Inaugurarea bustului poetului Mihai Eminescu

DSC_4634AAAIeri, la Piatra-Neamţ a avut loc un eveniment cultural de excepţie. Dezvelirea bustului poetului Mihai Eminescu, amplasat în faţa Bibliotecii „G. T. Kirileanu“, a adunat laolaltă scriitori, profesori, academicieni, politicieni, elevi, dar şi simpli trecători ori iubitori de poezie.

Invitaţi speciali au fost: acad. Nicolae Manolescu – preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România şi ambasador al României la UNESCO, acad. Valeriu D. Cotea, Gabriel Chifu – vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din Neamţ, Cassian Maria Spiridon – preşedintele filialei ieşene a Uniunii Scriitorilor din România, Culiţă Tărâţă – preşedintele Consiliului Judeţan Neamţ şi Gheorghe Ştefan – primarul municipiului Piatra-Neamţ. „Mă bucur că am reuşit să ne împlinim un vis, acela de a avea un bust al poetului Mihai Eminescu la Piatra-Neamţ, şi că inaugurarea o facem cu o zi înainte de Ziua Culturii Naţionale şi cea a lui Eminescu. Am pornit în realizarea acestui proiect cu puţin timp în urmă, în luna septembrie, dar cu sprijinul oferit de Consiliul Judeţean Neamţ, Consiliul Local Piatra-Neamţ, de sculptorul Lucian Tudorache şi de reprezentanţii RIFIL S.A. Săvineşti am reuşit să realizăm o lucrare foarte bună, expresivă. În Piatra-Neamţ avem nevoie de simboluri, simboluri care să ne fixeze în cultura neamului şi care să înnobileze spaţiul urban dintr-un oraş turistic“, a declarat Adrian Alui Gheorghe.

La rândul său, Nicolae Manolescu a declarat că a fost plăcut surprins când a aflat că la Piatra-Neamţ proiectele culturale sunt susţinute financiar de reprezentanţii autorităţilor. „Mă bucur să constat că există locuri în care culturii i se acordă importanţa pe care o merită. Unul dintre aceste locuri este Piatra-Neamţ şi ştiu ce spun, nu vreau să fac complimente nimănui, dar chiar faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi primarul municipiului Piatra-Neamţ sunt prezenţi înseamnă ceva. Am înţeles de la colegul şi prietenul nostru, Adrian Alui Gheorghe, că există tot felul de lucruri pe care autorităţile de aici le susţin din punct de vedere material. În altă ordine de idei vreau să vă spun că de unele dintre aceste busturi ori statui se leagă amintiri extraordinare. De pildă, toată lumea ştie că cea mai frumoasă sculptură care înfăţişează un scriitor român este cea a lui Popovici de la Bacău. Culmea, autoritatea comunistă a fost de acord să fie pus acel Bacovia din sârme. Singura care s-a opus a fost Agatha Bacovia, care a zis: «Acesta nu-i bărbatu-meu!», lucru care de altfel era evident. Un moment de neuitat. Nu vă mai spun câte dezbateri nesfârşite au fost pe tema acestor statui: sunt frumoase, nu sunt frumoase, sunt urâte şi aşa mai departe…Dar s-a vorbit în presă vreme de săptămâni despre o statuie sau un bust al unui scriitor şi nu despre nu ştiu ce incendiu sau cum s-a certat Ionescu cu Popescu. Atunci eu nu pot decât să-i felicit pe colegii şi prietenii noştri de la Piatra-Neamţ care au avut această idee“, a declarat preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.

La inaugurarea bustului au participat peste 200 de persoane

Esplanada din faţa Bibliotecii „G. T. Kirileanu“ a fost neîncăpătoare pentru mulţimea care a dorit să asiste la slujba de sfinţire a monumentului şi la dezvelirea acestuia. O dovadă de respect din partea publicului pietrean pentru valorile culturale româneşti. După ceremonia religioasă, Adrian Alui Gheorghe a dat citire mesajului transmis de scriitoarea Ana Blandiana, care nu a reuşit să ajungă la eveniment. „În climatul societăţii româneşti de azi, o asemenea iniţiativă este nu numai un act de cultură, ci şi unul de curaj, o iniţiativă mergând împotriva curentului şi punând în lumină o impresionantă încărcătură polemică. Dezvelirea la Piatra-Neamţ a unui monument al Poetului capătă o semnificaţie care transcende importanţa locului şi a momentului. Este o dovadă că, amintindu-ne de Eminescu, ne amintim de noi înşine şi ne descoperim, cu nemaispe-rată emoţie, vii. Cultul eminescian – punct de sprijin în posteritate nu pentru el, ci pentru noi – este cea mai vibrantă dovadă a supravieţuirii noastre“, a transmis scriitoarea.

Un monument valoros, atât la propriu cât şi la figurat

Monumentul (bustul din bronz aflat pe soclu din piatră) măsoară trei metri şi treizeci de centimetri şi a costa 45.000 de lei. Susţinerea financiară a fost asigurată de firma RIFIL S.A. Săvineşti, Consiliul Judeţean Neamţ şi Consiliul Local Piatra-Neamţ.

Bustul a fost realizat de sculptorul Lucian Tudorache, un artist plastic profesionist, recunoscut pentru performanţele sale în acest domeniu. Acesta a studiat la Facultatea de Arte Plastice Decorative şi Design din cadrul Academiei de Arte „George Emescu“ din Iaşi. În urmă cu câţiva ani a beneficiat de o bursă de studiu la Centrul European din Veneţia pentru tehnicile de Conservare a Patrimoniului Arhitecto-nic. S-a remarcat de-a lungul timpului prin numeroasele premii obţinute.

Sabina DAMIAN

realitateamedia.ro

2 gânduri despre „Inaugurarea bustului poetului Mihai Eminescu

 1. Frumos si inaltator totodata !
  Orasul superb de la poalele Pietricicai mai primeste in cununa sa o piatra pretioasa – rubin sau diamant! – care ii imbogateste patrimoniul cultural existent.
  Inaltator… caci aceasta „lucrare” este o dovada palpabila ca poetul este recunoscut si iubit in egala masura atat ca moldovean de bastina cat si ca roman atotcuprinzator al spiritului nostru national!
  Initiatorii si sustinatorii proiectului au neindoios un sentiment de implinire a demersului lor iar pietrenii si toti romanii vor avea cu siguranta ganduri de mandrie si recunostinta pentru opera pusa in fapt.
  Lucrarea artistica pare a fi o realizare pe masura personalitatii celui reprezentat.
  Slava Domnului ! Pietrenii se vor bucura de imaginea clasica a Poetului si nu au parte de cine stie ce opera „avangardista”, „modernista” asa cum mai intalnim in diverse locuri din Tara.
  Va urez sa ingrijiti cu dragoste necontenita aceasta noua podoaba urbana !

Comentariile sunt închise.