Emilia Ţuţuianu – 52 de ani de la moartea doctorului Nicolae Fălcoianu

dr.-Nicolae-Fălcoianu-fost-medic-şef-al-Secţiei-Chirurgie-şi-Director-al-Spitalului-“Precista-Mare”-din-Roman

dr.-Nicolae-Fălcoianu-fost-medic-şef-al-Secţiei-Chirurgie-şi-Director-al-Spitalului-“Precista-Mare”-din-Roman

Dr. Nicolae Fălcoianu s-a născut la 3 august. 1899 în comuna Lipova, judeţul Bacău, fiul lui Alexandru şi Catinca Fălcoianu, oameni înstăriţi. A urmat cursurile primare şi gimnaziale în comuna Lipova apoi liceul la Iaşi şi Baia Mare.
În anul 1917 urmează cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi, ca elev al prof. dr. Hortolomei, prof. dr. Popa şi prof. dr. Tănăsescu. Ca asistent se bucură de aprecierea distinsului prof. dr. Hortolomei.
Din anul 1922-1932 este încadrat la Ministerul Apărării Naţionale, ca medic militar. Din anul 1932-1935 activează la Clinica Chirurgicală din Iaşi.
Din anul 1935 ocupă, prin concurs, postul de medic chirurg la Spitalul Precista Mare, Roman.

dr.falcoianu-nicolae-dr.-fălcoianu-veronica-dr.-moga-remus-1024x653dr.falcoianu nicolae, dr. fălcoianu veronica, dr. moga remus dr. Falcoianu Nicolae, dr. Fălcoianu Veronica, dr. Moga Remus

Devine şef al Secţiei Chirurgie, apoi director al Spitalului Precista Mare, pană în anul 1950. Colaborează excepţional cu dr. Tăutu, dr. Budurcă, dr. Moga etc. În anul 1950 este arestat politic. În anul 1951 este sfătuit să accepte postul de medic primar la Câmpulung Muscel. Va activa aici până în data de 6 octombrie 1962 când va deceda în urma unui infarct.

A fost apreciat ca un foarte bun chirurg, cu o experienţă bogată, indusă de orele petrecute la patul bolnavilor, cu o mare perfecţionare în ceea ce priveşte anestezia locală, reuşind operaţii laborioase.
La Câmpulung Muscel a fost apreciat de localnici, având o foarte bună colaborare cu dr. Cîrstea, dr. Băcanu, dr. Nicolescu, care au întrevăzut valoarea de chirurg şi de mare Om a doctorului Nicolae Fălcoianu.
În memoria lui, locuitorii şi autorităţile din Câmpulung Muscel au dorit ca o stradă să-i poarte numele, ceea ce s-a şi realizat.
Oraşul Roman i-a conferit titlul de cetăţean de Onoare şi i-a fost ridicat un bust comemorativ, care se află în curtea Muzeului de Istorie, din Roman (fosta casă a familiei Fălcoianu).

dr.falcoianu-nicolae-şi-veronica-falcoianu-1024x784dr. Nicolae Falcoianu şi dr. Veronica Falcoianu

(date biografice oferite prin amabilitatea dnei Gabriela Răduţă, fiica dr. N. Fălcoianu.)