Academicianul Solomon Marcus la Roman

Solomon MarcusSolomon Marcus va susţine două conferinţe, joi, 27 martie, în cadrul Zilelor Excelenţei la “Roman-Vodă”.

Academicianul Solomon Marcus va fi prezent la Roman joi, 27 martie. Acesta va conferenţia la Colegiul Naţional “Roman-Vodă”, în cadrul manifestărilor organizate sub egida Zilelor Excelenţei la Colegiul Naţional “Roman-Vodă”. În program sunt prevăzute două intervenţii. Prima conferinţă, “Joc, haz, mirare şi mister”, va avea loc la ora 11, la sala de festivităţi a colegiului, şi este dedicată elevilor şi profesorilor din “Roman-Vodă”. Cea de-a doua conferinţă, cu tema “Între istoria care ni se arată şi istoria care ni se ascunde”, va începe de la ora 17, în aceeaşi locaţie, şi este deschisă tuturor romaşcanilor care doresc să-l asculte pe distinsul academician.

Solomon Marcus s-a născut la data de 1 martie 1925, în Bacău. Părinţii săi au fost croitori. După absolvirea studiilor liceale în oraşul natal, a urmat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. A obţinut, ulterior, titlurile ştiinţifice de doctor în matematică şi doctor docent. După absolvirea facultăţii a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. Profesorul Solomon Marcus este autor a numeroase studii interdisciplinare, de cărţi ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale. Cărţile sale au fost traduse în multe ţări ale lumii. A publicat peste 50 de volume în România şi care au fost traduse în mai multe limbi din Europa şi nu numai şi aproximativ 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate. Opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori. Din 1993, devine membru corespondent al Academiei Române. În anul 2001, matematicianul Solomon Marcus a fost ales ca membru titular al Academiei Române.

ziarul de roman

2 gânduri despre „Academicianul Solomon Marcus la Roman

  1. Eveniment rarisim…Vivat Academia!…dar, mă întreb : Dece oare, nu se implică Academia Română, mai ales după 89…în marile probleme ale țării, să adopte strategii pe care să le înainteze guvernelor ce s-au perindat la conducere, dar au admis mari greșeli, de ex : tăierea masivă a pădurilor, demolarea industriei și vânzarea metalului peste hotare,semnarea dezavantajoasă a pactului cu Ucraina, care are teritorii românești nerevendicate, plecarea peste hotare a peste 2,5 mil. persoane fără contracte inter-țări, care ne-ar fi adus la buget fonduri însemnate,etc.Păcat!
    P.S. E adevărat că Academia „nu face politică” dar n-am văzut nici o grevă, un protest, o luare hotărâtă de atitudine,o intervenție la președinție?

  2. La conferința de la C.N.R.V., de o înaltă ținută științifică, am avut fericita ocazie de a-i înmâna distinsului oaspete poezia Cometa Halley, cu un mărțișor și cu dedicația :
    „Ați apărut pe cerul țării/Ca o cometă-n largul zării/Și v-ascultăm cu interes/La Roman, să veniți mai des!/” (în comparație, cometa Halley apare o dată la 76 ani…) Mulțumesc celor cu inițiativa acestui eveniment cultural deosebit!

Comentariile sunt închise.