Spitalul vechi din Roman – proiect de reabilitare

vechi1PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, propune înființarea unui spital, a unui azil pentru bătrâni și a unui punct muzeistic. Proiectul poate fi realizat prin asocierea cu Primăria Roman și Consiliul Județean Neamț.

 Una dintre preocupările Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului pentru anul 2013 este întocmirea unui proiect pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a Spitalului Vechi din Roman, în vederea atribuirii unei destinații cu caracter social.

Ne dorim ca anul 2013 să fie unul liniștit politic, pentru a putea găsi surse de finanțare în vederea reabilitării Spitalului Vechi. Împreună cu Primăria Roman și Consiliul Județean Neamț, vom încheia un contract asociativ pentru a reface clădirea și a o reda comunității. Anul viitor, vom întocmi documentația necesară pentru ca, în 2014, să putem primi fonduri europene sau guvernamentale, a declarat PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

vechi2Cât privește destinația clădirii, ierarhul spune că are în vedere mai multe proiecte. “Intenționăm ca o parte din clădire să rămână spital, la fel cum a fost destinația ei inițială. Apoi, ne gândim să amenajăm o casă pentru bătrâni. Cum Centrul Eparhial Roman dispune de un tezaur important mai puțin cunoscut publicului, ne dorim un muzeu al Eparhiei. Aceasta este doar o sugestie. Ideea finală va fi hotărâtă de Adunarea Eparhială“, a precizat episcopul-vicar al Arhiepiscopiei.

 Clădirea Spitalului Vechi, în administrarea Centrului Eparhial Roman

 Romașcanii așteaptă de ani de zile să se întâmple ceva cu Spitalul Vechi, adică să fie inițiat un proiect care să salveze clădirea, monument de arhitectură. După doi ani și jumătate de procese între Parohia “Precista Mare” și Fundația “Hanu Ancuței” și un an în care nu au existat oportunități de finanțare, imobilul se cere reabilitat cât mai repede, pentru ca intemperiile, timpul nemilos și un eventual cutremur puternic să nu-l transforme într-un morman de moloz, dispărând, astfel, una dintre clădirile-simbol ale orașului. Proprietate a Parohiei “Precista Mare”, clădirea a trecut, în 2011, în administrarea directă a Centrului Eparhial Roman, decizie luată de Adunarea Eparhială în baza articolului 170, alianiatul 11, din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.

vechi3 Clădire cu valoare istorică, în stare de conservare

 În  anul 1797, Vartolomei Putneanul, egumenul Mănăstirii “Precista Mare”, a apelat la sprijinul PS Veniamin Costache pentru a ridica un spital. Astfel, în apropierea actualului amplasament al Centrului Eparhial a fost construit un spital ce a purtat, inițial, denumirea de “Ospitalul săracilor”, ce avea zece paturi. Prin resursele Mănăstirii Precista, în anul 1823, numărul de paturi din spital a ajuns la 20, iar în anul 1838 s-a ajuns la o capacitate de 40 de paturi. În 1872, pe același teren s-a ridicat o nouă clădire cu denumirea de Spitalul “Precista Mare” Roman, lucrările durând 13 ani.

Clădirea spitalului a fost ridicată în stil neoclasic romantic, având decorația alcătuită din firide și mici turnulețe crenelate, cu două nivele și 46 de săli, putând adăposti 250 – 300 paturi. Proiectul clădirii a fost realizat de Alexandru Constantinescu, din Iași. În anul 1937, s-a constatat degradarea clădirii, iar în urma unor tratative purtate cu Ministerul Sănătății, clădirea a fost preluată de Minister, pe termen de zece ani, cu îndatorirea de a-i acorda întreținerea completă. Imobilul a rămas în posesia statului până la data de 3 noiembrie 2003, când a fost returnat, prin hotărâre judecătorească, Parohiei “Precista Mare”, împreună cu 2.800 metri pătrați de teren aferent construcțiilor.

vechi4

 

Ana Maria Postelnicu – Ziarul de Roman