Tatiana Scurtu-Munteanu: Ziua Culturii Române – sărbătorită la Biblioteca “V. A. Urechia” din Galați

15.01.2013Pe 15 ianuarie 2013, la 163 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, câteva sute de gălățeni au fost prezenți la ceremonia de inaugurare a celei de-a cincea filiale a Bibliotecii “V. A. Urechia” din Galați. Colegiul Tehnic “Aurel Vlaicu”, fostul Liceu Metalurgic, situat în cartierul Micro 40, va găzdui filiala ce-i poartă numele istoricului și academicianului Paul Păltănea (1924-2008), autorul “Istoriei orașului Galați de la origini până în 1918” și fost bibliotecar al aceleiași instituții.

Noua filială pune la dispoziția cititorilor peste 50.000 de documente, cu obiectivul de a mări colecția până la 120.000 de exemplare, disponibile pentru împrumut și sala de lectură, și acces la internet. Directorul Bibliotecii “V. A. Urechia”, Ilie Zanfir, și-a exprimat bucuria de a avea posibilitatea extinderii accesului la cultură și în zonele limitrofe ale orașului precum și dorința înființării unei biblioteci destinate copiilor în sediul Clubului Sidex, din cartierul Țiglina I, acolo unde, pe vremuri, primarul Galațiului, Marius Stan, visa deschiderea primei biblioteci a unui club de fotbal.

La acest eveniment au fost prezenți numeroși reprezentanți ai administrației locale, în frunte cu primarul Marius Stan, viceprimarul Florin Popa, deputatul Aurel Nechita, președintele Consiliului Județean Nicolae Bacalbașa, Marius Mitrof, Cristi Căldăraru, dar și familia remarcabilului cercetător, Paul Păltănea. Slujba de sfințire a noului sediu a fost oficiată de părintele protopop Eugen Buruiană. Câțiva copii de la grădinița “Otilia Cazimir”, îndrumați de educatoarele Carmen Chiurtu și Alina Lazăr, i-au întâmpinat pe invitați cu pâine și cu sare, iar după discursul oficialităților au prezentat un moment emoționant de reproducere din poezia lui Mihai Eminescu: “Revedere”, recitată de Andreea Andrei și Maria Luchian, “Somnoroase păsărele”, de Alexia Domnițanu sau “La mijloc de codru”, de Crina Munteanu.