130 de ani de la înfiinţarea Diviziei 7 Infanterie din Roman

divizia-1

Garnizoana Roman sărbătorește sâmbătă, 16 martie, 130 de ani de la înființarea Diviziei 7 Infanterie. Între anii 1883 – 1944, Divizia 7 Infanterie a funcționat cu comandamentul și o parte din unitățile subordonate în Garnizoana Roman. Cu acest prilej, joi, 14 martie, la ora 10.30, pe clădirea ce a găzduit comandamentul Diviziei, astăzi sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor și Poliției Locale Roman, va fi dezvelită o placă comemorativă de către comandantul garnizoanei și primarul municipiului Roman.

 Totodată, la Cercul Militar vor fi prezentate aspecte din activitatea Diviziei, în cadrul unui simpozion științific, și va fi vernisată o expoziție fotografică cu momente surprinse pe timpul participării la acțiuni a unităților subordonate și comandamentului Diviziei în principalele campanii militare. La festivitate sunt invitați să participe reprezentanții autorităților publice locale, oameni de cultură și artă, reprezentanți ai mass-media locale, elevi și cadre didactice.

 

Militarii Diviziei 7 Infanterie s-au acoperit de glorie

divizia2

Divizia a 7-a s-a înființat la 16 martie 1883, având în compunere două brigăzi de infanterie, două regimente de călărași și un regiment de artilerie. ,,Evoluția Diviziei 7 Infanterie și a comandamentului acesteia a înregistrat, de-a lungul timpului, mai multe etape distincte de organizare și funcționare. În existența sa, unitatea a luat parte la toate cele trei războaie importante, războiul balcanic și cele două mari conflagrații mondiale, de care a depins însăși existența României. În ultimii ani ai secolului al XIX-lea și până în anul 1913, găsim comandamentul și unitățile Diviziei implicate în activități de instruire, exerciții și aplicații, încheiate cu manevrele regale de toamnă la care, în anul 1898, a participat și regele Carol I, alături de atașații militari ai vremii. Regele a inspectat unitățile Diviziei redislocate în garnizoana Roman și a vizitat autoritățile publice locale și Episcopia”, explică maior Iulian Gafton, ofițer cu informarea și relații publice din cadrul Garnizoanei Roman.

 

divizia3

La 1 iulie 1913, având în compunere cartierul general, ambulanța divizionară, Regimentul 4 Vânători, Brigăzile 13 și 14 Infanterie, Brigada 7 Artilerie și Compania Pionieri, Divizia a 7-a a participat la războiul balcanic, care a durat până pe 15 august, când regele Carol I a venit la Zimnicea pentru a saluta reîntoarcerea ei în țară. ,,Prin participarea la operația strategică pentru eliberarea Transilvaniei, bătălia Bucureștilor și luptele de pe Valea Oituzului, militarii Diviziei s-au acoperit de glorie și au înscris fapte eroice în cartea de aur a istoriei naționale”, a spus maiorul Gafton.

portrait of King Carol I of Romania by Mihail ...

portrait of King Carol I of Romania by Mihail Otilia. Museum of Romanian History in Bucharest, Romania. (Photo credit: Wikipedia)

ziarul de Roman