Bustul Aniţăi Nandriş-Cudla va fi dezvelit la Mahala, în Nordul Bucovinei

În localitatea Mahala din regiunea Cernăuţi va avea loc, duminică, dezvelirea bustului Aniţăi Nandriş-Cudla, o ţărancă din Nordul Bucovinei, ridicată în 1941 de KGB, împreună cu cei trei copii mici ai săi, separată de soţ şi deportată în Siberia – scrie MAX MEDIA. Bustul a fost prezentat recent la Ploieşti, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, în timpul lansării cărţii „20 de ani în Siberia”, un volum ce reîmprospătează memoria victimelor Gulagului sovietic. În „20 de ani în Siberia”, autoarea, Aniţa Nandriş-Cudla, îşi povesteşte anii trăiţi dincolo de Cercul Polar.

„Îşi poate închipui orişicine că păsările, cocostârcul, rândunica şi multe altele, când să întorc primăvara, îşi caută cuibul pe care l-au lăsat. Cât sunt de bucuroase, dacă nu l-a fărmat nime şi îl găsesc, îl mai tocmesc oliacă şi trăiesc în el. Dar cu cât este mai amărâtă o fiinţă ominiască, cum am fost noi, care ne-am întors după optsprezece ani de pribegie de prin meliaguri atât de pustii şi geroase, şi când ai ajuns pe locurile unde te-ai născut, unde ai muncit din tinereţe, în loc să-ţi alini durerile din urmă, a trebuit din nou să mai suferi” – Aniţa Nandriş-Cudla

 De abia ştiutoare de carte, întoarsă acasă după 20 de ani, Aniţa Nandriş – Cudla a scris în cuvinte simple povestea acestei suprevieţuiri. Este o mărturie unică, care s-a păstrat printr-o minune timp de două decenii până a fost publicată. În 1992, cartea a fost distinsă de Academia Română cu Premiul „Lucian Blaga”

 Ştiri Ploieşti

Un gând despre „Bustul Aniţăi Nandriş-Cudla va fi dezvelit la Mahala, în Nordul Bucovinei

  1. Ma bucur nespus pentru acest gest, fie si tarziu, de recunoastere si omagiere a miilor de romani bucovineni care au urcat Golgota gulagului. Am avut onoarea de a scrie despre Anita Nandris Cudla si despre odiseea ei siberiana, un exemplar din prima editie fiindu-mi oferit de catre unul dintre nepotii ei, regretatul medic Vasile Nandris, stralucit ginecolog, care a trait si activat pana nu demult la Targu-Mures. Cu Sile am stat de vorba zile intregi despre inimaginabila poveste a bravei bucovinence, pentru a-i cinsti memoria in pagini de jurnal. Fie-le amintirea vesnic luminoasa!

Comentariile sunt închise.