Un nou număr al revistei Conta

Cel mai recent număr al revistei CONTA  a fost lansat la Sestri Art Gallery din Piatra Neamţ. La manifestare au participat, alături de câţiva dintre redactorii şi colaboratorii publicaţiei, cititori ai revistei. Au participat, de asemenea, fraţii gemeni Irina şi Andrei Nuţu, (prezentaţi publicului de scriitorul Adrian G. Romilă), elevi ai liceelor de artă şi, respectiv, Calistrat Hogaş din Piatra Neamţ, care au interpretat, cu real talent, câteva piese muzicale originale.

Numărul 11 al revistei cuprinde în cele aproape 300 de pagini numeroase articole de real interes pentru cititori. De la editorialul directorului revistei, scriitorul Adrian Alui Gheorghe, care ne sugerează că pentru a dăinui vom fi nevoiţi să revenim la “valorile tribale” ale culturii (referindu-se, desigur, la  mituri), până la ultima rubrică a publicaţiei “Litera-Tura-Vura”, revista publică numeroase interviuri, poezii, proze, recenzii literare, cronici de spectacole, eseuri semnate de nume prestigioase ale culturii româneşti. Acest număr găzduieşte un amplu dosar “I.D. Sîrbu” la care au colaborat atât redactorii revistei cât, mai ales, gazetarul Mircea Zaharia, fost secretar al TT-ului. Citim în revistă un interviu cu prozatorul Dumitru Augustin Doman (autor, Adrian Alui Gheorghe), altul cu poetul Cezar Ivănescu (în dialog cu Lucian Vasiliu), poeme de Nicolae Boghian, Liviu Georgescu, Gellu Dorian, Linda Maria Baros, Constanţa Buzea (in memoriam), proze semnate de Adrian G. Romila, Dimitrie Grama, Lucian Gruia ş.a. Un interesant set de scrisori ale poetului Aurel Dumitraşcu trimise către o iubită, T, o adevărată “Lolită de Borca”, este încă un subiect din revistă care merită citit. Setul de scrisori, împreună cu altele încă inedite, vor face obiectul unui nou volum de corespondenţă a poetului (după cel cu Adrian Alui Gheorghe, intitulat “Frig”). Iată ce scria Aurel înainte cu doar patru luni de a trece în eternitate:

Sigur, nu duc o viaţă liniştită. Cum tot scriu articole împotriva FSN-ului (posibil focar al neocomunismului), primesc tot felul de ameninţări telefonice prin care mi se spune că voi fi omorât şi alte lucruri din acestea. Dar mă ştii, nu mă las. Voi continua să scriu ceea ce gândesc şi cred. (…) Ce mult îmi doresc să te duc şi-ntr-o excursie dincolo. Dar fii şi tu mai atentă cu “visele” mele pentru bucuriile tale! Scrie-mi mai des, spune-mi că vrei să te duc dincolo, că ai încredere în tine (şi cât de cât în mine)! Uneori te-aş lua la mine, să exersezi la maşina mea de scris, să devii mai puternică. Dana înţelege perfect că ţii de suflelul meu. Nu e nici o problemă în acest sens. Te sărut! Aurel”.

Prin “dincolo” Aurel sugera o plecare peste hotare, împreună cu iubita sa T, iubire “înţeleasă” de cea cu care a stat la Piatra Neamţ în ultimii ani de viaţă).  Din păcate pentru el, din fericire pentru T. (astăzi femeie căsătorită, la casa ei, departe de Moldova), Aurel a plecat “dincolo” singur.

ziarulceahlaul.ro