Gheorghe A. M. Ciobanu – ,,Primii fiori” ai mei, la ,,Muşatinia”

Gh.A.M.CiobanuCu zece ani în urmă, eram la ,,primul meu rendez-vous” editorial, încredinţând tinerei ,,Muşatinia”, cele dintâi înfiorări ale mele, în meşteşugul literar. Astfel, în anul următor, cu o copertă adolescentină, ce reproducea culorile de miraj ale unei ,,Singurătăţi” victoriene – Stanciu – a văzut lumina tiparului volumul, el în sine o capodoperă ,,gutenbergiană”, postfaţat de universitarul de altitudine Tudor Ghideanu şi grafiat portretistic de sculptorul Demo, volum ce cuprinde în el acel ,,taifas” al autorului, purtat, juvenil, cu frumosul condeiesc.
,,Primii fiori”… Prima mea poposire în lumea cuvântului scris, primele mele îndrăzneli literare, în una din cele mai îndrăzneţe şi ele, domenii ale creativităţii umane. Şi toate, dăruite contemporan unui non-stop cultural, prin la fel de curajoasa Editură Muşatinia. De aceea, parafrazând denumirea unui film ,,mare” al lui ,,ieri”, voi şopti mereu: ,,Muşatinia, dragostea mea”. O ,,Muşatinie” dominant spirituală, ca şi Voievodul cu acelaşi nume, turnat, în viziune zaharesciană, din veşnicie şi din bronz, veghind Oraşul multisecular.
Deşi, nu de mult, a trecut pragul unui prim deceniu, ,,Muşatinia” muşatină s-a proiectat pe tot spectrul editorial al lumii moderne, de la literaturi polivalente, la arte de paletă şi de ,,cheia sol”, de la eseu şi lungi notări de marco polo, la îndrăznelile metafizice ale unor ,,Dincolo”. Cu alte cuvinte, nu o editură pe profil, ci una enciclopedică, universală, adresabilă unui public foarte larg. O are gradul de penetrabilitate, de ierarhizare al acestora, stabilit prin aceşti parametri.10
Fiindu-mi foarte apropiată, i-am putut urmări, direct şi indirect, evoluţia şi la nivel de spiritualitate sau opţiune contemporană şi ca o estetică, ce să răspundă optim unei culturi polivalente, psihocentriste şi vizual-solarice. O ,,Muşatinia” la care, directorul editorial al ei, Emilia Ţuţuianu Dospinescu, împreună cu soţul, s-au alăturat unei tipografii din judeţul Bacău, ce concretizează de minune întruchipările structural-estetice realizate de ei. La aşa o editură, o tot aşa tipografie. De aici şi succesul repetat pe care ,,Muşatinia” l-a reputat la multiple Târguri de Carte.
O Editoare şi o Editură, amândouă credincioase principiului ,,aut, aut”. De aici şi expansiunea internaţională, prin internet, sau prin revista Melidonium a Muşatiniei. Prin urmare, editura a devenit un ,,cotidian” de extensie planetară, iar a doua, un ,,best-seller” care, imediat după apariţie, devine cu statut de ,,s-a epuizat”. Un conţinut enciclopedic, bogat ilustrat, inedit documentariu şi realizat într-un colorit feminin. Trei ipostaze ce fac din ,,Muşatinia”, un evantai triadic de cultură.
,,Primii fiori” ai mei întru condei au devenit în timp, până mai ieri, prin ,,Muşatinia”, tot editându-mi carte după carte, a fi buchet de astfel de înfiorări, unite, metaforic, în volumul nescris încă, şi-având, ca denumire, cuvântul ,,Plurifiori”.

13

mioritaGh. A. M. Ciobanu- Portrete printre rameOmnifonismulConstantin.TeodorescuOlnefonismul

Un gând despre „Gheorghe A. M. Ciobanu – ,,Primii fiori” ai mei, la ,,Muşatinia”

 1. Revista Melidonium, cu o titulatura atat de poetica, rezoneaza cu necesitatea contemporana de a ne informa rapid, de a comunica, mai ales de-a comunica.
  O revista care reuseste sa se remarce si sa existe in ritm sustinut in acest peisaj editorial atat de divers. Vreau sa zic , in aceasta concurenta publicistica.
  Ideea de intreculturalitate, legatura cu revistele si scriitorii de pe multe meridiane este una din coordonatele care -i asigura acestei publicatii renumele dar si rezistenta in timp.
  Oricat s-ar scrie in lumea literara, tot este loc pentru daruire, in numele limbii literare, in numele culturii.
  A face publicistica literara in acest context informational vertiginos este cat se poate de onorant si… e nevoie de multa perseverenta, de incredere in arta, cand alte categorii, multe de fapt, foarte multe sunt orientate spre adunarea de arginti, a te darui pentru ca un anume segment uman, poetii, scriitorii, oamenii de cultura sa poata comunica, este fara indoiala ceva onorant precum spuneam. Ma numar printre favorizatii care m-au publicat dar, merituoasa si remarcabila este atitudinea in general fata de cei care isi doresc sa publice, sa inter relationeze cu semenii din breasla scriitoriceasca ori a artelor plastice, a culturii in general. Este generozitate, este incredere in arta. Tinerii sau mai noii scriitori au o usa deschisa. E oare putin lucru?
  Am trimis materiale ale acestora, din Austria, din Canada si revista le-a publicat.
  Ganduri de admiratie pentru daruirea, pentru iubirea de cuvantul scris artistic pe care o dovedeste de ani buni revista prin redactorul sau sef, doamna Emilia Tutuianu si Dorin Dospinescu.
  Sa ajunga sa aiba o istorie din ce in ce mai intinsa in lume si sa reziste in timp!

  Veronica Balaj

Comentariile sunt închise.