Zilele Bibliotecii județene Neamț

Luni, 2 iunie, la orele 12.30, va avea loc deschiderea oficială a manifestărilor  Zilelor Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu”, ediția 2014. Până pe data de 13 iunie, nemțenii vor avea în mijlocul lor artiști renumiți, scriitori din țară și străinătate, critici literari, bibliotecari, muzicieni, actori și chiar copii, de toate vârstele. De la mic la mare, iubitorii de cultură sunt așteptați să ia parte la manifestări, invitații de marcă reprezentând garanția calității și bunului gust.

„Încercăm, prin organizarea Zilelor Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu”, să sărbătorim deopotrivă biblioteca și bibliotecile din județ, să punem în valoare și să sărbătorim autori români, și nu numai, și să atragem atenția asupra unei misiuni importante într-o societate, respectiv misiunea bibliotecarului. În total sunt invitate peste 100 de personalități, un lucru extrem de important pentru vizibilitatea bibliotecii noastre”, a precizat Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu”.

Deschiderea manifestărilor va fi urmată de lansarea volumului «Cartea românească veche” în Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu”» de Mircea Filip, lucrare în care sunt trecute în revistă cărțile rare aflate în fondul de tezaur al bibliotecii nemțene. Evenimentul va fi prezentat de Genoveva Filip și Viorel Savin.

Tot în deschiderea evenimentelor, va avea loc la sala „Tezaur” expoziția „Carte din biblioteca lui Ion Creangă”, manifestare prezentată de bibliotecar Cristina Catană.

Artista Silvia Radu, o prezență de excepție

Tot luni, la 13.30, va avea loc, la „Sala Cupola”, vernisajul expoziției „Grădina cu îngeri” de Silvia Radu, eveniment vernisat de Ștefan Potop – președintele Filialei Neamț a UAP, de prof. Teodora Stanciu – președintele Asociației Ziariștilor Independenți și de scriitorul Emil Nicolae. Moderatorul evenimentului va fi directorul Bibliotecii Județene, dr. Adrian Alui Gheorghe.

„Doamna Silvia Radu aduce de la Muzeul Cotroceni, o expoziție specială, un amestec de lucrări de sculptură și pictură. Dânsa este legată de orașul nostru printr-un „accident biografic”, pentru că s-a născut în Dâmbovița, dar a copilărit în primii ani la Piatra Neamț. Este un eveniment aparte pentru toți cei care iubesc arta, în general și arta plastică, în special”, a precizat directorul Adrian Alui Gheorghe.

Personalitate de prim rang a artei plastice românești, Silvia Radu s-a născut în satul Pătroaia, la 30 iunie 1935. A absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucureşti în 1960. A avut nenumărate expoziţii atât în ţară, cât şi în afara ei. A expus la Bienala de la Veneţia în 1979, la Muzeul de Artă din Cluj în 2003, împreună cu soţul său, sculptorul Vasile Gorduz, şi la Muzeul de Artă din Constanţa în 2006. Câteva lucrări de artă monumentală i-au fost selectate pentru a înfrumuseţa Parcul Herăstrău din Bucureşti (Legenda Meşterului Manole) şi Piaţa Sfântul Gheorghe din Timişoara (Statuia Sfântului Gheorghe). În 2003, Fundaţia Anonimus le-a oferit Silviei Radu şi lui Vasile Gorduz premiul Prometeus pentru Opera Omnia.

ziarul Ceahlaul

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Zilele Bibliotecii județene Neamț

  1. Horga Mihai zice:

    Succes deplin manifestărilor acestui prestigios for de cultură al Neamțului!…Felicitări organizatorilor!

Comentariile sunt închise.