Regizorul Andrei Şerban a primit titlul de Doctor Honoris Causa

Universitatea de Arte „George Enescu” Iași a decernat titlul de Doctor Honoris Causa maestrului Andrei Șerban, regizor și profesor de teatru.

Şedinţa solemnă a Senatului Universităţii de Arte „George Enescu”, cu prilejul decernării titlului, a avut loc în 25 octombrie,  ora 11.30, în Sala Eduard Caudella, Casa Balş. Ceremonia a fost prezidată de rectorul universităţii, prof. univ. dr. Atena Elena Simionescu, care a ținut un discurs în deschidere, iar personalitatea și cariera maestrului Andrei Șerban au fost prezentate, în cadrul discursului Laudatio, de către prof. univ. dr. Bogdan Ulmu.

După momentul solemn al înmânării diplomei şi a semnelor distinctive de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu”, Andrei Şerban se va adresa Senatului Universității, cadrelor didactice, studenților și publicului prezent la festivitate.

Ca regizor, Andrei Șerban a pus în scenă spectacole de teatru și operă în 39 de țări.În SUA, începând cu 1970, timp de 20 de ani, a fost asociat cu Robert Brustein`s American Repertory Theatre Company.

De asemenea, a lucrat cu La MaMa Theatre, The Public Theatre, Lincoln Centre, Circle in the Square, Yale Repertory Theatre, the Guthrie Theatre, A.C.T. și cu New York City, Seattle si Los Angeles Opera.

În Europa, a lucrat pentru Opera din Paris, Geneva, Viena și Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Théâtre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul Național București (1990-1993, ca director), La Comédie Française. În Japonia a pus în scenă spectacole pentru Shiki Company of Tokyo.

Este profesor la numeroase universități, precum: Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo, University of California, Pittsburgh Theatre Institute and San Francisco State University, Carnegie-Mellon, Sarah Lawrence, Paris Conservatoire d”Art Dramatique si A.R.T. Institute for Advanced Theatre Training Director al Oscar Hammerstein Centre for the Performing Arts at Columbia University, New York.

În aceste zile, Andrei Șerban se află la Iași, unde repetă pentru „Indiile Galante”, o operă în premieră națională. Opera lui Jean-Philippe Rameau va fi pusă în scenă la Iași după modelul montării pe care Andrei Șerban a avut-o, în 2003, la Opera „Garnier” din Paris. „Este prima dată când se montează în țară această operă. Este destul de rar abordată, pentru că genul de muzică barocă se cântă cu un anumit studiu, instrumentele se acordează altfel decât de obicei, absolut totul necesită o altă pregătire. În afara faptului că este o producție grandioasă, avem posibilitatea de a relua spectacolul Operei «Garnier» din Paris, cu care am discutat îndelung, pe perioada unui an întreg.

A fost extraordinar că ei și-au dat acordul ca noi să reproducem costumele și decorurile doamnei Mariana Drăghici, o mare creatoare care lucrează foarte mult pe Broadway și la Hollywood. Marea coregrafă Bianca Li, în afara faptului că ne-a dat dreptul de-a reproduce identic coregrafia spectacolului, își va trimite și un asistent, care va lucra, cu 10 zile înainte de premieră, cu toată distribuția”, a declarat managerul Operei Iași, Beatrice Rancea, pentru ziaruldeiasi.ro. Opera-balet va avea două premiere la Iași pe 16 și pe 18 noiembrie.

Evenimentul zilei, Nr. din 25 octombrie 2012