Petruș Andrei – Expoziție inedită…

La Centrul ,,Mihai Eminescu” din Bârlad, în perioada mai-iunie 2013, are loc o expoziție inedită de goblenuri, creații unice aparținând Mihaelei Voicu, de profesie inginer chimist din Ploiești. Autoarea, fostă elevă a Colegiului Național ,,Gh. Roșca – Codreanu” din Bârlad a dorit să facă foștilor colegi de liceu, la întâlnirea lor anuală, o surpriză de proporții și a reușit. Inițiativa a aparținut celor două prestigioase instituții de cultură: Muzeul Județean de Științe ale Naturii Prahova din Ploiești și Centrul ,,Mihai Eminescu” din Bârlad. Inimosul domn Ioan Ioniță responsabilul Cercului de creativitate umană ,,Goblenuri”, distinsele doamne Teodora Dumitrescu și Șuteu Nicoleta, care au trudit ore întregi pentru a așeza pe simeze aceste bijuterii ale picturii cu acul , doamna Ana Sârbu și d-ra Geta Modiga merită toată lauda.

Aceste goblenuri sunt rod al talentului, al strădaniei ,,de mii  de săptămâni”( cum spune poetul Tudor Arghezi), al răbdării și al dragostei pentru frumos. Prin această expoziție se înalță o punte de lumină, de spiritualitate românească între două orașe culturale: Ploiești și Bârlad.
Inginer chimist de profesie, cum spuneam, Mihaela Voicu a știut să aleagă modelele, să le deseneze, talent pe care l-a dovedit încă de pe băncile școlii, să le dea apoi viață sub această formă plăcută ochiului și inimii. Având oroare de kitsch, de manele, de tatuaje, adică de prostul-gust, Mihaela Voicu, elevă a renumitului dascăl Traian Nicola, profesor de chimie cu o înaltă pregătire și un diriginte greu de egalat în zilele noastre, cultivă bunul gust, promovează cultura europeană și valorile spiritualității românești.
Încă de la intrare vedem imagini ale Ploieștiului cultural și pe autoare stând alături de celebrul nenea Iancu (statuia lui I. L. Caragiale). Prin arta sa, Mihaela Voicu omagiază opera genialului Constantin Brâncuși ( ,,Masa tăcerii”, ,,Coloana nesfârșită”, ,,Poarta sărutului”, ,,Muza adormită”, ,,D-ra Pogany”), Toulouse Lautrec (,,Femeie punându-și ciorapii”, ,,Autoportret”, ,,Moulin Rouge”), și Picasso( ,,Maternitate”, ,,Celestine”, ,,Femeie călcând”…Unele goblenuri sunt inspirate de capodopere aflate în muzeele lumii: Neapole, Madrid, New York, București, Londra, Athena; altele sunt mozaicuri și vitralii , biserici de la locurile sfinte, moschei și clădiri celebre ( Big Ben – Londra). Un loc aparte a fost rezervat picturilor Nicolae Grigorescu ( ,,Fata cu zestre”, ,,Țărancă pe iarbă”, ,,Fetița hangiului”). Sunt prezenți în această valoroasă expoziție și pictorii Th. Aman, Camil Ressu, Ion Andreescu, Fr. Șirato, Al. Ciucurencu, Ștefan Luchian ( ,,Anemone”, ,,Florăreasa”).
Admirăm în continuare frumoasele ștergare din toate zonele țării, precum și scoarțe, covoare, case vechi…
Câteva păpuși tradiționale meșteșugite cu bun gust și artă încheie această sărbătoare a ochilor și a minții.
Din spusele d-lui Ioan Ioniță, am aflat că mai sunt încă multe alte mâini îndemânatice și suflete sensibile însetate de frumos artistic și care ar putea face ca acest început să devină tradiție.
Unde putem fugi din iadul existențial? Aici, în acest colț de rai pentru a ne bucura inima, mintea și ochii cu video-artă autentică.

 

Un gând despre „Petruș Andrei – Expoziție inedită…

  1. Multumim domnului Petrus Andrei pentru frumoasele cuvinte la adresa expozitiei Mihaelei Voicu. Sunt una din persoanele care coase goblen si cu ocazia amenajarii expozitiei , am ajutat-o pe Mihaela sa va ofere aceasta „expozitie inedita”. Am avut prilejul sa cunosc Barladul si „oamenii lui mari”…….
    Teodora Dumitrescu.

Comentariile sunt închise.