Din sfaturile Părintelui Paisie Aghioritul

-Parinte, oare nu e mai bine ca un lucru sa fie facut mai pe indelete, ca sa ne putem castiga linistea?

Da, fiindca atunci cand lucreaza cineva cu liniste isi pastreaza pacea si isi sfinteste intreaga zi. Din pacate, n-am inteles ca atunci cand lucram ceva prea repede dobandim o nervozitate, iar lucrarea care se face cu nervozitate nu e sfintita. Scopul nostru nu trebuie sa fie a face multe intr-o continua neliniste. Aceasta e o stare deavoleasca. Lucrul de mana care se face cu liniste si rugaciune se sfinteste si sfinteste si pe cei care il folosesc – si asa are sens atunci cand mirenii cer lucru de mana de la monahi ca binecuvantare; in timp ce lucrul facut cu graba si nervozitate transmite aceasta stare deavoleasca si celorlalti. Treaba grabita, facuta cu neliniste, este caracteristica oamenilor celor mai lumesti. Sufletele tulbure care lucreaza transmit tulburare si prin lucrul lor de mana, iar nu binecuvantare. Mult influenteaza starea omului lucrul de mana pe care il face, pana si lemnul! Infricosat
lucru! Rezultatul muncii omului e pe potriva starii in care se afla cand o face. Daca este nervos si se manie si injura, ceea ce face nu va avea binecuvantare; iar de canta, de spune o rugaciune, se sfinteste si lucrul lui. Unul e lucru diavolesc, iar celalalt dumnezeesc.  Daca va purtati cu evlavie si lucrati cu rugaciune, va ve-ti sfinti mereu si toate se vor sfinti.  Atunci cand cineva are mintea la Dumnezeu, I se sfinteste lucrul sau. Daca, de pilda, fac o cutie si spun si rugaciunea, ma rog si in acelasi timp lucrez spre slava lui Dumnezeu. Scopul meu nu e sa fac cutii si sa le fac repede, ca sa fac multe si totodata sa fiu nelinistit. Asta e o stare demonica. Nu pentru asta am venit la manastire; am venit ca sa ne sfintim si sa sfintim ceea ce facem. Aceasta e pricina pentru care uneori te simti ca o functionara zeloasa in indatoririle tale, pentru ca atunci cand alergi sa-ti pui in randuiala treburile, uiti sa-l iei si pe Hristos. In schimb, daca pornesti cu rugaciunea, te vei simti ca o slujitoare a lui Hristos. De aceea baga si rugaciunea in lucrul tau, ca sa va sfintiti si tu, si lucrul tau. Stii cum binecuvanteaza atunci Dumnezeu si cate bunatati si binecuvantari trimite?

-Parinte, cand lucrarea este intelectuala, cum este cu putinta sa spui rugaciunea in asa fel incat lucrarea pe care o faci sa se sfinteasca?

Atunci cand lucrarea este intelectuala, daca mintea ta este la Dumnezeu, lucrarea se sfinteste, fiindca traiesti in atmosfera lui Dumnezeu, deci poti spune rugaciunea. Cand cineva e intr-o stare duhovniceasca, se ajuta mult pe sine. Nu incearca sa inteleaga noimele cu mintea, ci se lumineaza si le afla prin luminare dumnezeiasca.

-Dar cand nu am aceasta stare duhovniceasca si trebuie sa fac o astfel de lucrare?

-Atunci sa o faci, dar sa te rogi si sa ceri luminare de la Dumnezeu. Sa cauti sa te ajuti, pe cat poti, cu normele dumnezeesti si sa lucrezi cu evlavie. Sa faci la fiecare ora, sau din doua in doua, cateva minute, cateva minute intrerupere, in care sa spui rugaciunea”.

Reluare din “Scrisoare pastorala” – Foaie periodica, gratuita a Parohiei Malovat-Mehedinti

-Anul XI(2012)nr.245(1-15 Ianuarie) pag.3-4.

Editor: Preot prof. dr. Alexandru Stanciulescu Barda.

 

 

                                                                                                      

 

***

Proschinitarul Duhului meu

“Spre geana orizontului,

mi-am trimis gandul,

sa preintampine

plecatul

si sositu-mi

Duh”.

 

Vad licarul sfinteniei

In trupul batran,

prin copilaria

sufletului

de copil.

 

Pe muntele Sfantului,

Porumbelu-I asezat,

sa mijloceasca

reintoarcerea

Ingerului.

 

Proschinitarul duhului meu,

din Carpatii athonici

primeste sfintenia

cugetului

strabun.

 

“Sunt multi necautati”

spune Dosoftei,

si stau in colibe

si-au inger

pazitor.

 

Din gradina un porumbel,

veni pe umarul meu,

avea ochii limpezi,

si-n ei,

lacrimi.

 

I-am mangaiat fruntea,

ardea incet-incet,

i-am umezit chiar ciocul

de cantator,

poet.

Ioan Miclau Gepianul