Album de suflet: Constantin Ghenescu

Constantin Ghenescu, sau Costică cum îi spunem noi colegii, s-a născut la 12 februarie 1944 în Bucureşti şi a crescut în Alba Iulia.

A absolvit Institutul de artă teatrală şi cinematografică în 1969 cu rolul Sancho Panza din „Don Quijote”, la clasa prof. Moni Ghelerter şi a fost repartizat la Teatrul Tineretului. Venea în teatrul nostru împreună cu Pilu Crişan, erau absolvenţi la clasa pe care o absolvisem şi eu în urmă cu patru ani. Am încercat să îi ajut fiindcă ştiam cât de timorant este să debutezi într-un colectiv sudat, într-un teatru celebru. Costică a început uşor, juca ce i se dădea, dar se străduia să facă totul cât mai bine. În perioada 1969-1982, când a plecat la Teatrul Bulandra, a interpretat 35 de roluri. Îmi amintesc cu plăcere de Costică în rolurile: Lorenzo din „Romeo şi Julieta”, Rică Venturiano din „O noapte furtunoasă”, Crăcănel în „D-ale carnavalului”, excelentele compoziţii în Eremeev din „Vara trecută la Ciulimsc” şi Slender din „Nevestele vesele din Windsor”. A debutat în Ochilă din „Harap Alb”. În dorinţa lui de a fi mai bun, la un spectacol din turneu, Costică a vrut să-şi înbunătăţească rolul, a urcat pe o scară de arlechin şi, cam de la trei metri, a sărit în scenă arătând undeva în sus şi strigând „Fata împăratului e după lună!” A aterizat însă şi în nas, aşa încât după spectacol a ajuns la spital pentru câteva cusături.

În spectacolul „Program special L.B.”, Costică juca un comentator de radio, Big John, care avea de spus un monolog pe cât de lung pe atât de anost aşa că a apelat la Tocilescu care era regizorul spectacolului să facă ceva, să îi dea să facă ceva. Toca, după o pauză de o jumătate de oră a decis ca eu şi Răzvan Ionescu să facem tot ce ne trece prin cap să-l împiedecăm să-şi spună textul iar el trebuia să facă eforturi ca să-l spună. Momentul era mereu acompaniat de hohotele de râs ale spectatorilor, Costică ieşea din scenă transpirat de efort însă extrem de fericit. Iubeşte poezia, muzica şi dansul, ar fi vrut să fie şi dansator şi cântăreţ. Recitalurile lui pe versurile lui Lucian Blaga, Nichita Stănescu şi Mihai Eminescu, precum şi cele de inspiraţie populară au fost presărate de Costică cu doine şi balade interpretate cu credinţă, bucurie şi cu har.

Constantin Ghenescu a cerut şi cere încă mult de la el, e obsedat ca tot ce face să fie fără cusur, e un perfecţionist, un „trăilist”. Trăia atât de intens momentele încât dacă trebuia să-ţi dea o palmă în scenă o făcea cu putere, într-un spectacol la o scenă când trebuia să arunce spre Coca Bloos cu dosare şi hârtii, a aruncat şi cu o maşină de scris.

La Bucureşti, voind să-şi demonstreze că e bun la orice teatru, a uitat că el a plecat dintr-o familie într-o lume în care fiecare e pe cont propriu şi care funcţionează după principiul „scapă cine poate!” Târziu a realizat că îi lipseşte căldura şi colegialitatea unică de la Piatra-Neamţ.

A acceptat colaborări cu Teatrul Evreesc, Teatrul Odeon şi Nottara, a jucat în câteva filme, nu roluri mari ci rolişoare dar care pentru el au însemnat demonstraţii că mai poate, că încă mai poate. Cei mai buni prieteni din Bucureşti ai lui au rămas Teodor şi Milli Danetti!

În 1990 a devenit cadru didactic la catedra de arta actorului de păpuşi şi marionete.

Deşi are o locuinţă în Piatra-Neamţ, îl văd rar, nu ştiu când e în oraş şi când e la Bucureşti. Şi când e aici, iese în oraş doar pentru cumpărături, el se simte mult mai bine în natură, pe dealurile şi prin pădurile din împrejurimi. Se plimbă singur, căutând parcă ceva, căutare în care e şi Don Quijote şi Sancho Panza!

realitateamedia.ro

4 gânduri despre „Album de suflet: Constantin Ghenescu

  1. CITEVA GRESELI…LE POT SPUNE PE TRASEU ACUM AM DAT DE ACEST ARTICOL…..sunt acasa..printre oameni..D-ZEU MAI ARE POATE O MISIUNE CU MINE ..AUZUL MA LASA EU NU MA LAS..PE 2 NOV AM PREMIERA LA FILMU LUI D..CHISU…SI CAII SUNT VERZI PE PERETI..CU SECULARA MEA PARTENERA COCA BLOOS …UN ROL MIC-SUPER….CAD MEREU PE STRADA …NUMAI EU STIU DE CE!!!!…MA RIDIC SI MAI FAC UN FILM…ACUM INCA SUNT IN BUCURIA UNEI COLABORARI CU MINUNATUL THOMAS CIULEI..UN ROL SCURT..TRAZNET. UN EXERCITIU DE ACTORIE.IL VOM VEDEA LA ANUL….2+2…..AM COLABORAT CU TEATRUL DE COMEDIE ,,MIC,..SI B.U.L.A.N.D.R.A…DUCU DARIE MI-A SCHIMBAT CU 120 GRADE DESTINUL…DUPA BULANDRA NU MAI POT URCA PE O SCENA CHIAR DE AS PUTEA ..MI-A RAMAS DIN CIND FILMUL …d_ne FAIN E!..COSTICA !

  2. RECTIFICARI:1) ZI NASTERE 1.402.44..2) AM JUCAT DOAR LA TEATRELE DE COMEDIE,MIC,SI METROPOLIS RESTU LIN CEI 13 ANI DE CAPITALA LA T.BULANDRA.. VA STAU LA DISPOZITIE CU AVENTURA CELOR 13 ANI PINA LA REINTOARCEREA MEA ACASA…DACA E INTERESANT !…M-AM RETRAS DIN MOTIVE DE SANATATE PE CARE LE STIU DOAR CEI CU CARE AM LUCRAT….TOTUL A FOST MINUNAT DINTR-O DATA! MAI MULT NU CRED CA SE PUTEA!

  3. SCUZE PT SCRIS NU STAPINESC BINE CALCULATORUL ASTA, PREA MULTE CLAPE…..PE 2 NOV AR FI PREMIERA LA BUC. A FILMULUI…”SI CAIII SUNT VERZI”…::IN REGIA LUI D.CHISU. VA VENI SI IN PIATRA ..DAR VA FI FRIG SI… IN SALA …POATE MINUNATUL OPERATOR …VA ADUCE..O AEROTERMA …ASA A FACUT ACUM UN AN ..ERAM 3 SPECTATORI ..FIINDCA AVEAM O APARITIE IN FILM ..AM STAT PINA M-AM REVAZUT ,APOI AM PLECAT CLANTANIND ..CAM ASA A FOST SI LA ….PALILULA ….SE PARE CA MELCII AU AVUT ALTA SOARTA…MINUNATA GENERATIE DE REGIE FILM SE RIDICA …DATORITA LOR ..POATE VA SCRIU RINDURILE ASTEA NOAPTEA TIRZIU….AM STAT PINA AM TERMINAT BORSUL SA HALADUIESC 2 ZILE DACA-MI VINE ….SE PARE CA D-ZEU A INVENTAT INTERNETUL PENTRU SINGURATECI…UN CEH S-A CASATORIT CU O AMERICANCA PRIN INTERMEDIUL NETULUI…..SUNT FERICITI AU VREO 4 COPII ….!!!!

Comentariile sunt închise.