Emilia Ţuţuianu – ,,Cărţile sunt avuţia tezaurizată a lumii şi moştenirea potrivită pentru generaţii”

În această zi binecuvântată de Dumnezeu în care creştinii ortodocşi sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, este sărbătorită şi cartea, 23 aprilie fiind declarată Ziua Cărţii şi Ziua Bibliotecarului român.
“Cărţile sunt avuţia tezaurizată a lumii şi moştenirea potrivită pentru generaţii”, spunea, în secolul al XIX-lea, filosoful american Henry David Thoreau şi cum altfel am putea cinsti cartea, noi, cei care îi suntem zi de zi slujitori în templul sacru al bibliotecii, decât aducându-i o ofrandă ruptă din sufletul nostru.

200x300Cel mai recent număr al revistei Melidonium este ofranda dăruită iubitorilor de arte, ale scrisului şi vizualului, pe care îi dorim să fie cât mai mulţi, mai entuziaşti şi cu credinţă în puterea cuvântului scris – de
a lumina cât mai multe conştiinţe.

Revista tipărită a ajuns la al şaselea număr prin multă dăruire, muncă şi credinţă în fapte ziditoare pentru comunitate, revista promovând creatori autentici, fie că vorbim de poeţi, eseişti sau artişti plastici, din cultura romaşcană.

Sărbătorim, anul acesta, şi 130 de ani de la înfiinţarea primei biblioteci în oraşul Roman, fapt ce îl datorăm donaţiei de carte din anul 1885 a omului de cultură romaşcan George Radu Melidon.

Societatea Culturală înfiinţată în anul 2009, care poartă cu onoare numele intelectualului romaşcan, s-a străduit, în pofida aportului a puţini contributori, să aducă o pată de culoare pe harta culturală a oraşului şi poate mai mult – prin port drapelul Societăţii, revista Melidonium.

Aşa cum odinioară fusese numită, de către însuşi intelectualul romaşcan George Radu Melidon, donaţia de carte dăruită comunei Roman: “Această colecţiune va purta neschimbat numirea de Melidonium, spre veşnica pomenire a numelui familiei mele”, revista Melidonium, care îi poartă numele, a ajuns a fi cunoscută prin intermediul internetului tuturor românilor interesaţi de cultură, arte, tradiţii, credinţă, istorie, educaţie, împărtăşind, astfel, zestrea culturală, trecută şi prezentă, a aşezării noastre romaşcane.

Totodată, aducem în atenţia dumneavoastră şi Calendarul cultural al evenimentelor anului 2015, realizat şi prin contribuţia colegelor de la secţia adulţi a bibliotecii Roman şi prezentat, astăzi, în versiunea tipărită. Acest calendar însumează aniversări şi comemorări ale creatorilor de artă după ani cu cifre rotunde şi alte evenimente importante pe plan mondial, versiunea pentru internet fiind prezentată la finele lunii ianuarie pe blogul bibliotecii Roman şi în revista Melidonium.

Păşim cu încredere într-o bibliotecă fiindcă: “O biblioteca este un loc bun pentru a te duce atunci când te simţi nefericit, pentru că acolo, într-o carte, poţi găsi încurajare şi alinare. O bibliotecă este un loc bun pentru a merge atunci când te simţi confuz şi indecis, pentru că acolo, într-o carte, poţi găsi răspuns la întrebările tale”, sunt cuvintele scriitorului american Elwyn Brooks White.

Printre proiectele imediate ale Societăţii culturale “George Radu Melidon” se numără şi un Concurs de literatură Max Blecher – ca un omagiu adus prozatorului ce a creat în oraşul Roman – în condiţii grele de sănătate – fiind imobilizat la pat din cauza unei tuberculoze osoase.

Doresc să mulţumesc membrilor Societăţii culturale “George Radu Melidon” pentru implicare în acţiunile desfăşurate: domnului profesor Tudor Ghideanu, pentru sugestiile de lucru, doamnei Maria Raţiu, doamnei Magdalena Avădanei şi poetului Florin Vasile Bratu pentru încurajări şi sprijin financiar, doamnei bibliotecare Doina Enea – care a fost şi este alături de munca noastră, domnului profesor Dan Bliderişanu – care s-a alăturat echipei noastre şi se implică consecvent şi activ în proiectele noastre.

Societatea “George Radu Melidon”

Vicepreşedinte executiv, Emilia Ţuţuianu

Ziarul de Roman