Simpozion Visarion Puiu

Visarion.PuiuLa împlinirea a 90 de ani de la alegerea, investirea și instalarea ca episcop al Hotinului au loc manifestări cultural – religioase dedicate mitropolitului Visarion Puiu la Roman și Bălți (Republica Moldova).

 În perioada 27 februarie – 1 martie, la Roman și Bălți, (Republica Moldova), au manifestări cultural – religioase dedicate mitropolitului Visarion Puiu, la împlinirea a 90 de ani de la alegerea, investirea și instalarea ca episcop al Hotinului. La eveniment sunt așteptați preoți, autorități locale, membri ai Asociației “Visarion Puiu”, precum și credincioși.

Programul manifestărilor va începe miercuri, 27 februarie, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, cu o slujbă de pomenire în memoria mitropolitului Visarion Puiu. Sala Amfiteatru a Complexului Parc Multiplex din Roman va găzdui simpozionul internațional “Visarion Puiu – 90 de ani de la alegerea, investirea și instalarea ca episcop al Hotinului”, cu participarea unor invitați din străinătate. Cu acest prilej va avea loc lansarea numărului 4 al revistei “Valori perene”, precum și vizionarea unui film documentar legat de tema simpozionului. Joi, 28 februarie, invitații vor pleca într-un pelerinaju intitulat “Pe urmele lui Visarion Puiu în Barsarabia”.
Participanții vor avea ocazia să viziteze reședința episcopală din orașul Bălți, Catedrala “Sfinții Împărați Constantin și Elena”, biblioteca Universității “Alecu Russo”, precum și bisericile ctitorite de mitropolitul Visarion Puiu. Vineri, 1 martie, participanții vor face un tur al orașului Roman. Pe traseu vor vizita Liceul Teologic Ortodox “Episcop Melchisedec Ștefănescu”, Complexul Arhiepiscopal, precum și sediul Protopopiatului Roman.
Este o datorie pentru noi să cinstim lumina credinței ortodoxe și a faptelor vrednice pe care mitropolitul Visarion Puiu le-a lăsat posterității, mai presus de tumultul vremii. Ierarhul pe care îl pomenim s-a împărțit în multe laturi ale slujirii fiind păstor, misionar și luptător al neamului său. Opera de binefacere, sprijinirea instituțiilor de interes social și cultural au fost precuparea permanentă a mitropolitului Visarion Puiu. Romanul aduce, și în acest an, recunoștință unui om care s-a dedicat, generos, în slujba intereselor Bisericii și neamului“, a declarat preotul Florin Aurel Țuscanu, protopop de Roman.

 

Visarion Puiu s-a născut la 7 februarie 1879, la Pașcani. A urmat cursurile seminariilor din Roman și Iași, și ale Facultății de Teologie din București. A fost hirotonit ierodiacon la Roman, iar apoi, diacon la Catedrala Episcopală. În perioada 1942 – 1944 a fost mitropolit al Transnistriei. În august 1944, după război, s-a refugiat în vestul Europei și, din septembrie 1949, s-a stabilit în Franța. În 1946, a fost judecat și condamnat la moarte de Tribunalul poporului din București. Visarion Puiu a rămas la Paris, unde a condus între 1945 – 1958 o eparhie din cadrul Bisericii românești. A murit în 1964. Mitropolitul a fost reabilitat post-mortem de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la 25 octombrie 1990.

Ana Maria Postelnicu-ziarul de Roman