Mariana Cristescu – „Nu plecaţi capul! Ridicaţi sus Tricolorul românesc!”

Azi, într-o Europă fără graniţe, constatăm, cu tristeţe, că unica valabilă mai e doar cea dintre români şi români. Iar graniţa de pe Prut trebuie mutată cât mai curând într-un muzeu. Acolo e locul ei.” (Nicolae Dabija)

Duminică, 16 septembrie, mai multe organizaţii nonguvernamentale de pe ambele maluri ale Prutului au organizat, la Chişinău, dar şi la Bucureşti, Marşul Unirii. „Cea mai amplă manifestaţie unionistă publică din ultimii ani s-a desfăşurat în ciuda încercărilor unor formaţiuni pro-ruse şi a unor lideri politici de a împiedica prin mijloace de intimidare şi de presiune exprimarea liberă a voinţei populare” – se arată într-un comunicat de presă al Platformei Civice „Acţiunea 2012”.

În capitala cea ştefană,  10.000 de români de pe amb ele maluri ale Prutului au cerut în stradă Unirea cu Ţara-Mamă, România, scandând:Limba Română – unica Stăpână!”, „Moldova! Trăiască, trăiască, trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească !”. Între participanţi, tineri foarte mulţi – unionişti din România, cu drapele tricolore, între care uriaşul val de mătase al Noii Drepte flutura temerar în faţa Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Traseul iniţial – de la Academie, până la Teatrul de Vară din Parcul „Valea Morilor” –  avea să fie modificat, din ordinul Primăriei municipiului Chişinău, pentru a preîntâmpina ciocnirile între membrii Platformei „Acţiunea 2012” şi statalişti – reprezentanţi ai mai multor forţe politice. De fapt, forţele de ordine nici nu au permis, iniţial, accesul în scuarul Academiei, locul de întâlnire al unioniştilor, percheziţionând toate persoanele care doreau să participe la manifestaţie şi interzicând tinerilor să ia parte la eveniment. De asemenea, mai multe autocare din raioanele republicii, care transportau unionişti spre Chişinău, au fost blocate în repetate rânduri pe traseu. La presiunea celor deja strânşi în scuar, şi care scandau împotriva acestor abuzuri, autocarelor le-a fost permis accesul în oraş, dar cu o întârziere de o oră, unioniştii fiind nevoiţi să se alăture pe parcurs coloanei de manifestanţi. ,,Am fost legitimat de două ori, alături de colegii  mei, şi nu ni s-a permis accesul în scuarul Academiei, sub pretextul că nu am fi majori. Am fost, astfel, nevoiţi, să ne alăturăm Marşului Unirii după ce manifestanţii au părăsit scuarul” – a declarat, conform Info.Prut,  Elena Matei, elevă la Liceul ,,Gheorghe Asachi” din Chişinău.

Corespondentul Televiziunii Române la Chişinău,  Doru Dendiu mărturisea: „Am tânjit mereu să pot fi alături de voi la aceste eveniment. Nu există două state româneşti. Există un singur stat: România! Atât timp cât un singur om scandează «România!», înseamnă că România trăieşte.”

Şi totuşi, la început, o oarecareteamă, firească, omenească,  s-a făcut simţită, manifestanţii neputând depăşi cordoanele de poliţie. Nu a fost decât o clipă! „Nu plecaţi capul! Ridicaţi sus tricolorul românesc şi strigaţi: «Ridicaţi capul!»”.Reprezentantul Platformei Civice ,,Acţiunea 2012”, Constantin Codreanu, a declarat că a sosit vremea demarării procesului de unificare a celor două state româneşti: „Astăzi scriem istorie! Am încredere că participarea masivă la Marşul Unirii va responsabiliza factorii decizionali de pe ambele maluri ale Prutului şi va constitui fundamentul în iniţierea procedurilor de unificare de facto a Republicii Moldova cu România.” În tot acest timp, s-a scandat: „Unire!”

„Cei peste 10.000 de unionişti au demonstrat unor oameni politici de la Chişinău, precum premierul Vlad Filat, că inamicii unui stat sunt aceia care se împotrivesc sau care ignoră doleanţele cetăţenilor lui, şi nu aceia care îşi exercită dreptul de a şi le exterioriza public.” – scrie Angela Grămadă, în Realitatea Info.Prut. Numeroşi oameni de cultură, formatori de opinie, istorici sau politicieni s-au alăturat acţiunii stradale pentru a sprijini dezideratul reîntregirii naţionale, formând un „Cordon al Libertăţii”: Alexandru Moşanu, Nicolae Dabija, Cornel Botgros, Nicolae Negru, Nicu Ţărnă. Printre participanţii se aflau John Onoje, dar şi persoane cu dizabilităţi fizice locomotorii.Anterior, primarul Dorin Chirtoacă declarase că se va alătura şi el „Cordonului Libertăţii”, după care informaţia a fost infirmată. Participanţilor la Marşul Unirii li s-a alăturat Ansamblul etnofolcloric „Ştefan Vodă”, condus de Tudor Ungureanu.

În cadrul marşului unionist, participanţii au prezentat o serie revendicări comune pentru asigurarea direcţiei europene a Republicii Moldova: revizuirea Constituţiei, prin schimbarea denumirii limbii de stat în limba română, soluţionarea conflictului transnistrean, respectarea dreptului minorităţilor la conservarea limbii şi culturii conform normelor europene şi scoaterea Partidului Comuniştilor în afara legii.”

De altfel, în privinţa conservării limbii şi culturii conform normelor europene, nici românii din Ucraina nu stau pra bine, cu atgât mai mult cu cât,  marţea trecută,  Rada Supremă (Parlamentul lor) a adoptat, în primă lectură, un proiect de lege privind „politica limbii de stat”, care prevede, că, alături de altele, limbile română şi „moldovenească vor avea un statut special – transmite Mediafax.

În replică, spre cinstea domniei sale, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Margaa declarat, într-o conferinţă de presă, clar şi categoric, faptul căRomânia nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti, distinctă de limba română. (…) Trebuie să spunem câteva lucruri. Unu: nu există diferenţe între limba moldoveneascăşi limba română, încât este rezonabil, din punct de vedere românesc, să spunem simplu că există olimbă română care e vorbită în diferite provincii, sigur, cu accente dialectale, dar aceasta este o altă problemă”, a continuat Andrei Marga. Conform Ziuaveche.ro, ministrul a arătat că această poziţie a României este în deplin acord cu punctul de vedere exprimat de comunitatea academică din Republica Moldova, „care a spus mereu că e vorba de aceeaşi limbă, de limba română”.Această distincţie făcută între limba românăşi ceamoldovenească este şi în atenţia Înaltului Comisar pentru Minorităţi al OSCE, în atenţia Consiliului Europei, în competenţa directă a cărora intră şi tratarea acestor probleme, iar acestea „au formulat o serie de recomandări în acest sens”. „Noi reacţionăm acum la o primă lectură, această lege nu este adoptată, dar poziţia noastră este că există limba română şi aceasta este limba pe care o vorbim şi noi, şi cetăţenii Republicii Moldova”, a mai spusAndrei Marga.

Revenind la  ziua de duminică, de la Chişinău, „Marşul Unirii a fost organizat de Platforma Civică „Acţiunea 2012”, o coaliţie de peste 30 de organizaţii neguvernamentale şi grupuri de iniţiativă din România, Republica Moldova, alte ţări europene şi din S.U.A., care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat”.

Inimi gemene de români au fremătat, duminică după-amiază, şi la Bucureşti, zeci de tineri cu drapele tricolore manifestându-şi solidaritatea cu unioniştii basarabeni, în Piaţa Victoriei.

Un marş unionist similar celui de la Chişinău  va avea loc în Bucureşti pe data de 21 octombrie 2012, cu obiectivul de a sensibiliza opinia publică din România asupra nevoii imperioase de Unire a celor două state despărţite samavolnic de un destin istoric stabilit cu pana celui puternic.

„Atâta vreme cât nu ne vom reîntregi, nu-i va merge bine niciuneia dintre ţările noastre.” – susţine superbul scriitor basarabean Nicolae Dabija. Am mai citat aceste gânduri ale fratelui nostru, dar le repet şi le voi repeta până o să ne pătrundă şi în mental, nu doar în suflete.

„Avem o singură istorie, un singur Eminescu, o singură Dunăre şi un singur Dumnezeu.  Avem o singură Patrie, şi ea se cheamă Limba Română. Ar fi un mare păcat ca prin mijlocul ei să mai treacă sârma ghimpată, însemnându-i frontierele despărţitoare. De poporul român depinde pe unde vor trece mâine graniţele U.E.: pe râul Prut sau pe dincolo de Nistru. Este o misiune a istoriei de care poporul român trebuie să fie mândru şi pe deplin responsabil! Să ne regăsim mai întâi în România, iar împreună cu ea – şi-n Uniunea Europeană. E unica noastră şansă. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

MARIANA CRISTESCU

 

Reclame