Școala Vasile Alecsandri din Roman: 180 de ani de existență – „La mulți ani !”

Școala Vasile Alecsandri aniversează 180 de ani de la înființare. Foști profesori și elevi se vor reuni vineri într-o reuniune de suflet intitulată “Arc peste timp”. Printre foștii absolvenți ai școlii se numără primarul orașului, Laurențiu Dan Leoreanu, și inspectorul școlar general, Viorel Stan.

Școala Vasile Alecsandri, cea mai veche școală din oraș, îmbracă, vineri, haine de sărbătoare, cu prilejul aniversării a 180 de ani de cînd clopoțelul a sunat pentru prima dată în localul care se numea, atunci, Școala primară. Cu acest prilej, foști și actuali profesori și elevi ai școlii se vor revedea într-o reuniune de suflet, în cadrul căreia vor depăna amintiri și vor face planuri pentru școala care a fost întotdeauna școala “numărul 1″ a orașului. La întîlnire vor participa primarul Romanului, profesorul Laurențiu Dan Leoreanu, și inspectorul școlar general Viorel Stan, foști elevi ai școlii.

“Pentru mine, Școala «Vasile Alecsandri» – Școala nr. 1, cum se numea cînd eram eu elev și cum o cunosc toți romașcanii – este instituția în care am pus piatra de temelie a educației și formării mele, locul de care îmi amintesc mereu cu drag. Acolo am deprins educația de bază, acolo mi-am format gustul pentru performanță, fiind participant la faza națională a olimpiadei de fizică, acolo mi-am cunoscut cei mai mulți dintre cei cu care sînt și astăzi prieten. Nu pot să uit clasa în care am învățat, a doua clasă pe stînga la parter, așa cum nu pot să-mi uit dirigintele, regretatul profesor Vasile Bucur, un om deosebit, de la care am primit nu doar lecții de matematică, ci și lecții de viață” , a spus primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

“Școala «Vasile Alecsandri» este o școală a valorilor. Sînt profund recunoscător profesorilor care m-au îndrumat acolo ca elev și de la care am primit adevărate lecții de viață. Pentru mine, niciodată nu va conta cine este director la această școală, important este colectivul de oameni minunați, profesioniști în adevăratul sens al cuvîntului, care fac ca această școală să fie, de ani, de zile, școala numărul 1 a Romanului”, a spus inspectorul școlar general Viorel Stan.

 Vasile Alecsandri și Mihai Eminescu, părinți spirituali

 Școala “Vasile Alecsandri” este prima școală publică înființată în Roman, în 1832, conform prevederilor Regulamentului Organic ce stipula, în articolul 420, ca fiecare ținut să aibă o școală “obștească, națională” – începătoare, elementară. Pentru început, aceste școli “se vor așeza” la Roman, Huși, Galați, Focșani, Bîrlad și Botoșani. Se deschidea, astfel, la 2 noiembrie 1832, prima școală publică din Roman, avîndu-l ca prim învățător pe Ioan Nanu, fratele învățătorului Nicolae Nanu, de la Școala Broșteni – Suceava, unde a învățat, un timp, Ion Creangă. I-au urmat învățătorii Ioan Vitzu și Ioan Năstăsan, menționați în revistele timpului “Albina românească” și “Dacia literară”.

În istoria devenirii ei, Școala Gimnazială “Vasile Alecsandrui” de azi a parcurs mai multe etape: de la Școala primară (1832) – prima școală publică din oraș – cu un local modest, în curtea Bisericii Albe (Sfinții Voievozi), la Școala de băieți nr. 1 “Grigore Alexandru Ghica” (1881 – 1948) – școală de prestigiu în perioada interbelică, la Școala de 7 ani, apoi de 8 ani, la Școala cu clasele I-VIII nr. 1 “Vasile Alecsandri”, cea mai mare școală gimnazială din oraș. De această școală sînt legate două nume mari ale literaturii: Mihai Eminescu, care a inspectat școala în 1876, în calitate de revizor școlar, și Vasile Alecsandri, de la care a preluat și numele, clădirea în care funcționează corpul B al școlii fiind construită din donația soției poetului de la Mircești.

 Prestigiul școlii stă în oameni

 Cei 180 de ani ai școlii înseamnă, în primul rînd, 180 de ani de educație de calitate, lucru dovedit de calitatea absolvenților care au luat și iau, an de an, drumul spre liceu și, apoi, spre facultate, dar și de numărul părinților care se grăbesc să prindă loc din timp la clasa I,  cu doi ani înainte de a începe școala.“Secretul notorietății de care se bucură școala noastră stă în calitatea colectivului. Întotdeauna, școala noastră s-a putut lăuda cu învățători și cu profesori de excepție. Toți am fost oameni stăruitori, sîrguincioși și ambițioși. Și, mai presus de asta, întotdeauna am fost un colectiv unit. Ne-au unit și orele de muncă, dar și petrecerile la care am participat împreună”, a spus Trifinia Gînju, care, timp de 32 de ani, a fost învățătoare la Școala “Vasile Alecsandri”.

“Profesori ca Elena Conachi, Valeria Șuster, Elena Constantinescu, Florica Ionescu sau Jana Iorga, ca să nu enumerăm decît cîțiva dintre cei care au predat de-a lungul anilor în școala noastră, sînt cunoscuți în întregul oraș. Însă nu ne putem lăuda doar cu profesorii, ci și cu foștii noștri elevi. Cei mai mulți dintre medicii din spital sînt foști elevi ai noștri, avem colegi de cancelarie dintre foștii elevi, alții lucrează în administrația publică”, a spus profesorul Cătălin Tansanu, fost director al Școlii “Vasile Alecsandri”.

“A fi prima școală din oraș reprezintă pentru noi o mîndrie deosebită, împletită cu respect pentru activitatea și rezultatele înaintașilor și, în același timp, cu răspunderea pe care o avem pentru continuarea acestui șirag de împliniri cu rezultate măcar pe măsura celor care au fost. Ne dorim încă 180 de ani, de acum înainte, să fim cea mai bună școală gimnazială nemțeană. La mulți ani, Școala «Vasile Alecsandri»!”, a spus profesoara Maria Campău, directorul școlii.

ziarulderoman.ro