Romanul, centru de asigurare a calității în educație

La Roman va funcționa un centru regional de formare a dascălilor care vor face parte din Comisia pentru Evaluarea și Asigurarea Calității. Înființarea centrului este monitorizată de Inspectoratul Școlar Județean Neamț.

 Viorel Stan, inspectorul școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț, s-a aflat marți, 7 noiembrie, într-o vizită de lucru la trei unități de învățământ din Roman: Colegiul Național “Roman-Vodă” (CNRV), Colegiul Tehnic “Miron Costin” și Școala “Calistrat Hogaș” (nr. 8) din Roman. Nu a fost zi cu ghinion pentru directorii celor trei unități de învățământ romașcane, întrucât vizita inspectorului școlar general a urmărit identificarea problemelor cu care aceștia se confruntă.

Întâlnirea dintre inspectorul Viorel Stan cu directorul CNRV, profesoara Mihaela Tanovici, s-a axat pe discuții de natură tehnică privind înființarea la Roman a unui centru regional de formare a dascălilor care vor face parte din Comisia pentru Evaluarea și Asigurarea Calității (CEAC). “La CNRV am discutat probleme de organizare a CEAC și de implementare a «Manualului Calității», precum și despre lipsa a două-trei norme didactice auxiliare și nedidactice”, a declarat inspectorul școlar general Viorel Stan.

Acest centru va funcționa în CNRV și va fi deschis și unităților de învățămînt din județe limitrofe. “Pentru funcționarea acestui centru avem nevoie de două laboratoare de informatică. Cursurile sunt prevăzute să se desfășoare de la începutul lunii decembrie”, a precizat profesoara Mihaela Tanovici, directoarea CNRV.

CEAC implementează strategia de asigurare a calității educației din fiecare unitate școlară, în acord cu obiectivele propuse de unitatea de învățământ. “Echipa CEAC urmărește dacă obiectivele propuse de conducerea unităților de învățământ au fost puse în practică sau ele se găsesc doar pe hîrtie”, a spus directorul CNRV.

Ca urmare, cei care vor face parte din CEAC vor monitoriza îndeaproape activitatea școlilor, care va fi postată pe o platformă informatică. “Pe această platformă vor fi încărcate informații pe care directorii vor trebui să le probeze ulterior cu fapte. CEAC nu este o sperietoare, ci un organism care să responsabilizeze și mai mult directorii”, a spus directorul Mihaela Tanovici.

Fiecare unitate școlară va avea un manual al calității, un document care să prezinte sistemul de management al calității, responsabilitățile, structura materialelor utilizate privind planificarea activității, controlul și îmbunătățirea continuă a calității educației.

Vizita inspectorului școlar general Viorel Stan la Colegiul Tehnic “Miron Costin” a ridicat alte probleme.“Au cerut fonduri pentru repararea acoperișului și a fațadei unor clădiri ale liceului și două-trei norme didactice, auxiliare și nedidactice”, a spus inspectorul școlar general Viorel Stan.

ziarulderoman.ro