Vasile Menzel – Ritmuri şi rime redundante

DSC00450

Ion Toboşaru

Am citit cu interes cartea prof. univ.dr. Ion Toboşaru, doctor Honoris Cauza de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”din Bucureşti, apărută la editura Buratino şi intitulată trist Testament. Dar din fericire, este un testament oferit celor care doresc să iubească frumosul- natura, viaţa, cultura- pornit din acumulările păstrate cu grijă şi dăruite apoi cu eleganţă, cu drag.
În acest volum de versuri, poemele nu au titlu. Ele fiind numerotate cu cifre romane de la I –V, care ne duc cu gândul la prestanţa clasicismului.
În primul poem, autorul cere : Adu-mi cocorii primenirii/Şi nourii
celestelr luntriri,/ Azurul paltinilor miruirii,/Ducatul căprioarelor nuntirii,
Monada săvârşitelor iubiri./ Apoi roagă: Primeşte-mă vestală cu vestirea/
Nourilor asfinţirii, Cu aburul colinelor şi miruirea, Cu ulmii răstignirii
şi dezpătimirea/ Cu somnul culmilor vecernicirii./ În alte poeme constată:
Iubirile cresc pe lespedea ivirii…sau Dorm crinii pe lespedea topirii/ Sub
nourii serafelor plutiri…şi tot aşa, priveşte la toată minunea lumii. Toate poemele lui Ion Toboşaru au cinci strofe a câte cinci versuri. Este o rigoare pe care şi-o impune de la început la sfârşit. Nici un vers alb nu încape în compoziţia poemelor. Totul are rimă şi ritm amintindu-mi de stilul baroc, al poeţilor mistici şi de curentele: rococo, marinismul…preţuite de Lope de Vega sau Torquato Tasso.
Cartea abundă în idei,imagini, metafore. Cele o sută de poezii ne arată că ceva va urma, va continua, deoarece ele cer, roagă, constată dar, făţiş, nu dăruiesc.
Este de fapt o aparenţă întrucât autorul ne lasă o zestre a limbajului elevat, a subtextului a trimiterilor către frumos, către estetica lucrurilor şi a simţurilor. Estetica fiind materia de bază dăruită tuturor studenţilor actori, regizori,filologi,… de către octogenarul Ion Toboşaru, eminent profesor, supranumit Sir Toby.