Palatul Cuza de la Ruginoasa

58341217

 La jumatatea distantei intre orasul Târgu Frumos si Paşcani se afla comuna Ruginoasa, asezata pe o veche mosie boiereasca, cumparata de boierul Sturdza de la Duca Vodă la sfârşitul secolului al XVII-lea.
In anul 1804, logofătul şi marele vistiernic Săndulache Sturdza angajeaza un arhitect vienez pentru a ridica o reşedinţă luxoasă in locul casei vechi boiereşti, ulterior in anul 1811, Săndulache Sturdza construieste în spatele palatului o biserică de conac pe fostul loc al unei biserici din lemn.
Palatul a fost moştenit de către logofătul Costache Sturdza, fiul lui Săndulache şi văr al domnitorului Mihail Sturdza (1834-1849) care a refăcut palatul în stil neogotic, stil păstrat pana astăzi.Arhitectul Johann Brandel a proiectat palatul în stil neogotic, pe locurile vechii case boierești din 1804 a tatălui lui Costache, Săndulache Sturdza. Tot Săndulache Sturdza este cel care a construit în 1811, o biserică în apropiere și a adus un grădinar german pe nume Mehler, care a amenajat un parc cu alei, statui, și un iaz înconjurat de sălcii.

Palatul-Cuza-ruginoasa (1)

123Palatul este contruit in formă pătrată cu un etaj, cele patru faţade fiind aproape simetrice, cu peroane largi, balcoane pe toate laturile sprijinite pe lespezi din piatră, patru turnuleţe care nu s-au mai păstrat în timp si o scara centrală realizata în prezent din lemn.

Logofătul nu a locuit in palat, el mutându-se la Iaşi, unde avea în proprietate mai multe case şi unele moşii din apropierea oraşului.

Costache Sturdza o ascunde pe sotia sa Marghioliţa Ghika-Comăneşti la Palatul de la Ruginoasa deoarece aceasta facuse o pasiune pentru boierul Nicolae Roznovanu, sotul lasand-o în paza fiului său cel mare Săndulache.

Boierul Roznovanu, in frunte cu cativa arnauti s-a indreptat spre Palat unde a mituit paznicii, iar in timpul confruntarii unul dintre arnauti il injunghie in inima pe Săndulache Sturdza. Boierul Roznovanu o duce pe Marghioliţa la palatul de la Stanca, dupa care acestia fug in Nordul Moldovei unde se casatoresc.
     În aprilie 1857, in urma unui imprumut in valoare de 60 de mii de galbeni facut de vornicul Alexandru Sturdza, un alt fiu al lui Costache Sturdza, ipotecând palatul care fusese abandonat şi ameninţat de ruină, banca il scoate la licitaţie.

 

palatul-cuza-ruginoasaIn urma licitatiei din anul 1862 domnitorul Alexandru Ioan Cuza il cumpara la preţul de 52.011 galbeni, după cum confirmă Curtea de Întărituri.
     De renovarea palatului si a parcului s-a ocupat in special Doamna Elena Cuza, ea locuind mai mult timp in acesta.
Scara centrală s-a construit din marmură, pereţii au fost tapetaţi cu mătase de la Paris, au fost construite şeminee şi s-au adus policandre scumpe, iar mobilierul palatului a fost special comandat la Paris.
In aprilie 1864 domnitorul Cuza inaugureaza Palatul, aici continuandu-si activitatea numind prefecţi şi luând măsuri pentru muncile agricole de toamnă. Doi ani mai tarziu Domnitorul este obligat sa abdice si pleaca in exil. Pentru a se putea intretine el arendeaza mosia cu 5000 de galbeni pe an, refuzand un capital de 500.000 de franci depus de noua conducere a Principatelor.
     Fostul domnitor se stinge din viata la 3/15 mai 1873 în oraşul Heidelberg din Germania, iar trupul neinsufletit este înmormântat la 17/29 mai 1873 într-un cavou amenajat lângă biserica de la Ruginoasa.

Osemintele domnitorului nu au avut odihna deoarece în primăvara anului 1944 au fost scoase din biserică de către un soldat din Ruginoasa şi duse la Mănăstirea Curtea de Argeş ca mai apoi în anul 1946 sa fie depuse în Biserica Trei Ierarhi din Iaşi unde s-a amenajat o criptă.

122Doamna Elena Cuza părăseste palatul si se stabileste la Iaşi, unde devine membru fondator al Spitalului de copii „Caritatea”, căruia ii doneaza o suma de 5.000 de lei, casele din Strada Romană şi o cotizaţie anuală de 25.000 de lei, dupa care în anul 1903 se muta în oraşul Piatra Neamţ, unde a locuit într-o căsuţă simpla, dedicându-se in totalitate operelor de caritate.
    palat_interior1 palatul-lui-cuza-de-la-ruginoasa-isi-asteapta-vizitatorii-investitie-de-2-6-mil-euro-si-echipamente-de_1Palatul este donat prin testament Spitalului de copii „Caritatea” si o parte din mobilier este donat Muzeului Militar. În următori ani incepe sa fie simtita degradarea edificiului aceasta accentuandu-se mai mult in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial.
     Reconstructia Palatului incepe în perioada 1968-1978, fiind refăcut palatul propriu-zis, o parte din zidul de incintă şi doar un bastion în partea de nord-vest.

Moștenitorii lui Cuza au avut un destin tragic. Cei doi fii pe care îi avea cu Maria Obrenovici, au murit de foarte tineri: Dimitrie s-a sinucis la Paris, iar Alexandru a murit de ftizie, la doar 6 luni după ce se căsătorise. Văduva lui, Maria Moruzzi, a avut o idilă cu Ionel I.C. Brătianu, tânăr inginer de căi ferate, întors de la studii de la Paris și aflat în stagiatură la construcția căii ferate Pașcani-Iași. În urma idilei, la 3 februarie 1898, s-a născut, chiar în palat, un fiu, Gheorghe I. Brătianu, viitorul mare istoric care a murit la Sighet în 1953, închis de comuniști.

Conform testamentului lui Al. I. Cuza, moșia și palatul de la Ruginoasa au fost donate Spitalului “Caritatea” din Iași. În cursul primului război mondial, Palatul de la Ruginoasa a servit ca spital militar iar începând din 1936, a intrat în proprietatea Regiei C.F.R. care a amenajat aici un spital TBC. Palatul a fost grav avariat de luptele purtate în apropiere în perioada celui de-al doilea război mondial și lăsat în paragină. A fost refăcut între 1967-1978 iar în 1982 aici s-a inaugurat oficial Muzeul Memorial “Al. I. Cuza” având o secție de istorie și una de etnografie.

În anul 1979 se incearca amenajarea unui muzeu de istorie, acesta inaugurandu-se oficial in anul 1982, avand o secţie de istorie şi una de etnografie. S-au adus piese de mobilier si carti de epoca, iar in cabinetul de lucru s-a adus mobilier de lemn de stejar. În ultimii doi ani, palatul a fost renovat cu fonduri de la Banca Mondială. A fost redat circuitului turistic pe data de 2 februarie 2013.

 

Reclame