Ileana Costea: Familia Adumitroaie, o familie de oameni arătoşi, deştepţi şi talentaţi, cu suflet românesc

AdumitroaieBine făcută, cu păr bogat în plete blonde, vorbind atrăgător într-o frumoasă limbă românească, trece printre comesenii de la Clubul Athletic din Downtown Los Angeles, Anca Adumitroaie, Director Cultural şi Secretar de Presă al Societăţii „Viitorul Român”. Suntem în februarie 2014 şi se sărbătoreşte Unirea Principatelor Române. Venit în vizită din Washinton este noul Ambasador al României în Statele Unite, Iulian Buga. A acceptat invitaţia Ionelei Kloes, Preşedinta Societăţii VRS puţin după numirea dânsului ca Ambasador căci, aşa cum a mărturisit în discursul său, se simte profund legat sufleteşte de oraşul în care a făcut primii paşi de diplomaţie în America, cu nişte ani în urmă, şi unde s-a împrietenit cu membri ai comunităţii româneşti.

familia AdumitroaieVirgil, soţul Ancăi, dă bun venit participanţilor cu graţie socială pe care o găseşti mai rar la cei ce sunt ingineri de profesie. Virgil a făcut un doctorat în Inginerie Spaţială la NYU în Buffalo şi acum lucrează la Jet Propulsion Laboratory în Pasadena. Este Vice -Preşedinte al VRS. Soţii Adumitroaie, Anca şi Virgil, sunt membrii VRS din 2004, iar din 2010 au devenit extrem de activi în conducerea societăţii. Iată ce-mi spune Anca: “În primul rând ne-a atras organizarea de evenimente care au ca scop implicarea diasporei româneaşti, publicizarea tradiţiilor noastre. Tendinţa în America este aceea de a se pierde tradiţia în acest amalgam de culturi. VRS implică nu numai români dar şi americani cărora le face cunoscute tradiţiile şi cultura românească şi, aşa cum se reflectă în numele societăţii, activităţile se îndreaptă şi spre a menţine vie limba, cultura şi tradiţiile în noua generaţie. În acea seară spectacolul de muzică clasică şi balet a fost dat de un grup de copii şi tineri români. A fost ideea Ancăi. Printre aceştia a fost şi Thea, fata soţilor Adumitroaie, 12 ani, în clasa a 7-a, care a delectat publicul cântând la pian Valurile Dunării. “Piesa a ales-o Thea singură, tocmai pentru că era de un compozitor român. Eu vreau ca fetiţa mea să rămână cu moştenirea aceasta, deşi s-a născut în America”, îmi spune Anca, “ca să înţeleagă cine este. De fapt în America nimeni nu e de aici şi tocmai aceasta le defineşte americanilor personalitatea, că vin din lumi atât de diferite. Vreau ca fetiţa mea să rămână de sorginte europeană, să-şi recunoască originea. Am învăţat-o româneşte; poate să citească literatură în română. Tata e istoric, şi când ne ducem în vizită în România îi povesteşte lui Thea cu mare plăcere legende româneşti.”
Thea este foarte entuziastă să participe la activităţi româneşti. Ea trăieşte în două lumi, cea de fiecare zi “în America” şi cea românescă, cea care este pentru ea ca o delicatesă. Se laudă colegelor ei de şcoală că mai vorbeşte curent şi altă limbă, le arată cu mândrie diverse suveniruri aduse din România, îi face plăcere să poarte ii. Cum familia Adumitroaie se duce anual la Iaşi (de unde este familia Ancăi), Thea are prieteni şi aici şi acolo, căci în ziua de azi, cu posibilităţile de “social network” poate ţine legătura in continuu cu ei.

Virgil e alături de Anca în organizarea evenimentelor culturale deşi preocupările lui sunt “inginereşti”. Între 3-7 martie, anul acesta, familia Adumitroaie a fost la Conferinţa de Inginerie Aerospaţială (IEEE) la Big Sky, Montana. Virgil avea de condus o sesiune ştiinţifică intitulată Modelare Computaţională în care prezenta o lucrare despre cercetarea lui cu încă doi co-autori de la Cal Tech “Modelare în stil “Cloud” a soluţiei de amoniac şi apă a planetelor gigante de gaz utilizând calcule ale fazelor de echililbru”. Dar nici micuţa Thea nu s-a lăsat mai prejos. Cum Conferinţa IEEE avea şi o secţie pentru juniori, Thea a prezentat la rândul ei o lucrare ştiinţifică “Levitaţie Magnetică”. Făcuse acest studiu cu ocazia unui proiect pentru Târgul de Ştiinţă al Districtului Şcolar din Chino Valley, California. Iar după prezentarea lucrării, Thea a participat şi la concurs de schi. Deci româncuţa noastră cântă la pian, se preocupă de ştiinţă, şi e bună şi la sport. Măi, măi,

Anca a studiat filologia la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, obţinând, in urma burselor de cercetare in Italia, Franta si Scoţia, un doctorat în traducere franceză-italiană din Shakespeare. Apoi a devenit Asistent Universitar la Catedra de Engleză. Viaţa ei era lucrul la facultate, şi călătoriile de studiu pentru teza de doctorat. Preocupările ei se îndreptau spre engleza britanică şi limbile europene căci nu-şi dorise niciodată să vină în America. Dar viaţa e făcută din surprize. În anul 2000 Anca îl întâlneşte pe Virgil venit în vizită în România din America unde se stabilise din 1991. Se căsătoresc şi Anca vine imediat la Huntsville, statul Alabama, unde Virgil lucra colaborând la NASA. A trecut vremea lungilor aşteptări şi aprobări din perioada de dinainte de ’89! Dintr-o dată viaţa Ancăi s-a schimbat radical. De la concentrare spre success în carieră, trăind într-un oraş mare pulsând de cultură, brusc a devenit soţie şi mamă într-un mic orăşel tradiţional orientat spre biserică. Şocul cultural a fost mare. Poate ar fi fost mai atenuat dacă ar fi debarcat direct la Los Angeles, unde s-au mutat în 2004 când Thea avea trei ani. În America Anca a lucrat la Italian Trade Commission ca ghid şi traducător; a predat engleza ca a două limbă la o Şcoală Medie, a fost invitată să ţină prezentări la Catedra de Română la Universitatea UCLA. Anca a scris de-a lungul anilor multe articole despre activităţile Societăţii Viitorul Român. Articolele ei se pot găsi la pagina web http://www.viitorulroman.com/articles.
În prezent Anca traduce dialogurile unui film (“Absent”) şi scrie o carte. Filmul este regizat de Mathew Mishory, de origine evreu care locuieşte în Los Angeles. Bunicul acestuia s-a născut în satul Mărculeşti din Moldova fostă sovietică, nu departe de Prut. Filmul este o incursiune istorică şi emoţională evreiască din perioada celui de al doilea război mondial, când mulţi evrei care trăiau în satele ruseşti au fost deportaţi şi ucişi. În acest film sunt numeroase dialoguri cu localnicii în limba română pe care Anca le traduce în engleză. Filmul se face în cooperare cu Sabin Dorohoi, cunoscut regizor din România care a luat diverse premi. Cartea pe care o scrie Anca, şi speră să o termine anul viitor “dacă va reuşi să se organizeze” este un roman de ficţiune. Romanul e inspirat din folclorul şi poveştile româneşti; este despre o ie magică.

 

Virgil Adumitroaie
http://start1.jpl.nasa.gov/about/adumitroaie.cfm
http://start1.jpl.nasa.gov/caseStudies/STARTlite.cfm
http://ise.usc.edu/directory/virgil_adumitroaie.htm

Anca Adumitroaie
http://www.viitorulroman.com/articles/

Mathew Mishroy
http://www.matthewmishory.com/
http://www.youtube.com/watch?v=kOS2YVemGnA

Sorin Dorohoi, regizor din Romania
http://www.sabinmovies.com/
http://www.youtube.com/watch?v=jCVjjUKOvIs
http://www.youtube.com/watch?v=lZYxL-hz-Nk
http://www.agerpres.ro/cultura/2013/12/17/interviu-sabin-dorohoi-regizor-cred-in-perseverenta-norocul-e-ceva-incontrolabil-poate-veni-sau-nu-11-07-05

Tatal Ancai, Istoricul Ion Toderascu
http://www.viitorulroman.com/article/punte-intre-trecutul-romanilor-si-viitorul-roman-cu-profesorul-ion-toderascu/
http://www.omnigraphies.com/content/gheorghe-i-br%C4%83tianu-un-savant-%C8%99i-un-soldat-prezentare-de-prof-dr-ion-todera%C8%99cu

© Autoarea retine drepturile de copyright pentru acest material.

Un gând despre „Ileana Costea: Familia Adumitroaie, o familie de oameni arătoşi, deştepţi şi talentaţi, cu suflet românesc

  1. Este aşa de bine să aflăm despre români, plecaţi definitiv din ţară, care au grijă să transmită copiilor lor tradiţiile şi cultura străbunilor lor. Când vezi şi chipurile acestor români, ţi se umple inima de bucurie şi mândrie. Ileana Costea reuşeşte, mereu, să ne aducă la cunoştinţă, prin articole bine scrise, despre oameni adevăraţi şi demni de admiraţie şi poate, nu peste mult timp, va reuşi să deschidă ochii tuturor asupra românilor (căci mulţi români, chiar, au o părere f. proastă despre ei ca neam).

Comentariile sunt închise.