De ziua lui Iustin Pârvu, spre Mănăstirea Petru Vodă

Parintele Justin Parvu Sunt absolut convins că astăzi mulţi creştini îşi vor îndrepta paşii spre unul din cele mai căutate sfinte lăcaşuri româneşti – Mănăstirea Petru Vodă din Poiana Teiului, judeţul Neamţ. Zi de duminică, zi importantă de rugăciune şi închinare, dar şi de mare bucurie, or cea mai ilustră faţă bisericească, părintele Iustin Pârvu, este omagiat. Ajuns la o onorabilă vârstă, 94 de ani, duhovnicul de seamă al românilor, este cel care adună în jurul său oamenii dornici de a-i asculta povețele, dornici de a merge pe calea adevăratei credinţe.

Longevivul părinte este exemplul unei vieţi dăruite Domnului şi aproapelui, e exemplul păstrării verticalităţii în orice timp şi situaţie. Mulţi afirmă că la simpla rostire a numelui Iustin Pârvu simt de parcă sunt străpunşi de un fulger. Orice întâlnire cu cel mai iubit şi căutat duhovnic este o sărbătoare, orice cuvânt, la prima auzire destul de simplu, rostit cu multă calm şi deosebită căldură de către părintele Iustin este mult mai mult decât un balsam pentru suflet.petru-voda

Recunosc, păstrez cu sfinţenie emoţiile pe care le-am avut la prima întâlnire cu părintele Pârvu. „Ajutor de la Domnul!”, mi-a spus atunci. Oricât de simple par vorbele pe care mi le-a spus, ele dincolo de toate au o mare încărcătură.

Pentru că ştie să asculte, pentru că are răbdare, pentru că iubeşte adevărul şi pentru că la anii pe care-i are rosteşte cuvinte de aur, părintele Iustin Pârvu e căutat… Dar a şi fost căutat nu doar de creştini, ateii îl urmăreau la tot pasul. Şi s-au răfuit cu cel care punea mai presus de toate credinţa strămoşească. A trecut prin închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava, Aiud… Şi-a întărit şi mai mult credinţa…

Părintele Iustin Pârvu a avut un vis, pe care l-a păstrat în suflet decenii de-a rândul – ridicarea unei mănăstiri. Minunea s-a întâmplat acum mai bine de două decenii, la 1991, ajutat de o mână de monahi şi fraţi de ascultare a zidit un sfânt locaş de toată frumusețea – Mănăstirea Petru Vodă, cu hramul de Sfinţii Arangheli Mihail şi Gavriil.

Slujba la Manastirea Petru Voda cu parintele Justin Parvu

În cimitirul Mănăstirii de la Petru Vodă odihnesc mărturisitorii români: preotul Gheorghe Calciu (1925 – 1986) şi monahul Atanasie Ştefănescu (1919 – 2008), care au luptat contra ateismului şi au pătimit în temniţele comuniste.
Totodată, mii de creştini vin la ctitoria lui Iustin Pârvu pentru a se închina la moaştele aduse din groapa comună a deţinuţilor de la Închisoarea de la Aiud. Chiar dacă nu fost, deocamdată, canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română, Sfinţii Închisorilor sunt cinstiţi cu evlavie de către credincioşi. 
 

Text  Dinu Rusu Chisinau

turism.moldova.org  

Parintele-Justin-de-Boboteaza-2012Parintele Justin Parvu