Mariana Cristescu – „Am fost ş-om fi!”

Mariana CristescuEra 21 decembrie 2012, Solstiţiul de iarnă – ziua mult trâmbiţatei Apocalipse, frig de crăpau pietrele şi un gheţuş afară mai ceva decât în picturile lui Pieter Bruegel cel Bătrân. Într-una din sălile Cinematografului târgumureşean „Arta”, Rac încăpăţânat (cu ascendent în Leu), sperasem să adun cât mai mulţi târgumureşeni, prieteni şi cititori fideli ai ziarului nostru, în jurul unui proiect debutând odată cu… zodia Luminii: Colocviile „Cuvântul liber” –Punţi de lumină”. Organizat sub egida Despărţământului Central Judeţean Mureş al ASTREI, a revistei „Vatra Veche” şi a ziarului „Cuvântul liber”, cu participarea excepţională a scriitorului şi jurnalistului Miron Manega, venit tocmai din Capitală, cu oameni frumoşi, cultivaţi şi inteligenţi lângă mine – scriitorii Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuţ, ing. Mircea Morariu, cu Sorina Bloj şi Angela Şiu (de la Reghin), cu minunatul părinte Nicolae Gheorghe Şincan, cu o corală a Tineretului Ortodox  şi câţiva prieteni de calibru în sală -, în pofida celor care, prin „ilustra” lor absenţă, sperau, probabil, ca atât eu, cât şi proiectul meu „să ne frângem gâtul”, manifestarea a fost un succes.

         Spuneam atunci:  „…Mă aşteptam să fim mai mulţi. Probabil că «Apocalipsa» i-a speriat pe unii, sau i-a prins pe drum. Cred că vom reuşi să ne simţim confortabil şi în absenţa celor care, din motive mai mult sau mai puţin plauzibile, nu sunt cu noi, deşi au promis că vor fi. Eu trăiesc un moment sărbătoresc. Dacă răsfoim cărţi mai vechi sau mai noi, aflăm că intrăm într-o epocă a luminii. M-am gândit că lumină înseamnă lumina cărţii, dar înseamnă şi lumina credinţei,  înseamnă lumina iubirii, înseamnă şi lumina minţii. Dacă unii, care vor să ne dirijeze destinele de acum încolo, foarte puternici, spun că viitorul stă în puterea minţii, eu n-am să-i contrazic; viitorul stă, într-adevăr,  în puterea minţii, dar minte avem cu toţii. Important este să ne-o şi folosim şi să nu ne lăsăm manipulaţi. Suntem un popor vrednic şi deştept… Proiectul «Punţi de lumină» intenţionez să-l transform cândva într-o fundaţie, având în vedere că punţile de lumină înseamnă şi dragoste de aproape, pentru a da o şansă copiilor de ţărani. Acei copii, foarte deştepţi, care vor să înveţe carte şi nu pot, pentru că sunt îngrozitor de săraci. M-am gândit să adun în jurul nostru oameni cu suflet pentru cultura poporului român, pentru că suntem astrişti. Să ne stimulăm valorile, fiindcă neamul românesc merită mai multă demnitate şi lumină”…  

         Pentru că întâmplarea din 21 decembrie 2012 a fost de bun augur, ne-am decis să recidivăm. Şi se va întâmpla acest lucru vineri, 21 iunie, la ora 16, la hotel „Continental” din Târgu-Mureş.  

          21 iunie este Solstiţiul de vară, ziua cea mai lungă din an. Soarele va „sta” pe boltă 15 ore şi 32 de minute, durata nopţii fiind de numai 8 ore şi  28 de minute. Din acelasi motiv, şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate se prelungeşte toată noaptea, locuitorii Sankt Petersburgului, de pildă, fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”. După momentul Solstiţiului de vară – care coincide cu intrarea în Rac -, durata zilei va începe sa scadă, iar cea a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul Solstiţiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

       Trebuie să vă anunţ că Venus, planeta iubirii, a intrat deja în zodia Rac pe 2 iunie, unde va rămâne până pe 27 iunie 2013. Acest aspect astral ne influenţează pe toţi, indiferent de zodia sub semnul căreia ne-am născut. Un motiv în plus să păşim împreună pe puntea de lumină a frumuseţii spiritului şi sufletului românesc, cât mai avem vreme, alungând blestemul dezunirii acestui neam. Venus este planeta sensibilităţii şi a afecţiunii, iar tranzitul său prin zodia Racului va aduce o perioadă importantă pentru exprimarea sentimentelor, pentru construirea sau consolidarea relaţiilor cu cei din jur, reamintindu-ne uluitoarea forţă vindecătoare a iubirii.

       Aşadar, vineri, 21 iunie 2013, ora 16, în Sala „Nicolae Tonitza” a Hotelului „Continental” din Târgu-Mureş, va avea loc ediţia a doua a Colocviilor „Cuvântul liber” – „PUNŢI DE LUMINĂ”.

       Programul include: între orele 16-17.30, lansarea volumelor nr. 54 şi 55 ale dicţionarului „PERSONALITĂŢI ROMÂNE ŞI FAPTELE LOR. 1950-2010”, de CONSTANTIN TONI DÂRŢU. Editura „Studis”, Iaşi, 2013. Prezintă: AL.FLORIN ŢENE, preşedintele Ligii Scriitorilor Români de Pretutindeni, prof. CONSTANTIN TONI DÂRŢU şi jurnalista MARIANA CRISTESCU. Participă şi rostesc alocuţiuni personalităţi implicate în volume. (17.30 -18.00: Pauză, break coffée, declaraţii de presă.)

Orele 18.00-20.30: „EMINESCIANA”.  Susţin comunicări, invitaţi de onoare, domnii: prof.univ.dr.VICTOR CRĂCIUN („Eminescu şi Transilvania”), general (r.) dr. MIRCEA CHELARU („Eminescu şi problema naţională”), jurnalistul şi scriitorul MIRON MANEGA („Eminescu, deposedat post-mortem”), şi gazdele: scriitorii publicişti LAZĂR LĂDARIU, preşedinte al Despărţământului judeţean al ASTREI, redactor-şef al cotidianului „Cuvântul liber” („Eminescu – cel mai puternic jurnalist român, peste timp”), dr. NICOLAE BĂCIUŢ, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional („L-am cunoscut pe Eminescu”), scriitorul RĂZVAN DUCAN („Iubirile lui Eminescu”); Recital din lirica eminesciană. În acelaşi context, vor fi lansate cele mai noi volume apărute la Editura „Nico”. Prezintă: NICOLAE BĂCIUŢ. Moderator: MARIANA CRISTESCU, autoarea proiectului. (Accesul este liber); Ora 21.00: Dineu pentru oaspeţi. (Accesul exclusiv pe bază de invitaţie personalizată)

*

În cadrul proiectului „Punţi de lumină”, Galeria de artă a cotidianului „Cuvântul liber” (Târgu-Mureş, str. Gheorghe Doja nr.9, et. II) găzduieşte, în aceeaşi perioadă, Expoziţia de icoane neobizantine (aur pe lemn) realizate de reputatul plastician CĂLIN BOGĂTEAN.

*

Pentru a vă lămuri pe deplin asupra ceea ce încercăm să facem arcuind peste ţară aceste „Punţi de lumină”, reproduc în cele ce urmează o filă din volumul 55 al Dicţionarului „Personalităţi române şi faptele lor. 1950 -2010: „RECURS ISTORIC  – 200, Apel-manifest”, purtând semnătura domnului general Mircea Chelaru.

 „Conştiinţa de sine a popoarelor, şi cu atât mai mult a naţiunilor statornice se plămădeşte în timpul istoric, iar istoria nu este o sumă de întâmplări înregistrate de scrisuri arhivate, ci viaţă producătoare de civilizaţie autentică.  Istoria, alături de limbă, credinţă, cântec, onomastică şi toponimie este temeiul conştiinţei identităţii de sine a unei naţiuni.  Spaţiul în care aceste repere de identitate se manifestă este asemenea pântecului fertil unde se adăposteşte tainica naştere a popoarelor.

Naşterea poporului român nu a fost rodul unei combinaţii  «in vitro» după alchimii romane, şi nici nu s-a făcut după vre-o reţetă de cocteiluri migratoare, după cum încearcă să ne înveţe unii venetici. Pământul ereditar al românilor a fost dintotdeauna cel pe care l-au avut ancestorii noştri, certificaţi de memoria istoriei scrise sau vorbite, iar dreptul asupra acestui pământ nu este unul tranzitoriu şi nu poate fi uzurpat nici măcar după ce a fost răpit prin tăişul sabiei, bubuit de tun sau tratate semnate cu pistolul la tâmplă.

Recursul la istoria recentă este imperativ necesară, nu atât pentru a reproduce evenimentele vremii,  cât pentru o binemeritată dreptate reparatorie.

Demnitatea unei naţiuni nu este un produs comercial de raft şi nici donaţie filantropică pentru azilanţi. Demnitatea unei naţiuni este semnătura pe propriul act de identitate şi se produce prin  voinţa sa manifestă în istoria concertată a omenirii. Recursul românilor la propria istorie este tocmai dreptul lor la adevărul istoric, adesea stâlcit prin silnicia imperiilor, care ne-au  tranzacţionat nepermis destinul,  prin trădări ticăloase!

Anul 2012  este încărcat de mare povară! Este povara celor 200 de ani de blesteme grele ale românilor care şi-au văzut ruptă vatra străveche a neamului. Este povara ruşinii ce am suferit atunci şi mai apoi,  pentru a nu fi putut să apărăm moştenirea de moşie veche a muşatinilor şi basarabilor. 200 de ani de umilinţă şi aşteptare care ne bântuie şi astăzi!

Anul 2012 împlineşte pe muteşte şi cei  15 ani de tratat nevrednic cu vecinul de la nord, pe care l-au încheiat nişte aventurieri politici sicofanţi, de dragul unei iluzii mincinoase. Recunoaşterea frontierelor străinilor trase peste trupul ţării românilor a fost un act de trădare, şi acesta nu este prescriptibil! Este nevoie acum, mai mult ca niciodată, de vână şi minte sănătoasă de a-l pune pe chituci şi a-l trimite la vidanja istoriei. Tratatele se semnează nu de dragul unui guvern sau altul, ci pentru împlinirea dreptului natural  al propriului popor!

Dar anul 2012 este şi un an al marilor speranţe ale marilor schimbări aşteptate de un popor gata de trezire. Este anul unei posibile dar şi necesare recuperări a timpului risipit, şi, prin lucrarea bărbaţilor şi femeilor acestui pământ, să repunem în matca sa firească ordinea lucrurilor dintru începuturi.

Conştiinţa unităţii neamului nostru nu trebuie să producă niciun compromis istoric, nu trebuie să mai producă eroarea abandonului deliberat, nu trebuie să mai pună preţ pe iluziile vândute în poleială globalistă şi fals europenistă. ABC-ul românităţii nu poate fi învăţat la şcoala teoriilor fandosite a unor integraţionişti, ci la altarul sacrificiului pentru măreţia neamului românesc. Nicio lucrare a vreunui trăitor al acestui pământ nu va dăinui dacă ea nu va fi prin români şi pentru români. Iată de ce, de aici, din vintrele Daciei Străbune, facem chemarea către bărbaţii de stat, către conştiinţele lucide ale intelectualităţii, către poporul cel mare şi tăcut, dar maiestuos şi suveran,  să aprindem flacăra unităţii tuturor românilor prin vrednică, dreaptă şi tenace lucrare. Şi această lucrare izbândită să o punem chezaş vieţii noastre, ca moştenire eternă a generaţiilor viitoare.” (Dr. Mircea Chelaru, vicepreşedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Argeş, 27 Martie 2012).

„Am fost ş-om fi!”

 

 

 

 

 

Reclame