Încă o descoperiere românească surpirză în California, la Palm Springs – Arhitectul român Haralamb H. Georgescu (1908-1977)

Ileana Costea

Dr. Ileana Costea Profesor, California State University, Northridge

Palm Springs, un mic orășel oază în deșertul Californiei de Sud cunoscut pentru canadienii și cei bogați din “Mid-West America” numiți “pasări de zăpadă”, ce vin să-și petreacă lunile de iarnă acolo, este considerat a 10-a destinație turistică în Statele Unite. Totodată Palm Springs este și locul unde mulți arhitecți cunoscuți la nivel național american (ca de exempu Richard Neutra), au construit vile și clădiri comerciale în stilul specific arhitecturii de deșert. O vilă a fost construită pentru Frank Sinatra, o alta pentru Bob Hope, una pentru luna de miere a lui Elvis Presley cu Priscilla. Multe personalități din lumea “Entertainment-ului” au ales Palm Springs-ul ca loc de vacanță: Merv Griffin, Bing Crosby, Liberace, Sammy Davis Jr., Dean Martin, Barbara Streisand.

Pe 10 Mai am fost invitată, ca membră a Comitetului de Arhitectură Modernă din Palm Springs la o serată/bufet organizat de Palm Spring Preservation Foundation, la Thunderbird Country Club. Petrecerea anuală s-a ținut în casa construită de William Cody, unul din arhitecții curentului “desert modernism”. Am venit împreună cu doi oaspeți din Europa pe care arhiectura tipică i-a impresionat prin deschiderea casei cu geamuri mari spre piscină și terenul de golf, vederea panoramică spre munții portocalii, muzica live Country, oamenii împrastiati în splendida grădină. Oaspeții mei au excalamat “E ca in filmele americane!” În atmosfera asta de Hollywood și în mijlocul deșertului Mojave, era și o prezență românească pe care urma s-o descoperim la sfârșitul seratei.

palm Springs

Seara a fost plăcută, s-a vorbit despre arhitectură modernistă și despre magazinele de mobilă din zona Uptown Palm Springs. La plecare fiecăruia din participanți li s-a dat un cadou: o pungă mare legată cu o bandană de diferite culori, conținând numărul recent al revistei Palm Springs Life. Printre pliante semnificative pentru misiunea fundației era “ascunsă” și surpriza românească, o cutie plată de chibrituri cu imaginea reclamă a încăperii “Starlite Room” a barului Chi-Chi remodelat în 1961 de arhitectul român Haralamb (Harlan-Bubi) Georgescu (Arhitect A.I.A). Cu decorație în stil polinezian, cu chioșcuri cu acoperiș de stuf, și dansatoare tinere și atragatorare acest bar a devenit un loc “la modă” pentru cei cu bani. Barul a fost demolat pentru constructii ulterioare. În timpurile lui de glorie pe scena lui au cântat muzicieni celebri ca Louis Armstrong, Duke Ellington, Nat King Cole, Ella Fitzgerald.

Din fericire se poate admira la No. 666 Nord Palm Canyon Drive, strada principală a “down
town-ului”, cladirea Laine construită in 1961 de arhitecții Lapham/Georgesu care încântă privirea prin proporția ei echilibrată. Este un exemplu foarte frumos, tipic pentru Bubi Georgescu care era un mare sensibil al proporțiilor. El a reușit să creeze o arhitecură perfect adecvată stilului modernist al epocii în care a trăit.

În cadrul “Săptămânii Modernismului 2014”, această clădire a fost inclusă printre cele 14
obiective arhiitecturale de pe Palm Canyon Dr. într-un tur cu clădiri moderniste ilumintate special. Numele arhitectului român apărea în acest traseu alături de acela al altor “arhitecți de deșert” cunoscuți ca Alfred Frey, Bill Krisel, William Cody, E. Stewart Wiliams, Lloyd Wright, și Donald Wexler. Sântem mândri ca nu numai tatăl, Bubi Georgescu înnobileaza orașul Palm Springs, dar și fiul său, Chris Georgesco, cunoscut sculptor Californian, din Desert Hot Springs a cărui sculptură neagră de oțel numită Balzac cu geometrie cu romburi, amintind de Brancuși, se înalță elegant, in centrul Palm Springs-ului la intersecția lui Palm Canyon Dr. cu Andreas Rd.

Cu ocazia “Săptămânii Modernismului 2011” Muzeul din Palm Springs, un muzeu de artă cu multe activități culturale interesante, a organizat un tur cu autobuzul la Reședința Pasinetti, din Beverly Hills în zona Los Angeles-ului. Considerată o bijuterie de arhitectură de mijloc de secol XX, în stil modernist, această vilă spatioasă si elegantă a fost construită de Georgescu în 1958 pentru prietenul lui, Pier Maria Pasinetti, scriitor și professor la UCLA. Casa a fost publicată în numarul din Ianuarie 1959 al revistei “Arts & Architecture” cu fotografii de cunoscutul fotograf Robert Cleveland. Casa cu proporții foarte plăcute și spațiu ce se deschide armonios spre gradină e reprezentativă pentru vilele făcute de Bubi Georgescu. Istoricul de arhitectură Alan Hess scria în revista Palm Springs Weekend “Nu toți arhitecții veniți din alte părți ale lumii au reușit să înțeleagă imediat California așa cum a făcut-o Georgescu care se remarcă prin capacitatea de a integra spațiul interior cu cel exterior.” Casa Pasinetti este una din lucrările cele mai reușite ale lui Georgescu în California. Impresionat de valoarea arhitecturală a Reședinței Pasinetti arhitectul Tim Braseth a refăcut-o în stilul orginal în 2007. Braseth l-a invitat pe legendarul fotograf Julius Shulman (cunoscut fotograf al clădirilor făcute de arhitecți celebri) să capteze pe peliculă fațada restaurată.

În 2007 Muzeul J. Paul Getty și UCLA, din Los Angeles au achiziționat o importantă colecție a desenelor și creațiilor arhitecturale ale lui Bubi Georgescu, restul arhivei fiind păstrat la “Institutul de Arhitectură Ion Mincu” din București, România. În 2008, cu ocazia centenarului nașterii lui, arhitectul Bubi Georgescu a fost sărbătorit la “Ion Mincu” cu o expoziție retrospectivă a lucrărilor lui și un simpozion de arhitectură. Un frumos catalog al lucrărilor s-a publicat cu această ocazie.

Arhitect de vază în România lui natală, Georgescu a fost architectul regelui Mihai. În România Georgscu a lucrat cu cunoscutul architect Horia Creangă și a construit numeroase clădiri în București și în țara, dintre care Hotelul Aro de la Brașov, a cărui interioare în stil de mijloc de secol 20 sunt inca foarte moderne. O altă lucrare menținută este Restaurantul Pescăruș pe Malul Lacului Herăstrău, București. Îmi aduc aminte copil fiind de sala frumoasă a restaurantului și terasa cu vedere magică spre lac. Nu realizam atunci că mă aflu într-o clădire istorică de mare importanță arhitecturală.

În Septembrie 1947 Georgescu părăsește România, căzută sub dominație sovietică, ajungând în Octombrie acelaș an în Statele Unite. Patru luni mai târziu este angajat ca profesor asociat la Școala de Arhitectură a Universității Nebraska, Lincoln unde predă cursuri de Bazele Designului, Design Avansat și Artă Civică. În 1951 se mută cu tânăra lui familie în Los Angeles, California. La Los Angeles lucrează în diverse locuri: biroul de Interior Design a lui Paul Laszlo și apoi la firmele de arhitectură McAllister & Wagner Architects (1953-1954) și Kenneth Lind (1954-1957). În 1957 Georgescu își deschide propriul birou de arhitectură în parteneriat cu James Larson, ca apoi să devină pe cont propriu în 1959 cu biroul în Clădirea GateWest din Century City.

Proiectele lui Bubi Georgescu în Statele Unite includ biserici, clădiri de apartamente, vile private, un hotel pentru bătrâni, în diverse localități: Cleveland, Ohio; Southfield, Michigan; și Westwood, Beverly Hills, Brentwood și Reseda, în zona Los Angeles-ului. În deșert, unde a fost asociatul designer-ului Howard Lapham din Palm Springs între 1959-1963, Georgescu a construit diverse vile private de scară mare, restaurante, blocuri de locuințe, clădiri comerciale și un club de golf.

L-am întâlnit personal pe Bubi Gergescu in anii 70, un domn distins. M-a impresionat eleganța si elocvența lui deosebită și puternica lui personalite care se contura in ciuda vorbei lui blânde. Apoi am auzit povestea tragică: Arhitecul Bubi Georgescu obținuse niște lucrări în Australia și se întorsese pentru câteva zile la Los Angeles. În fața atelierului fiului lui, în cartierul boem Venice de la malul Oceanul Pacific, intr-o noapte, a fost împușcat pentru a i se fura portofelul de un ucigaș care nu a fost nici macar găsit.

Alan Hess a scris despre Bubi Georgescu că este unul din arhitecții talentați “de mijloc de secol XX” din LA … numele lui adăugindu-se altor arhitecți cunoscuti, ca Richard Neutra. Descoperind clădirile lui Georgescu ne dăm seama că ele reprezintă o interpretare impresionantă și orginală a modernism-ului.

Dr. Ileana Costea
Profesor, California State University, Northridge
24 Mai 2014

© Autoarea reține drepturile de copyright pentru acest material.
Bibliografie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Haralamb_H._Georgescu
Pagina lui Haralamb H. (Haralan) Gerogescu pe Wikipedia
http://www.modernismweek.com/wp-content/uploads/2014/01/Map-Nightly-Illuminated-Modern.pdf
Planul traseului cladirilor comerciale moderniste de pe Palm Canyon Dr., Palm Springs, iluminate in timpul Modernism Week 2011, unde apare si cladirea Laine a lui Georgescu
http://www.uauim.ro/evenimente/haralamb_georgescu/
Expoziţie şi Simpozion „Haralamb H. (Bubi) Georgescu – Un arhitect român în Statele Unite” (2008)
http://www.palmspringslife.com/Palm-Springs-Life/February-2005/Remembering-The-Chi-Chi/
Barul Chi-Chi (demolat)
http://la.curbed.com/archives/2011/07/1969_brentwood_house_designed_by_harlan_georgescu.php#georgescu-17
Casa Pasinetti, Beverly Hills, CA (renovată)
http://www.latimes.com/style/la-hm-pasinetti17-2009jan17-story.html#page=1
Casa Pasinetti
http://www.georgescoart.com/cgs6/sl.htm
Lucrari ale arhitectului Haralan H. Georgescu in arhitvele Paul J. Getty
Sky Lots ” A Proposal for Los Angeles 1966
http://www.palmspringsfineartfair.com/sculptor-christopher-georgesco/
Sculptorul Christopher Georgescu și Evenimentul Palm Springs Art Fair 2013
http://www.GeorgescoArt.com
Pginia de web a sculptorului Christopher Georgesco
http://www.psmodcom.org
Pagina Web a Palm Springs Modern Committee – Preservation Foundation

Reclame
Acest articol a fost publicat în Haralamb H. Georgescu, Ileana Costea și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.