Bust al medicului Paul Riegler la Roman

rieglerÎn farmacia Pluto din Roman este un bust al marelui om de ştiinţă Paul Riegler, comandat de medicul veterinar Damian Pastramagiu. Vali Siminciuc nu este doar medic veterinar, are responsabilitatea de a asigura bunăstarea animalelor cu bani puţini şi multă dragoste.

Vali Siminciuc şi Damian Pastramagiu nu sunt romaşcani, nici măcar moldoveni. Cu zâmbetul pe buze şi critici justificate faţă de inerţia societăţii civile şi lipsa de respect faţă de înaintaşi, ei ne invită să privim bustul marelui om de ştiinţă Paul Riegler cu alţi ochi.

“Ar trebui ca fiecare specialist să-şi cunoască predecesorii, să le respecte şi să le preţuiască sacrificiile de pe altarul ştiinţei, pentru a da o mai mare valoarea aplicaţiei practice. Mă întreb, de multe ori, cine mai ştie şi de ce nu se ştie cine a fost Paul Riegler? Am considerat necesar ca în farmacia mea să fie un bust al marelui savant, ca semn de preţuire, mai ales că am ales să locuiesc şi să mă manifest profesional în Roman, locul naşterii ilustrului om de ştiinţă”, mărturiseşte medicul veterinar Damian Pastramagiu. Omagiul turnat în bronz este făcut din banii lui, fără ca vreo autoritate să se simtă datoare nici măcar cu recunoştinţă.

La prima vedere, sunt medici veterinari iubitori de animale, dar ei pot da, de la înălţimea credinţelor şi sentimentelor lor, lecţii de iubire de ţară, neam, respect faţă de înaintaşi şi promovare a adevăratelor valori. Medicul Damian Pastramagiu a investit nu doar bani în pasiunea pe care o are de o viaţă: a coagulat o echipă de specialişti, a dat speranţe tinerilor dornici să se afirme profesional, a contribuit la bunăstarea miilor de animale din gospodării ţărăneşti ori ferme din zona Roman.

Farmacia Pluto este de mici dimensiuni, dar încap în ea îngrijorări, speranţe şi sfaturi. Aliniate pe rafturi, medicamentele fac concurenţă concentratelor ori suplimentelor alimentare. “Ce greutate are? I-aţi făcut vaccinurile la timp? Cum arată dejecţiile? Ce le daţi de mâncare”, aşa sună o consultaţie pe telefon, modalitatea curentă practicată de medicii veterinari de la farmacia Pluto, din Roman. Au aceleaşi îngrijorări ca şi proprietarii de vaci, porci, cai, oi, găini, sau cei de căţei sau pisici. “Nu trebuie să faci evaluarea animalului după valoarea lui de piaţă, exclusiv – poate fi de mică valoare financiară, dar cu mare impact emoţional, sentimental -, de aceea noi tratăm clientul ca pe un prieten căruia trebuie să-i acordăm ajutor. E mai greu ca la medicina umană, dar la fel de plăcut, dacă îţi faci meseria şi datoria cu suflet”, crede medicul veterinar Vali Siminciuc.

Și-ar putea pierde locul de muncă, în cazul în care patronul farmaciei Pluto ar considera că opţiunile ei i-ar atrage deservicii financiare. “Nu vă dau acest produs scump, recomandat de medicul veterinar din comună, e prea târziu să-şi mai facă efectul. Am unul mai ieftin şi mai eficient, pe care animalele dumneavoastră îl vor suporta mai bine”, crede Vali.

Mai are timp şi energie să ne dea lecţii de patriotism local: “De ce nu aveţi la Roman o rotondă a oamenilor de ştiinţă, a personalităţilor locale ce au contribuit la prestigiul naţional sau internaţional al comunităţii? Nu mi se pare corect să aflu de pe internet sau din ştiri externe că o mare personalitate din Roman a contribuit la progresul umanităţii. Eu nu sunt romaşcană, dar cred că trebuie să respect şi să promovez valori din comunitatea în care am ales să trăiesc”, spune medicul veterinar Vali Siminciuc.

Paul Riegler s-a născut la 11 decembrie 1867, la Roman, şi a murit în 1937. Riegler a fost medicul veterinar român care a pus bazele învăţământului veterinar în România. A înfiinţat Institutul Pasteur din Bucuresti şi a întreprins cercetări în domeniul microbiologiei şi patologiei veterinare, fiind cel care a preparat serul antirujetic în România.

A absolvit Școala Veterinară din Bucureşti în 1873 şi, în 1900, a fost numit profesor la catedra de Patologie generală, microbiologie şi anatomie patologică a Școlii Superioare de Medicină Veterinară din Bucureşti. În perioada 1910 – 1919, Paul Riegler a condus Școala Superioară de Medicină Veterinară, iar, după ce aceasta a fost transformată în Facultatea de Medicină Veterinară, a fost pentru un timp şi decan.

Și-a început activitatea de cercetare la Institutul “Victor Babeş”, fiind unul din şefii de secţie. În 1909 realizează, cu sprijinul lui Ioan Cantacuzino, “Institutul de Seruri şi Vaccinuri” ce reunea activităţile “Institutului de virus vaccinal” (înfiinţat în 1895) şi “Serviciului de seruri şi vaccinuri” (înfiinţat în 1905) din cadrul Școlii Superioare de Medicină Veterinară. Cu ocazia centenarului naşterii lui Louis Pasteur, institutul îşi schimbă numele devenind “Institutului de Seruri şi Vaccinuri Pasteur”, mai cunoscut ca “Institutul Pasteur”.

Cristiana Bortas  ziarulderoman.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în Paul Riegler și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.