Tainele Mănăstirii Râşca

Mănăstirea Râșca este o veche mănăstire ortodoxă, aflată la o distanță de aproximativ 15 kilometri de Fălticeni, în comuna Râșca, din județul Suceava. Istoria mănăstirii înconjurate de stejari înalţi este legată de numele lui Petru Rareş şi de cel al Sfântului Ioan de la Râşca, mitropolit al Moldovei în secolul al XVII-lea.

Cu secole în urmă, teritoriul pe care se înalță astăzi frumoasa mănăstire era al sihaștrilor. Petru Rareș a ridicat aici, la 1542, o mică mănăstire de călugări. Invaziile turcilor și ale tătarilor i-au obligat pe oamenii locului să refacă în numeroase rânduri construcția, astăzi inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava.
Se spune că, la început, aici a fost adusă o mică bisericuță de lemn, de la Bogdănești. Bisericuța, ctitorie a domnitorului Bogdan I a fost înlocuită de o biserică mică, dar cu ziduri de piatră, construită de Petru Rareș, fiul nelegitim al domnitorului Ștefan cel Mare.

manastirea_rasca_w700_h800_q90

Picături de istorie

Călugării de aici le vorbesc credincioșilor mai ales despre Alexandra Lăpușneanu, mama domnitorului Alexandru Lăpuşneanu, care este înmormântată la această sfântă mănăstire. De asemenea, în secolul al XIX-lea, Mihail Kogălniceanu a petrecut șase luni închis într-o cameră din clopotnița mănăstirii, din ordinul lui Mihai Sturza.
La Mănăstirea Râșca se găsesc astăzi o parte din moaștele Sfântului Nicolae, o parte din moaștele Sfântului Serafim de Sarov și o bucată din Lemnul Sfintei Cruci. În schimb, moaștele Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca, al cărui nume este legat de istoria locului, au rămas ascunse.

manastirea_rasca_bucovina

Cine este Sfântul Ierarh Ioan?

Ierarhul era de prin părțile Sucevei, fiu al Anastasiei și al lui Gheorghe. La Mănăstirea Râșca a intrat în 1560, pe vremea episcopului Macarie de Roman.
La începutul secolului al XVII-lea, Ioan devine mitropolitul Moldovei, dar după un timp, cerându-și iertare, renunță și se întoarce la Râșca unde, nu peste mult timp, moare. Cuviosul Ioan de la Râșca este cel care a îmbinat învățăturile din cărți cu povețele sihaștrilor. Sfântul Ierarh Ioan a fost canonizat recent de către Biserica ortodoxă Română.
La acest sfânt lăcaș de cult, călugării se roagă și plâng, așa cum făcea înainte cuviosul Ioan. El primea creștini din toate colțurile țării, îi povățuia, dar nu uita niciodată nici de sihaștrii locului, pe care îi vizita adesea în chiliile lor.

Credincioșii care veneau la Râșca alergau la chilia sfântului pentru a învăța rugăciuni și pentru a-și mărturisi păcatele, încrezători în harul Sfântului. Nu puține au fost dățile în care bolnavii au plecat însănătoșiți de la el și astfel s-a creat legenda că sfântul face minuni.
Istoria spune că în 1574, când turcii au năvălit prădând satele şi mănăstirile Moldovei, nenumăraţi oameni şi-au găsit salvarea la Mănăstirea Râşca.
Dar egumenul ştia că locul urma să fie jefuit. A urmat o noapte de priveghere. Oamenii au fost hrăniţi şi împărtăşiţi, iar în zori – trimişi să se ascundă în munţi. În urma lor, stareţul a aruncat clopotele în iazul mănăstirii, nevrând ca ele să încapă pe mâinile turcilor.
Apoi, luând icoana Sfântului Nicolae, patronul mănăstirii, a înconjurat locul împreună cu călugării. La final s-au despărţit, căutând adăpost în chiliile sihaştrilor din munţi.
Dacă vei porni către Râşca, vei găsi satul înconjurat de păduri bătrâne, cu stejari din vremea lui Ştefan cel Mare sau a lui Petru Rareş.

manastirea-rasca-_sihastrii

La poarta mănăstirii, e un stejar de-o seamă cu mănăstirea. Pe scoarţa lui – un înscris vechi, imposibil de descifrat. Călugării spun că ar fi o însemnare făcută chiar de Petru Rareş, care printr-un miracol nu a fost înghiţită complet de trunchiul copacului nici până în ziua de azi.
Dar, oricât de mult au încercat sihaştrii locului, bătrânii şi călugării, nimeni nu a putut să descifreze taina. A rămas întrebarea: oare ce spun literele săpate în copac?
Misterul lor se împleteşte cu misterul vieţii Sfântului Ioan de la Râşca. Iar bătrânii călugări, foşti poeţi, foşti matematicieni sau doar bărbaţi cu chemare duhovnicească, îşi spun poveştile tuturor vizitatorilor dispuşi să-i asculte între două rugăciuni acolo, în mănăstirea din mijlocul pădurilor bucovinene.rasca2

rol.ro