Vivat academia! Vivant professores! Profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu împlineşte 89 de ani

Elena si Gh.A.M. Ciobanu

Publicistul romaşcan şi-a dedicat viaţa şcolii şi scrisului, fiind o prezenţă activă la activităţile culturale ale oraşului.
Profesorul şi omul de cultură romaşcan Gheorghe A.M. Ciobanu împlineşte pe 25 martie, 89 de ani. Pe bună dreptate numit “părintele culturii romaşcane”, profesorul Ciobanu este un spirit de o vitalitate debordantă, omniprezent în viaţa cetăţii. În activitatea sa didactică, desfăşurată între anii 1945 şi 1985, profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu s-a impus prin dăruire, rigurozitate şi forța implicării. Și-a dorit o carieră în arhitectură, dar a absolvit Facultatea de Drept. Nu a fost un practician al domeniului juridic, pentru că s-a simţit mai atras de catedră. Matematica i-a format un spirit de ordine şi o disciplină interioară de care s-a servit întreaga viaţă, iar celelalte discipline pe care le-a predat – fizica, chimia, muzica şi desenul – au fost domenii pe care le-a explorat împreună cu generaţii de elevi ai Liceului “Roman-Vodă”, dar şi din alte instituţii de învăţământ din oraş.
Cunoscător al culturii româneşti şi universale, profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu făcea din lecţiile sale adevărate clipe de înălţare spirituală și sufletească, fiindcă ştia să le insufle elevilor dorinţa de studiu şi nevoia de a cunoaşte.

Gh.A.M.CiobanuRomaşcan prin naştere, profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu a urmat cursurile Școlii nr. 4 şi ale Liceului “Roman-Vodă” (1936 – 1944) din Roman. Bacalaureatul l-a dat la Sighişoara, în 1944, în timpul refugiului. “Copilăria şi adolescenţa mea au stat sub zodia războiului. Am prins perioada când ne uitam mai mult pe fereastră decât la catedră. La vârsta majoratului, eram într-un adăpost. Când am ieşit de acolo, priveam în jur să văd ce clădiri mai stau în picioare. Deşi erau anii frumoşi ai tinereţii, trăiam cu obsesia sunetului alarmei militare. Eram pregătit, ca rezervă, pentru front. Eu nu am mai prins frontul, dar mulţi din seria mea au plecat la război şi nu au mai supravieţuit”, îşi aminteşte profesorul.
Paralel cu activitatea de la catedră, profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu a avut o bogată activitate publicistică. Locul şi spiritul, în care sunt descrise valorile artistice din oraşul Roman, Irimescu, statornicie şi zbor, o analiză a creaţiei sculptorului Ion Irimescu, Scrieri – eseuri, analize, exegeze şi critici publicate în perioada 1964 – 2004, Primii fiori, Mioriţa mit triadic, Mileniul III pe portativ, dedicată descoperirii personale, un nou curent muzical căruia i-a pus bazele – ontifonismul, Portrete printre rame sunt doar câteva din cele 16 volume apărute sub semnătura profesorului Ciobanu. Acestora li se adaugă numeroase conferinţe pe care le-a susținut, de fiecare dată captivând atenţia publicului, fermecându-l cu erudite dizertaţii despre evenimente, locuri, oameni şi curente din istorie, literatură şi artă. “Mi-am tras seva şi puterea de la tinereţea cu care am fost mereu înconjurat, de la discipolii mei”, pare să fie secretul longevităţii mărturisete de profesorul Ciobanu.

ziarul de roman

Reclame

Un gând despre „Vivat academia! Vivant professores! Profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu împlineşte 89 de ani

Comentariile sunt închise.