O nouă carte semnată de Lazăr Lădariu, lansată „La Mitică”

1Seara zilei de 28 decembrie 2012 de  „La Mitică” a fost cu totul şi cu totul specială. Nu doresc să fac reclamă vreunui restaurant luxos din Târgu-Mureş. Aşa cum îi place scriitorului şi jurnalistului Lazăr Lădariu să spună, „La Mitică” nu este altceva decât Centrul de dezbateri socio-culturale şi politice „Emil Aurel Dandea” din incinta vechiului Palat „Apollo” din centrul municipiului Târgu-Mureş. Gazda tuturor evenimentelor culturale care se desfăşoară în acel spaţiu, este Dimitrie Poptămaş, fost director al Bibliotecii Judeţene Mureş, alintat de prietenii apropiaţi,  „Mitică”.

Aşadar, „La Mitică”, sala a devenit neîncăpătoare în seara zilei respective. Motivul? În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, scriitorul Lazăr Lădariu, preşedintele Despărţământului Central Judeţean Mureş al Astrei, lansează o nouă carte. Este o promisiune, un cadou oferit de sărbători, tuturor celor care-l iubesc şi-l simpatizează. Săptămâna trecută, vineri, cartea lansată şi semnată de Lazăr Lădariu se intitulează „Memorii. File de jurnal. Confesiuni”. O carte specială, prin care autorul se confesează în faţa cititorilor, prin bucuriile, dar şi prin momentele mai puţin plăcute pe care i le-a rezervat viaţa. Volumul a apărut sub egida Editurii Nico, editor fiind Nicolae Băciuţ şi lector, îngrijitor de ediţie, Mariana Cristescu. Despre memoriile, jurnalul şi confesiunile scriitorului Lazăr Lădariu au vorbit: Dimitrie Poptămaş – preşedintele Fundaţiei Culturale „Vasile Netea”, părintele Nicolae Gheorghe Şincan, fost protopop, Nicolae Băciuţ – directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Mureş, poeta Mariana Cristescu – redactor la cotidianul „Cuvântul liber”, Valentin Marica – senior editor la Studioul Regional de Radio Târgu-Mureş, scriitorul Zeno Ghiţulescu şi prof.univ.dr. Cornel Sigmirean – preşedintele Senatului Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş.

În final, scriitorul şi redactorul-şef Lazăr Lădariu a mulţumit invitaţilor, prietenilor şi colegilor de la „Cuvântul liber” pentru prezenţa la această inedită sărbătoare culturală, iar eleva luduşeancă de 16 ani, Fekete Timea, redactor la Radio „Transilvania”, a interpretat un frumos cântec de sărbătoare, dedicat autorului cărţii.

 

Aprecieri făcute la adresa cărţii şi a autorului

Dimitrie Poptămaş (moderator): „Lazăr Lădariu, după ce a părăsit satul natal, a absolvit Liceul „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş, apoi a urmat cursurile Heidelberg-ului ardelean al Universităţii Clujene, pe care le-a absolvit cu brio. Apoi a devenit cadru didactic universitar la Institutul Pedagogic, gazetar şi parlamentar. Lazăr Lădariu o fost întotdeauna o fire luptătoare, întotdeauna ce şi-a propus şi-a îndeplinit. Prin această carte aveţi ocazia de a-l cunoaşte mai bine pe omul Lazăr Lădariu.”

Preotul Nicolae Gheorghe Şincan: „Participăm la un eveniment cultural festiv. Prietenul nostru, publicistul, scriitorul, poetul şi redactorul-şef Lazăr Lădariu ne îndeamnă să ne uităm şi astăzi cu alţi ochi la noi, pentru a recunoaşte starea inimii şi a minţii, starea sufletească în care ne aflăm. Mărturisesc înaintea lui Dumnezeu şi a dumneavoastră că sunt foarte onorat pentru amabila invitaţie ce mi s-a făcut. Ne aflăm la cel de-al 28-lea volum care poartă semnătura prietenului nostru, scriitorul Lazăr Lădariu”.

 

Poetul şi editorul cărţii, Nicolae Băciuţ: „Mă bucur să văd, ca şi cetăţean al Târgu-Mureşului, atâta lume bună adunată, semn că, Lazăr Lădariu este singurul capabil să polarizeze în jurul domniei sale, atâţia prieteni. Şi noi avem prieteni sau chiar duşmani, dar Lazăr Lădariu a încercat de când îl cunosc, să ţină mereu cumpăna dreaptă în relaţiile domniei sale cu lumea. Lazăr Lădariu şi-a pus pecetea pe destinele noastre, în fel şi chip, este un prieten bun de pus pe rană, este omul care la bine şi la rău, este aproape de tine. Sunt mândru că sunt editorul acestei cărţi, prin care scriitorul comunică cu apropiaţii şi prietenii săi. În spaţiul transilvan, personalitatea lui Lazăr Lădariu este unică şi exemplară…”

Poeta şi jurnalista Mariana Cristescu: „Suntem aici între prieteni. Mă bucur să-i salut pe cei de Sighişoara, Târnăveni, Topliţa, Căpuşul de Câmpie şi toţi ceilalţi prezenţi la această frumoasă activitate culturală. Volumul „Memorii. File de jurnal. Confesiuni”  reprezintă trăirile autorului, stări ale sufletului şi este un gest curajos din partea autorului, care, după părerea mea îşi asumă o serie de riscuri atenuate de notorietatea credibilităţii sau credibilitatea notorietăţii. Ce fel de riscuri? Nu sub aspectul calităţii demersului literar ci, pentru că, unele personaje ale epocii, cuprinse între file, încă se mai fâţâie printre noi în costume Armani, cu parfumuri scumpe, ocrotite de trecerea vremii…”

 

Poetul şi omul de radio, Valentin Marica: „Cartea aceasta, o carte care ne cuprinde cu inteligenţă şi cu sensibilitate reverberează titlul acesta, îl amplifică, îl ilustrează . Îi căutăm sufletul scriitorului în cartea aceasta. Gestul este blagian. Blaga spunea că s-a îmbolnăvit de prea mult suflet. E multă vizibilitate în cartea aceasta, dar este un fundal tainic pe care-l descoperă o lectură atentă, o lectură exigentă, o lectură amănunţită. Mergând pe linia aceasta în lectura cărţii, parcurgeam paginile şi îmi apăreau în faţă imagini din Eduard Munk, din picturile celebre, artistul care în pasta de culoare, în netedul picturii stria uneori semne. Erau nişte şiroaie crustate prin care spunea că acolo în adânc, există o gheară de durere umană…”

Scriitorul Zeno Ghiţulescu: „Onorată asistenţă, sunt deosebit de privilegiat să vorbesc despre această carte, a prietenului vechi, Lazăr Lădariu. Acesta este omul care ştie în orice clipă ce trebuie să facă. Nu i-a fost uşor să scrie această carte și acest lucru se vede din cele trei mari părți ale lucrării, memorii, file de jurnal și confesiuni. Dacă stăm să ne gândim, avem de-a face cu trei cărți într-una singură. Lucrarea este o destăinuire, un laborator intim al personalităţii prietenului Lazăr Lădariu. Mulţi dintre cei prezenţi în această sală, se regăsesc printre rândurile lucrării, printre memoriile şi confesiunile lui Lazăr Lădariu, fiind pomeniţi de autor în diverse situaţii.”

 

Prof.univ.dr. Cornel Sigmirean: „Acest eveniment este o sărbătoare a culturii mureşene. Stimate domnule Lădariu, ne-aţi obişnuit în fiecare an cu acest lucru, prin generozitatea care vă caracterizează. Cartea pe care o lansăm, o consider prin subiectul ei, cartea anului. Nicio carte nu poate rivaliza cu această lucrare, prin subiectul ei. Dovada? Sala arhiplină care demonstrează şi faptul că Lazăr Lădariu are mulţi prieteni şi susţinători. Acest gen de cărţi care prezintă memoriile sau confesiunile unei persoane au avut un mare succes în ultimii douăzeci de ani. Adevărul este că, mulţi scriitori au intrat în literatură prin jurnale. Încă de la început, prin primele pagini, cartea este o provocare pentru cititori şi de aceea vă recomand cu căldură să citiţi acest volum, care cu siguranţă, va constitui o adevărată carte de istorie privind viaţa culturală şi socială mureşeană.”

  realizator  CONSTANTIN BOGOŞEL