Poeții din diaspora revin acasă

Florentina Niță și-a lansat cel de-al doilea volum de versuri , “Poezii dintr-un ierbar”, editat de Editura “Mușatinia”.

Studioul postului local de televiziune Rom TV a fost sîmbătă, 3 noiembrie, gazda unui eveniment deosebit: lansarea “Poeziilor dintr-un ierbar”, cel de-al doilea volum de poezie al Florentinei Niță, scriitoare romașcană care trăiește de 14 ani în Italia. La prezentare a participat Flora Ordean, în calitate de gazdă, de prietenă, fostă colegă a autoarei la “Gazeta de Roman”, dar și de fin cunoscător al fenomenului literar, alături de profesorul Alexandru Cramer și de poeta Cecilia Pal Bănică, care au dialogat cu autoarea și au scos la lumină “diamantele” șlefuite de Florentina Niță.

“Orice volum de poezie este o relatare a trăirilor interioare. Cum sînt legată sentimental de acest oraș, primul imbold a fost acela de a-mi lansa cartea acasă, printre prieteni, la Roman”, a spus autoarea. “Volumul Florentinei Niță demonstrează respect față de actul poetic. Autoarea este o căutătoare a cuvîntului, stăpînită de dorința de a dărui celorlalți un gînd, o trăire, o simțire”, a spus poeta Cecilia Pal Bănică.

Un moment emoționant al întlnirii a fost reprezentat de evocarea poetului romașcan Puiu Costea, cel care a încurajat-o pe Florentina Niță să-și publice poeziile și căruia autoarea i-a dedicat o poezie, pe care a transpus-o și pe muzică. Autoarea a avut și ea parte de o supriză din partea organizatorilor, o cronică a volumului abia ieșit de sub tipar din partea poetului Emil Nicolae, fost editorialist al “Gazetei de Roman”, membru al Uniunii Scriitorilor din Romnia. Cîteva dintre volumele abia lansate vor ajunge la cîștigătorii concursului “Dor de poezie” destinat liceenilor, concurs inițiat de profesorul Alexandru Cramer, autoarea manifestîndu-și intenția de a sprijini fenomenul literar din oraș. Întîlnirea s-a încheiat cu o sesiune de autografe. Florentina Niță a absolvit Colegiul Național “Roman-Vodă” și, apoi, Facultatea de Electrotehnică a Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași. Primele versuri le-a citit în cadrul cenaclului literar “Arcadia”.

ziarulderoman.ro

2 gânduri despre „Poeții din diaspora revin acasă

  1. Felicitări Florentinei Niţă, pentru revenirea la Erato, prin noua apariţie editorială la „Muşatinia” a volumului „Poezii dintr-un ierbar”. Melegurile lui Petrarca şi Dante Aligheri sunt „molipsitoare”, la fel ca „Arcadia”, cenaclul anilor ’90 de sub egida hebdomadarului „Gazeta de Roman” unde am fost colegi ca jurnalişti…

  2. Mulţumesc pentru felicitări. Activitatea la “Gazeta de Roman” şi în cenaclul “Arcadia” fac parte dintr-o perioadă din viaţa mea trăită cu mare intensitate şi de care îmi amintesc cu nostalgie ori de câte ori am ocazia.

Comentariile sunt închise.