Mariana Cristescu – „Cereţi Unirea, şi o veţi avea! Dar cereţi-o!”

600px-flag_of_romania-svgÎn perioada 12-16 august s-a desfăşurat, la Izvoru Mureşului, în judeţul Harghita, a Xl-a ediţie a Universităţii de Vară. Organizată de Centrul Cultural Topliţa, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, sub genericul „ROMÂNIA ŞI ROMÂNII DE LA FRONTIERA UNIUNII EUROPENE şi NATO, ediţia 2013 a luat în discuţie, ca în fiecare an, realităţi dureroase, dramatice din comunităţile româneşti, adesea evitate sau în mod deliberat neabordate de cea mai mare parte a presei româneşti: • Drepturile minorităţilor din România vs. Drepturile minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani; Cine este discriminat? • Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv major al românilor. Dar al României? Integrarea europeană a R. Moldova prin reunirea cu România, soluţie românească a stabilizării frontierei UE şi NATO • Comunităţile româneşti din vecinătate şi din Balcani între deznaţionalizare şi integrare europeană • Politica partidelor politice faţă de românii de pretutindeni un eşec sau un succes? • Românii din afara frontierelor în preocupările instituţiilor de stat şi ale asociaţiilor nonguvernamentale • Şcoala şi Biserica românească din jurul frontierelor, din Balcani şi din Diasporă, ca factor de păstrare a identităţii etnice • Implicaţiile regionalizării asupra românilor din Covasna, Harghita şi Mureş • Autonomia teritorială pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc – formă actualizată a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare • Românii romano-catolici din Moldova în faţa presiunilor de maghiarizare • Politica partidelor faţă de românii din zonele multietnice şi pluriconfesionale din România (reprezentanţi ai partidelor politice) • Afirmarea culturii şi identităţii româneşti în medii multietnice şi pluriconfesionale • Istoria românilor de pretutindeni, ca parte a istoriei naţionale. Manifestările au fost întregite de participarea la Liturghia Arhierească săvârşită de IPS Ioan Selejan cu prilejul hramului Mânăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, o expoziţie de icoane pe sticlă, o expoziţie de carte cu vânzare, momente folclorice, lansări de carte, dezbateri libere, drumeţii. Au participat înalţi demnitari ai statului român – în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, membri ai Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău, lideri ai românilor de pretutindeni, profesori, jurnalişti, cercetători.
Conform rezoluţiei transmise presei la încheierea lucrărilor, participanţii la cursurile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au solicitat, vinerea trecută, partidelor politice din România, instituirea unui pact pentru Basarabia, care să permită, cu mijloace democratice, revenirea Republicii Moldova în frontierele normale ale României: „ Aşa cum a fost un pact pentru aderarea la Uniunea Europeană, cum a fost un pact pentru aderarea la NATO, noi cerem partidelor politice din România un pact pentru Basarabia, care, într-un termen rezonabil, prin mijloace democratice, să facă astfel ca acest teritoriu românesc, despărţit printr-un pact semnat între doi criminali de război, să revină acolo de unde a fost luat. Deci, să revină în frontierele normale ale României”. Potrivit rezoluţiei, cei trei milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova au nevoie să revină în componenţa statului român, întrucât se află într-o zonă geopolitică ce ar putea să evolueze într-un sens neprevăzut: „Este vorba de trei milioane de români care nu pot fi lăsaţi într-un «no man’s land» geopolitic. Noi trebuie să-i avem în interiorul frontierelor noastre pentru că nu ştim cum evoluează, într-o perioadă de timp mediu-lung, această zonă şi nu ştim ce influenţă va mai avea Rusia sau cine ştie la ce pot fi supuşi aceşti români. E bine ca ei să fie asiguraţi de statul roman şi ei să reintre în componenţa statului român. Cerem pact pentru Basarabia între partidele politice de la Bucureşti”, a declarat Eugen Popescu, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni.
Subiectul a fost abordat şi de Preşedintele Traian Băsescu, în deschiderea lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, şeful statului îndemnându-i pe cetăţenii Republicii Moldova să ceară Unirea cu România, precizând că în ţara noastră nu există partid românesc care să nu vrea acest lucru (www.agerpres.ro): „Vorbim de unirea Republicii Moldova cu România. Oameni buni, există în populaţia Republicii Moldova şi un filon sănătos, care merge către acest lucru. (…) Şi eu spun cetăţenilor Republicii Moldova: Cereţi Unirea, şi o veţi avea! Dar cereţi-o!”
În aceeaşi rezoluţie s-a solicitat autorităţilor române readucerea în discuţie a moştenirii Gojdu, în relaţiile bilaterale cu Ungaria şi întreprinderea de demersuri diplomatice pentru ca minorităţile româneşti din jurul frontierelor şi Balcani să primească drepurile cuvenite: „Este un lucru extrem de important, statul român trebui să fie un stat demn, care să-şi apere interesele oriunde în lume şi în faţa oricui. Şi, atunci, trebuie să readucă în discuţie, în relaţia bilateral cu Ungaria, dar şi în relaţia cu terţe state, la nivelul UE, la nivelul prietenilor şi relaţiilor strategice pe care România le are cu SUA, dar şi cu alte state, să readucă în discuţie această moştenire Gojdu, pe care Ungaria se face că a uitat-o, iar România se face că nu o vede. Dorim readucerea în discuţie a acestei moşteniri”, a precizat Eugen Popescu.
În document se mai solicită diplomaţiei româneşti şi tuturor instituţiilor statului să facă presiuni pentru ca minorităţile româneşti din jurul frontierelor şi Balcani să fie recunoscute şi ţările în care trăiesc să ofere condiţiile pe care România le asigură minorităţilor sale: „Avem nevoie ca diplomaţia română, ca Parlamentul României, ca instituţiile statului român, Guvernul şi Administraţia Prezidenţială să facă presiuni puternice pentru ca statele din jurul frontierelor şi Balcani să recunoască minoritatea naţională românească, întrucât în multe din ele această minoritate nici măcar nu este recunoascută, şi să ofere condiţiile pe care România le acordă minorităţilor naţionale din interiorul frontierelor” (Integral pe RGN Press).
Rezoluţia cuprinde, de asemenea, solicitarea participanţilor la lucrările celei de a XI-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvoru, ca extremiştilor maghiari care „luptă prin toate mijloacele” împotriva ţării şi a românilor să le fie retrase distrincţiile care le-au fost acordate de statul român: „… Şi aici facem o referire directă la Lászlo Tökés. Nu este posibil ca acest extremist maghiar, care luptă prin toate mijloacele împotriva României şi românilor, să fie decorat cu Steaua României. Această distincţie trebuie să-i fie retrasă, şi facem apel la Administraţia Prezidenţială, în numele tuturor participanţilor la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, să-i fie retrasă această distincţie lui Lászlo Tökés”, se arată în rezoluţia citită de preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni.
Reamintim că, în decembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe europarlamentarul citat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie, demers motivat, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste” (!!!). Drept mulţumire pentru toate supradreptrurile obţinute, în deceniile postdecembriste, de la guvernele româneşti, de către liderii extremişti maghiari, cu obrăznicia şi mitocănia arhicunoscute, recent, în 27 iulie 2013, europarlamentarul răspopit, „demn şi curajos”, i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca, împreună cu Guvernul pe care îl conduce, să construiască „un sistem de cooperare naţională” astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”. În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.
Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, într-o emisiune la Antena 3, că preşedintele a primit cererea de retragere a acestei decoraţii şi că îi va transmite, la rândul său, o scrisoare lui Traian Băsescu, arătându-şi disponibilitatea de a contrasemna decretul prezidenţial de retragere: „Am mai contrasemnat decrete de retragere a unor decoraţii şi îl asigur că voi contrasemna şi pentru retragerea decoraţiei domnului Tökés”, a spus premierul.
Cam astea ar fi ştirile, şi poate ar trebui să ne bucurăm, dacă n-am fi aflat, între timp, că suma deconturilor indolenţei şi incompetenţei mai tuturor mai-marilor perindaţi prin saloanele Puterii, vreme de mai bine de două decenii, a crescut vertiginos şi ameninţător. Cei pe care, protejaţi de privirile lor oblăduitoare, nu i-am putut arunca peste graniţă, din capul locului, fără târguială, cu un viguros şi bărbătesc bocanc în fund, şi-au făcut nestingheriţi de cap prin munţii şi pădurile Patriei, la mijloc de codru des, trăgând de fiare ori la ţintă cu armament de război (inclusiv şterpelit de prin unităţile noastre!), aşteptând semnalul Jobbik pentru a sări la bătaia minuţios organizată de mercenari profesionişti, dorindu-se sângeroişi şi glorioşi „eliberatori” ai Ţinutului Secuiesc „autonom”, care, în capetele lor mancurtizate, reprezintă o mustoasă halcă a atât de mult visatei şi doritei, de la Trianon încoace, Ungarii Mari. Fiindcă „Activiştii partidului extremist ungar Jobbik urmează exemplul liderului lor, Gabor Vona, gata să-şi asume un conflict cu România. Deputatul Gaudi-Nagy Tamas afirmă, pe situl partidului Jobbik, că secuii din Transilvania «trăiesc în frică şi sunt oprimaţi în patria lor». «Drepturile secuilor sunt îngrădite arbitrar, ei nu pot trăi liber în propria lor ţară», adaugă parlamentarul. «… singura soluţie este autodeterminarea până la autonomia teritorială deplină», iar Ungaria trebuie să-şi asume reprezentarea secuilor în forurile internaţionale «chiar cu preţul unui conflict». În caz contrar, se poate ajunge la un conflict sângeros ca în Kosovo, avertizează Gaudi-Nagy”(Sursa: pesurse.ro).

În vreme ce noi ne batem capul cum să scăpăm de nebunii care ne-au năpădit, „recentele vizite şi declaraţiile făcute de analişti şi formatori de opinie din SUA arată că Bucureştiul este astăzi împins în braţele Rusiei de elita politică de la Washington.” – scrie Valentin Mândrăşescu, şi înclin să cred că are dreptate. (http://romanian.ruvr.ru/2013_05_26/SUA-impinge-Romania-spre-Rusia-I/). „În cazul României, rolul de psihologi care trebuie să calmeze spiritele la Bucureşti a fost asumat de doi distinşi analişti americani, care nu pot fi suspectaţi de filorusism. Aceştia sunt Matthew Rojansky de la Centrul Carnegie şi şeful Stratfor («CIA pentru civili») George Friedman. Analistul Centrului Carnegie le-a transmis decidenţilor de la Bucureşti un mesaj simplu, dur şi direct: luaţi exemplul Poloniei şi aplicaţi-l în România! Dar ce înseamnă «exemplul Poloniei»? În primul rând, Rojansky a explicat că România trebuie să renunţe la orice fel de pretenţii teritoriale în privinţa Republicii Moldova: «Unirea Moldovei cu România este şi ea periculoasă şi de speriat. Două milioane de oameni în plus cu drept de vot, care nu au trăit şi nu sunt obişnuiţi cu România, ar schimba toată politica ţării» (citat din declaraţiile lui Matthew Rojansky în cadrul conferinţei organizate de Universitatea A.I. Cuza la Iaşi. În discursul său, rostit la conferinţa organizată de Ambasada SUA la Bucureşti, analistul american a dat peste cap toate «schemele geopolitice» promovate de «experţi» precum Iulian Chifu şi Dan Dungaciu. «Dacă România şi Rusia se pot reconcilia pe modelul Polonia-Rusia s-ar crea un mediu mai favorabil pentru rezolvarea conflictului dintre Republica Moldova şi Transnistria şi atingerea unui compromis durabil», a declarat Rojansky.”
Cu toate acestea, pe de altă parte, ne-am putea aştepta la o… schimbare de strategie a Kremlinului!
Proaspăt întors de la Chişinău, politologul Kremlinului, Aleksandr Dughin, afirmă că „problemele teritoriale ale României se pot soluţiona prin Unirea cu Republica Moldova. Până aici totul frumos, dar, ca de fiecare dată în istorie, se dovedeşte că mărul întins este unul otrăvit: acest lucru trebuie să se facă în interiorul Comunităţii EuroAsiatice, prin renunţarea de către România la spaţiul european şi cel euro-atlantic. Important este că Rusia s-a împăcat cu gândul pierderii Basarabiei către România, însă acum încearcă o altă strategie – promovarea în România de mesaje anti-europene, cele care au avut un aşa mare succes în Republica Moldova. «Dacă România va adera la CEEA, atunci ar putea să se unească într-adevăr cu Republica Moldova şi, totodată, să-şi rezolve multe din probleme economice cu care se confruntă», a declarat Dulghin, în cadrul unui interviu pentru «Vocea Rusiei».”
Precizez că geopoliticianul, filosoful, sociologul şi politicianul rus Aleksandr Gelievici Dughin este preşedintele Partidului Eurasiatic – mişcare ce pledează pentru edificarea unui suprastat eurasiatic capabil să se opună hegemoniei americane. A scris mai multe cărţi de geopolitică, printre care şi Bazele geopoliticii (1997). Conceptual, Dughin caută să îmbine tradiţia geopoliticii clasice germane cu cea a gândirii panslaviste, precum şi cu mistica teosofică rusească (sursa: Wikipedia).
Mai precizez că materialul din care am citat fragmentul de mai sus a fost difuzat în aşteptarea vizitei ministrului Titus Corlăţean la Moscova.
După cum puteţi observa, subiectul este mult prea vast pentru a-l epuiza aici şi acum. Aşadar, vom reveni.
Doamne, ocroteşte-i pe români!