Emilia Ţuţuianu: Gheorghe Stoica – un artist din satul Cordun jud. Neamţ, descoperit în sertarul cu amintiri al nepoţilor

DSCF0474

Câte valori culturale, oameni cu real potenţial  artistic nu au fost descoperiţi şi apreciaţi la timp…ajutaţi sa-şi împlinească visul…crezul pentru care au ars, au dăruit totul în cursul vieţii?
Întâmplarea a făcut, ca lucrând la punerea în pagina a volumului Valori artistice la Roman, sub semnătura distinsei doamne Minodora Ursachi , să descopăr un nume: Stoica Gheorghe din localitatea Cordun, Neamţ.
Curiozitatea şi fascinaţia pentru acest poet şi artist plastic a venit în momentul în care am descoperit, păstrat cu veneraţie, de către familia artistului, un caiet, în care, fostul elev de la Colegiul Roman Vodă din Roman a consemnat peste 40 de poezii…Versuri diafane de un lirism elocvent  care uimesc şi seduc cititorul…versuri scrise la vârsta de 15-16 ani. Ne bucurăm că putem reaşeza la locul cuvenit şi iubit pe acest artist al satului Cordun de care şi oamenii locului vor fi mândri, în ciuda unui destin sentimental mai dureros al artistului.

Iată câteva repere biografice:

gh.stoica Gheorghe Stoica s-a născut pe 03.02.1930 la Cordun si a decedat pe 02.05.1995 la Buzău în urma unui stop cardiac.
A urmat cursurile şcolii primare din Cordun, apoi Liceul Roman Vodă din  Roman .
1950 – 1955  –  stagiu si activitate militara ( incorporat).
1956 – 1962  –  s-a angajat la Întreprinderea Prefabricate Beton Roman ca muncitor, apoi tehnician, laborant, controlor calitate.
In aceasta perioada a mai lucrat la Trustul de Construcții Bacău.
1962 – 1965  – a urmat cursurile Facultăţii de Arte Plastice din Iași, Institutul de Pedagogie de 3 ani si a fost declarat admis in sesiunea iunie-iulie 1965 cu media 9.83.
1965  –  si-a început cariera de profesor de desen si arte plastice la Școala Generala Nr 11 Buzău.
1967  –  profesor la Școala Generala Nr. 3 Buzău.
1968  – a intrat în Uniunea Artiștilor Plastici Romani filiala Galați ca titular la secția pictura.
1967  –  profesor gradul II la Școala de Muzica si Arte Plastice Buzău.
1981  –  Profesor de gradul I la aceeași scoală.
1992  –  s-a pensionat , dar a continuat sa predea ca suplinitor la aceeași instituție pana în mai 1995.
Ca profesor a predat pictura, gravura, grafica, desen tehnic, sculptura.
Tablourile pictate au avut ca subiect :  picturi statice, peisaje, portrete, autoportrete.

(date biografice oferite de fiica artistului, dna. Iuliana Serbu)

Această întâmplare îmi dă ideea de a  insista la autorităţile locale pentru înfiinţarea unui Muzeu al satului cordunean în care să se regăsească toate aceste comori lăsate în urmă de personalități artistice şi nu numai, ale satului Cordun, unele din ele  trăind în conul de umbră a timpului nemilos, dar cu bucurie descoperite, iată, astăzi şi împărtăşite dvs.

Cordunul

În Cordun e cuibul vieţii
Căci aicea m-am născut,
Şi aicea-ntâia dată
Am dat primul meu sărut.

În Cordun natura este
De un farmec pitoresc,
Şi-n amurgul lin al serii
Îmi dă viaţă să trăiesc.

Când pe cer răsare luna
Peste satul adormit,
Pare-un vis de biruinţă
În Cordunul meu iubit.

Umbra nopţii când se-nalţă
Şi zefiru’ adie-ncet,
În Cordun răsare-n umbră
O iubire de poet.

El iubeşte ochi albaştri
Şi-o guriţă de bujor,
Căci Cordunul azi e vrednic
De iubire şi de dor.

Loc mai dulce de viaţă
Şi iubire pân-acum,
Mi-a fost farmecul naturii
Şi în satul meu Cordun…

9 septembrie 1948

Gheorghe Stoica – Cordun, judeţul Roman

12.356DSCF0465DSCF0469

2 gânduri despre „Emilia Ţuţuianu: Gheorghe Stoica – un artist din satul Cordun jud. Neamţ, descoperit în sertarul cu amintiri al nepoţilor

  1. Doar un suflet împătimit de frumos îl recunoaşte, chiar dacă-i acoperit de negura vremii sau pierdut în anonimat. Ca domnul Stoica , cu siguranţă, mai sunt valori ce aşteaptă , timide, să fie scoase la lumină pentru a LUMINA suflete, generaţii… Lăudabilă ideea înfiinţării unui muzeu în Cordun. Felicitări ,Emilia!

  2. Poezia e minunata, scrisa cu multa simtire, de dor si iubire, care emotioneaza. Un om de mare sensibilitate, legat sufleteste de locurile natale si de parinti. Articolul dvs. pe lânga ca e documentat, frumos si curgator scris, e ca un semnal pentru a salva si valorifica tot ce e valoros pâna nu e prea târziu.
    M.Ursachi

Comentariile sunt închise.