Liliana Moldoveanu – Actualitatea lui Caragiale

I. L. CaragialeI s-a reproşat lui Caragiale că este depăşit, că vremea lui a trecut, că s-a circumscris epocii. Dacă vom avea “puţintică răbdare” şi vom analiza situaţiunea, “imparţial, ca tot românul”, vom constata că marele creator de oameni poate fi întâlnit oricând şi oriunde.
E de ajuns să rememorăm discursul înălţător al “patriotului” Caţavencu.
“-Iertaţi-mă, fraţilor, dacă sunt mişcat, dacă emoţiunea mă apucă aşa de tare, suindu-mă la această tribună, pentru a vă spune, ca orice roman, ca orice fiu al ţării sale, în aceste momente solemne, mă gândesc la ţărişoara mea…, la România…, la progresul ei…la viitorul ei…”.
Orice asemănare cu fapte şi întâmplări reale este absolut întâmplătoare.
Onorabile, domnule Caţavencu, „trădare să fie dacă o cer interesele ţării, dar s-o ştim şi noi, că, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri va să zică că nu le are”.
Dar dumneavoastră, onorabili concetăţeni, vi s-a întâmplat să se revizuiască ceva, pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale, salariul de exemplu, şi să nu se schimbe nimic, încât finalul să fie “renumeraţie mică, după buget”, sau să mergeţi la vreun “five o`clock tea” unde să bârfiţi pe “nu spui ţine, persoană însemnată”, sau să participaţi la vreo activitate, aşa că, “ştii, nu făţea să nu faţem măcar act de prezenţă?”
Dacă v-aţi recunoscut în vreuna din aceste situaţii, e bine să-i recunoaştem lui nenea Iancu actualitatea!

Profesor Liliana Moldoveanu
Şcoala Gimnazială “Vasile Alecsandri” Roman

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Articole, Liliana Moldoveanu și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.