ZIUA MAMEI ÎN LUME ȘI ÎN ROMÂNIA 

   În majoritatea țărilor această sărbătoare este în a doua duminică din luna mai, în țări precum Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Grecia, Turcia, Olanda, Japonia, China sau Australia.  Oricând s-a sărbători, Ziua Mamei este un prilej de a onora mamele din toată lumea. În Statele Unite, Ziua Mamei a fost pentru prima dată sprijinită public de Julia Ward, care a spus că este zi pentru mamele care se unesc în lupta pentru pacea mondială.  În secolul XX, Anna Jarvis a luat inițiativa de a onora mamele și a trimis scrisori mai multor instituții ale statului, organelor legislative și unor persoane influente, în care propunerea ca Ziua Mamei să devină o sărbătoare oficială. A fost recunoscut pentru prima dată ca fiind sărbătoare oficială în Virginia, iar în 1914, președintele american – Woodrow Wilson – a declarat a doua duminică a lunii mai sărbătoare națională în cinstea mamelor americane. 

Ziua Mamei în alte țări 

    În funcție de țară, Ziua Mamei este sărbătorită la date diferite. 

Această tradiție de a cinsti mamele vine, cel mai probabil, din Grecia, unde se organizau festivități pentru Rhea, mama zeilor.  Primii creștini au sărbătorit a patra duminică a Postului Mare ca o sărbătoare a Mamei pentru a o cinsti pe Maria, mama lui Hristos.

   În Marea Britanie, tradiția Zilei Mamei este acum foarte asemănătoare cu cea din SUA, dar originile sale sunt diferite, întrucât ziua comemorează întoarcerea în biserica mamă în a patra duminică din Postul Mare. 

    Coloniștii englezi care s-au stabilit în America au întrerupt tradiția duminicii materne, presupunând că ar fi fost destul de dificil să se întoarcă la biserica mamă pentru ziua respectivă. 

Există țări care o sărbătoresc de 8 martie, precum Rusia, Bulgaria, Ucraina, Albania, Serbia, Macedonia sau Muntenegru.  

Altele o sărbătoresc pe 21 martie, precum Iordania, Irak, Israel, Libia, Siria sau Sudan.  În Irlanda, Marea Britanie și Irlanda de Nord, Ziua Mamei este sărbătorită în a patra duminică a Postului Mare. 

Ziua Mamei în România 

Până în anul 2009, România se afla printre puținele state ale lumii care, în lipsa unei Zile oficiale a mamei, a marcat doar Ziua Femeii – 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificații.  

 Ziua Mamei în România a fost adoptată oficial în 13 octombrie 2009 și s-a sărbătorit pentru prima dată în 2010. Data este în a doua duminică după Învierea Domnului – Duminica Sf. Ap. Toma sau Duminica Tomii 

Astfel, această sărbătoare a femeilor de pretutindeni a ajuns la noi să aibă oficial și statutul de zi a mamei, în lipsa unei sărbători separate destinate mamei. 

   Îți sărut sufletul, Mamă 

   De-a lungul timpului, Ziua Mamei a devenit din ce în ce mai populară și tradițiile diferă de la țară la țară. În timp ce în America mamele primesc felicitări și copiii plănuiesc o zi de distracție pentru mama lor, în alte țări se sărbătorește la o cină sau acasă. 

  Mama mea – Sofia Filipoiu, născută pe 3 mai 1926 – este ființa care m-a dat viață din viața ei și care a lăsat în urmă, cea mai scumpă comoară – 3 făclii ale vieții, ce ard în candela eternității. Făclia vieții ei s-a stins mult prea devreme, când nu împlinise 70 de ani (26.11.1995)

A urcat cu sufletul la Domnul, dar amintirea ei îmi inundă sufletul cu lacrimi și nu uit să-i mulțumesc în rugăciune pentru viață, creștere și educare.

   Creștinește este să o respecți și să-i dăruiești puțină dragoste sufletească în fiecare zi, cât este în viață, iar când a trecut în rândul drepților, cinstește-i memoria. 

  Cât ai mama în viață, nu uita, om bun, să-i duci mamei recunoștința într-un simbol și un cuvânt frumos pentru darul neprețuit de care te bucuri – viața. Poate că ar fi suficiente trei cuvinte: 

Sărut mâinile, Mamă! 

La mulți ani! 

   Când mama a părădit această lume pentru alta mai bună, strămutându-și sufletul într-o altă eternitate, aprinde-i o lumânare cu flacăra inimii și păstrează-i icoana în suflet, pentru că mama este îngerul vieții și al fiului. Am auzit această somilitudine la Pr. Vasile Ioana: Mama este îngerul vieții / https://fb.watch/cNewAG0fjw/

Numai așa te poți ruga, oricând îți amintești de ea, să te ierte pentru câte i-ai greșit. 

Eu îi spun mereu, când mă doare dorul în piept: 

Îți sărut sufletul, Mamă! 

Iartă-mă de ți-am greșit! 

Mă rog la Dumnezeu să-i dea loc luminos Împărăția Sa, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! 

Amin! 

Maria Filipoiu