan Vasile, venit special din România, și reprezentantul sucursalei Lockheed Martin din România, Adrian Iacob, adus prin recomandarea comandorului Laurențiu Buzenchi.

A urmat un banchet grandios cu muzică și dans organizat de Nick Suciu împreună cu sponsorii evenimentului, la restaurantul românesc Hora.

Duminică, 23 octombrie

Slujba de pomenire pentru Smaranda Brăescu care a avut loc la biserica orthodoxă “Înălțarea Domnului”, din localitatea Hayward în Silicon Valley, în parteneriat cu părintele Octavian Mahler, mereu gata să sprjine evenimentele românești. Aici aranjamentele preliminare au fost făcute de dna Oana Leonte, membru în Bordul de Directori ARA. După slujbă, în sala Casei Române, de lângă biserică, a avut loc un alt eveniment cu prezentări, și o masă bogată, pregătită și servită de doamnele din parohie.

Atât la muzeul din Sacramento cât și la biserica din Hayward s-a prezentat rezumatul scurt (de 12 minute) al trilogiei documentare Măndița, care a avut un ecou puternic în sufletele auditoriului.

În cadrul activităților, atât în California de Sud cât și în California de Nord, au luat cuvântul Consulul General al României Dr. Cosmin Dumitrescu cât și oficialități locale care au apreciat tema evenimentelor și au evidențiat personalitatea eroinei Smaranda Brăescu. În Los Angeles a vorbit prin mesaj video Vice-Primarul orașului Beverly Hills, fost primar, Julian Gold, iar la evenimentul de la Muzeul Aerospațial din Sacramento a luat cuvântul dna Angelique Ashby, Vice-Primar al orașului.

Un alt lucru în comun la evenimentee din Sud și Nord au fost slujbele de pomenire. Acestea s-au tinut pentru că Smaranda Brăescu atribuia totul, perseverența, curajul ei extraordinar, faptul că a reușit să devină, cum își dorea, pilot și faptul că a scăpat de câteva ori de la moarte în salturile ei cu parașuta sau activităților ei ulterioare de pilot, lui Dumnezeu.

Iarăși, în comun, în sud și nord, a fost și participarea unui pilot tânăr. La evenimentul din Sud de la Voxx Sudios a fost onorat tânărul Ioan Constantin (19 ani) care a venit special din Florida pentru acest eveniment, adus prin recomandarea dnei Georgeta Bostean, personă foarte activă în comunitatea românească din Los Angeles. Ioan a obținut licență de pilot la frageda vârstă de 17 ani și este membru al organizației POA (“Pilots Owners Association”/”Asociația Piloților Proprietari de Avion”) și activ în “Women Pilots Association” / “Asociația Femeilor Pilot”. La evenimentul din nord a vorbit pe video, ginerele lui Nick Suciu, tânărul căpitan de aviație în Forțele Aeriene Americane (US Air Force), Collin Goodman, pilot pe avionul multirol F-35.

Toți participanții la evenimente au avut numai cuvinte de laudă și au plecat emoționați. Cu siguranță acum Smaranda Brăescu, cum bine merită, este mai cunoscută în California. Se dorește și se speră că se va ridica un bust al Smarandei Brăescu pentru a fi expus la Muzeul Aerospațial din Sacramento. Eforturile comandorului Buzenchi (prin ARPIA Cluj) în a o readuce în mintea și sufletul oamenilor, ca și în istoria aviației și a României sunt remarcabile și ne-am bucurat că le-am putut continua și pe Coasta de Vest a SUA. Sperăm că eroinei uitate să i se dea atenția și onoarea cuvenită prin cât mai multe acțiuni în întreaga țară.