Simpozion Visarion Puiu la Roman

Visarion.PuiuÎPS Iosif, mitropolitul român pentru Europa Occidentală, crede că Visarion Puiu este simbolul românismului şi că el trebuie să fie propus pentru canonizare. Visarion Puiu va fi aşezat în această vară, la împlinirea a 50 de ani de la naşterea lui în ceruri, în Catedrala din Paris. La Roman vor fi aduse relicvele lui. Visarion Puiu a fost un martir condamnat la moarte pentru credinţă. Mitropolitul a stat 20 de ani în exil, în suferinţă şi rugăciune.

Muzeul de Istorie din Roman a găzduit joi, 27 februarie, o manifestare culturală dedicată mitropolitului Visarion Puiu, la împlinirea a 135 de ani de la naştere şi a 50 de ani de la naşterea sa în ceruri. Evenimentul a fost organizat de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi Asociaţia “Mitropolit Visarion Puiu”. La simpozion, aflat la a XVIII-a ediţie, au participat profesori universitari, preoţi, oameni de cultură, cercetători şi membri ai Asociaţiei “Mitropolit Visarion Puiu”.

“Încercăm, an de an, să redescoperim noi mărturii care să demonteze acele acuze prin care Tribunalul Poporului, în februarie 1946, l-a condamnat la moarte pe mitropolitul Visarion Puiu, un caz unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române. Acesta s-a remarcat, în momente grele ale istoriei, prin acte de curaj. Spre exemplu, în 1939, a scris o scrisoare lui Stalin, care asuprea Biserica Creştină, spunându-i că Biserica trebuie să-i fie un aliat, şi nu un duşman. În 1943, când era la Odessa, a avut curajul să iasă în piaţa publică, împreună cu alţi ierarhi şi preoţi, condamnând public comunismul. Nu a încetat, oriunde s-a aflat, să atace această plagă care s-a aşternut asupra neamului şi a Bisericii”, a spus preotul Florin Aurel Țuscanu, preşedintele Asociaţiei “Mitropolit Visarion Puiu”.

Preotul Țuscanu a prezentat invitaţilor rezultatele vizitei întreprinse în Franţa, în perioada 21 – 26 februarie, care a vizat discuţii legate de repatrierea osemintelor mitropolitului Visarion Puiu. “Am făcut o vizită în Franţa, la invitaţia Bisericii Ortodoxe Române din Paris, cu binecuvântarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. De 18 ani se fac demersuri pentru a-l aduce pe Visarion Puiu în ţară, mai ales că dorinţa mitropolitului de a fi înmormântat la Vovidenia se află înscrisă în testamentul scris de mâna lui. Am primit un răspuns care ne-a surprins. ÎPS Iosif, mitropolitul ortodox român pentru Europa Occidentală, a precizat că nu ar fi bine să-l aducem pe Visarion Puiu acasă, întrucât Visarion Puiu este simbolul românismului şi că el trebuie să fie propus pentru canonizare. Visarion Puiu va fi aşezat în această vară, la împlinirea a 50 de ani de la naşterea lui în ceruri, în Catedrala din Paris, iar noi vom primi din relicvele lui. Este cea mai bună soluţie, la care noi nu ne-am gândit. Visarion Puiu a fost un martir condamnat la moarte pentru credinţă. 20 de ani în exil înseamnă suferinţă şi rugăciune. Avem multă nevoie de modele. Lumea trece printr-o criză nu neapărat financiară, cât una spirituală, o înstrăinare de la valorile noastre creştin ortodoxe sănătoase, viguroase”, a spus preotul Florin Aurel Țuscanu.

Sesiunea de comunicări ştiinţifice a fost urmată de vizionarea unui film documentar despre marele ierarh român. Vineri, 28 februarie, invitaţii vor merge într-un pelerinaj intitulat “Pe urmele lui Visarion Puiu la Paşcani şi Mănăstirea Neamţ”.

Visarion Puiu s-a născut la 7 februarie 1879, la Paşcani. A urmat cursurile seminariilor din Roman şi Iaşi, şi ale Facultăţii de Teologie din Bucureşti. A fost hirotonit ierodiacon la Roman, apoi diacon la Catedrala Episcopală. A fost mitropolit al Transnistriei în perioada 1942 – 1944. După război, în august 1944, s-a refugiat în vestul Europei şi, din septembrie 1949, s-a stabilit în Franţa. În anul 1946, a fost judecat şi condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din Bucureşti. Visarion Puiu a rămas la Paris, unde a condus, între 1945 – 1958, o eparhie din cadrul Bisericii româneşti. A murit în 1964. Mitropolitul a fost reabilitat post-mortem de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la 25 octombrie 1990.

ziarulderoman.ro