Mihai Dascălu: Exercitiul ratat al bravilor „statalişti” moldo-ivani

Basarabia-Pământ-RomânescDedic modesta lucrare „clasei muncitoare” din slavitul oras Chişinău, care “descopera” Europa, devansand realizarile geografice ale marilor exploratori Fernando Magellan, Vasco da Gama – conte de Vidigueira, Cristofor Columb, chiar a cucoanei Chirita ot Barzoeni; ba mai fac si o “enorma” jertfa de sine prin elucubratiile cu respectivul vector in dezvoltarea „terii”. MD
***
Cand a facut lumea, Dumnezeu consacra poporului moldovean, Ţara Moldovei.
Harul Lui si slava Lui sunt insa ignorate brutal de nedemnii urmasi ai moldovlahilor, care la anul 2000 d. Hr. nu inteleg sa onoreze sfanta lucrare si sa lupte pentru integralitatea Patriei incredintate.
Asemenea, cum arata scriptura ca El „A venit la ai Sai, si ai Sai nu L-au primit.” ( Ioan. 1.11), tot asa, Dumnezeu ne-a juruit Moldova, si noi nu o primim, declarandu-ne multumiti cu faramitura scapata de agresor printre degete.


***
Nimeni si nimic nu poate tagadui ca mandra Tara de odinioara a Moldovei e sfasiata violent in 5 fragmente:
1 – Moldova istorica;
2 – nordul Bucovinei cu Tinutul Herta;
3 – Transnistria;
4 – Bugeacul-vechea Basarabie, cu Insula Serpilor si o parte a deltei Dunarii;
5 – Republica Moldova.
***
Odioasa stare a lucrurilor constituie dovada cea mai peremtorie ca in cot il doare pe „eliberator” de soarta partenerului de la Lutk, 2 aprilie 1711. Ba nici sa aiba pricopseala din palma de pamant cucerita in a.1812 nu tinde, risipind-o la dreapta si la stanga. Cu adevarat, la ce iar trebui, in raport cu imensitatea spatiului pe care s-a intins, atingand tocmai doua continente.
Si atunci, care-i sensul tiranicului dezmat „pe un picior de plai” mioritic?
***
Doua sunt ipotezele ce vin sa explice tragicul destin al indigenilor.
1. Tendinta rusilor de a se impune in problemele Europei; cu toate ca in ultima vreme nu mai e vorba de intangibilul deja Constantinopolis sau de stramtorile ce le-ar scoate in obiectiv Mediterana. Prin dispersarea unui stat, a unei natii – va mai amintiti, machiavelicul divide et impera? – cotropitorul si-a asigurat prezenta (si dominatia) in directia operativa a platoului balcanic. Regulile jocului sunt dictate apioric si nu permit vreo aluzie la refacerea strabunei Moldove. Nu numai bastinasii, intreaga Europa asista molcum la jocul infernal de la gurile Dunarii.
2. Lasitatea si Tradarea protozaurilor autohtoni – zambitori in cele 25 de ore ale zilei si gata la orice concesiuni pentru a se randui la putere. Din care motive, iluminatii promulga activ mizeria proaspetilor „iubareti de Maldova”, ridicand la nivel oficial stigmatele despre albeata negrului. Intelegem cuminti ca nu renasterea Tarii le bulverseaza somnul, ci stoarcerea profitului din nenorocirea ei. Caci daca pe ulitele Chisinaului se vocifereaza astazi despre marea „dragoste” fata de „Maldova”, de departe nu pentru intregirea Tarii, ci in unicul scop de a prinde peste in haosul instalat.
***
Desi responsabil de integritatea Basarabiei, Chisinaul e fermecat de culoarea rublei rusesti:
– n-a ripostat la hacuirea teritoriului ce-i apartinea de drept, din 2 august 1940;
– nici la cea de jure, din noiembrie 1940;
– nu riposteaza – a.1991 – la rapturile in continuu, mascate sub voalul sofisticatelor „unitati teritoriale autonome”;
– originea sa o stramuta sub vechiul Arkaim – sub Celeabinsc – indepartandu-se trufas de Arca Carpatina;
– ca sa fie deplina batjocura, isi asuma ne-rugat numele mumei ce l-a nascut. Fara pic de gena, toate mahalalele municipiului se autointituleaza somptuos “Moldova”, ignorand realitatea.
***
Si daca s-au plodit multime de „Moldove” imprejur, stupiditatea ne urmareste angro. Doar cateva exemple, mai sensibile:
– Academia de Stiinte din Republica Moldova isi asuma, bine merci, calificativul inadecvat “a Moldovei” – http://www.asm.md.
Daca si aici nu cunosc frontierele exacte ale Moldovei, apoi, iarta-ma, Doamne. Ori, tocmai forul enciclopedic nu poate sa nu aiba un cuvant de spus in dramatica chestiune a intoarcerei vetrei stramosesti. In fine, interesant, cum vad Dumnealor Moldova viitorului sau ce ganduri ii poarta vizavi de soarta vitrega a etniei, atunci cand toate legile Chisinaului sunt contra bunului simt al naturei?
– Surpriza instanta la Uniunea scriitorilor din Republica Moldova, adresa electronica a careia – http://www.uniuneascriitorilor.md/ – ofera textul major: “1.7. Uniunea Scriitorilor din Moldova este constituita in scopul… ” (Din Statutul A. O. “Uniunea Scriitorilor din Moldova”).
– Adera lejer la cardasie Uniunea jurnalistilor din Republica Moldova -http://ro.wikipedia.org/wiki/Uniunea_Jurnali%C8%99tilor_din_Moldova.
– Pozitie ciudata ocupa Universitatea de Stat din Republica Moldova – http://usm.md.
– Lucrurile sfinte din “imensul nostru stat rodnoi“, aferim Biserica respublicutei, au sarit peste-al noualea cer, sus de tot, la superlativ – Mitropolia Chisinaului si a Intregii Moldove – http://mitropolia.md.
Si a.m.d., pana dincolo de monstuozitatea infinitului, adica, exact acolo, unde in apele Nistrului isi spala cizmele armata a 14-ea rusa (denumita de la un timp incoace, grup operativ).
***
Intr-un discurs tinut imediat dupa parafarea Acordului de Asociere, premierul moldovean declara cu ochi senini la Summitul de la Vilnius: „Moldova este un stat european si va deveni membru al UE intr-un viitor previzibil“ (adev.ro/mx0knd). A cata oara e nesocotita porunca celui Atotputernic de a nu incerca fruct din Pomul cunostintei binelui si a raului? Schimbul din ce in ce mai consistent al notiunii “Statul Republica Moldova” cu una mai simplista – “Moldova” devoaleaza siretlicul diabolic. Ce mai… Opinia publica interna denota un fals patriotism local, cea externa – are de rezolvat propriile chestii. Sa mai zica cineva ca ideologia cominternista n-a dat roade si minciuna nu prospera pe valea Bicului.
Rezulta cu ferocitate ca unica salvare a aborigenilor nu e Romania Mare, ci “incantatoarea” nano-„federation maldavanschii”, de pe hotarnicia satului Vanatori, Nisporeni (cu un distinct semn al separatismului, servilismului si umilintei). In astfel de conditii, perplexitatea comunista extrapoleaza antica Moliis Davia (Bogdania) pe conturul unei fantasmagorice Moldo-ivania moderne. Miraculoasa infaptuire absolutamente autentifica valoarea proverbului “Cand omul cade, ii dispare si umbra.”
***
Dar iata si exercitiul promis. E dovedit stiintific, ca planeta Pamant are sapte continente. Intrebarea de forta: traditiile statale ale carui continent le-ar absorbi, eventual, unul dintre cele mai „stravechi” state ale civilizatiei – Republica Moldova? Mai tinand cont de aprigele circumstante ale aflarii ei pe o alta planeta (teoria relativitatii presupune a fi Marte).
Raspunsuri frivole, gen, calea Antarctidei – deoarece acolo locuiesc pinguinii imperiali, semintie apropiata ca neam de „maldaveni” – nu se admit.
Nu se accepta, iarasi, comparatii tampite, cum ar fi:
– unele tari din Africa urmeaza in cadenta calea Groenlandei, sau, –
– Casa Papei – Vaticanul, a ales vectorul micronezian, tinzand sa depaseasca in dezvoltare statul Nauru (Cea mai mica natiune / tara insulara – avand o suprafata de doar 21 km2 – si cea mai mica republica independenta si singurul stat din lume fara capitala). Doamne, atatea optiuni ratate de bravii nostri „statalisti”!
***
Revenind apoi la „treghile” obisnuite de pe Luna, cititorul sa bifeze cu „adevarat” sau „fals” urmatoarele judecati:
1. Rusia Tarista a taiat in a.1812 Principatul Moldovei in doua, sechestrand teritoriul dintre Prut si Nistru, pe care l-a numit fraudulos, Basarabia.
2. In iunie, a.1940, Uniunea Sovietica a ocupat pe cale armata Basarabia, ataca nordul Bucovinei si Tinutul Herta, iar mai tarziu – a.1948 – a rapit Insula Serpilor cu o parte a deltei Dunarii.
3. Uniunea Sovietica a dezmembrat, la 2 august 1940, Basarabia in bucati, atribuind abuziv Ucrainei: nordul Bucovinei, Tinutul Herta, nordul Basarabiei, parte din Transnistria, Bugeacul (Basarabia istorica), Insula Serpilor cu o parte a deltei Dunarii. Faradelegea a „legiferat-o” la 4 noiembrie 1940.
4. Din 2 august 1940, Ucraina detine nelegitim fragmentele vizate ale patrimoniului moldovenesc.
***
Daca macar o singura data ati bifat cu „fals”, Va rog frumos, invocati argumente.
In caz contrar, amarata logica conduce la singurul rationament posibil:
– moldovenii trebuie uniti, iar pamantul furat – intors.
Mihai Dascălu / 26 noiembrie 2013
(Schita in lucru. Pt doritorii de a semna articol complet– e-mail: dascalu.mi@gmail.com. RM. Chisinau. Relatii GSM-069693437. Skype acer_m1)