Cooperare transfrontalieră pentru sprijinirea românilor din Ucraina

Problemele şi lipsurile cu care se confruntă minoritatea românească din Transcarpatia, proiectul Legii limbilor regionale, subiect de actualitate în Ucaina – prin care limba română ar putea deveni limbă oficială regională – precum şi căutarea unor soluţii eficiente de sprijinire a românismului din bazinul superior al Tisei au fost subiectele dezbătute împreună de oficialităţi naţionale, judeţene şi reprezentanţi ai minorităţii româneşti din Transcarpatia, în cadrul unui simpozion organizat sâmbătă la Negreşti-Oaş. La eveniment au participat senatorul Valer Marian, preşedintele de onoare al comunităţii româneşti din Transcarpatia, deputatul Gheorghe Ciocan, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, vicepreşedintele CJ, Mircea Govor, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, şi fostul primar Nicolae Bura, directorul Casei de cultură din Negreşti-Oaş, Natalia Lazăr, alături de numeroşi reprezentanţi ai instituţilor publice locale şi judeţene. Partea ucraineană a fost reprezentată de o delegaţie condusă de Ioan Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, şi Gheorghe Berinde, primarul localităţii ucrainene Biserica Albă.

 

Limba română, limbă regională
Ajuns la cea de-a IV-a ediţie, simpozionul internaţional “Educaţia şi Cultura – punţi de comunicare în vederea îmbunătăţirii colaborării în context transfrontalier România-Ucraina” a adus o abordare nouă faţă de precedentele întâlniri, oficialii români şi reprezentanţii comunităţii româneşti din Ucraina căzând de acord că românii de dincolo de Tisa au nevoie de mai mult sprijin concret. În discursul pe care l-a susţinut în debutul simpozionului, senatorul Valer Marian a salutat apariţia proiectului de lege a limbilor regionale în Ucraina, fapt care ar putea genera o extindere a utilizării limbii române spre justiţie şi administraţie, în localităţile cu comunităţi româneşti importante . “Trebuie salutat faptul că Ucraina propune folosirea limbii române în administraţie şi justiţie. Este foarte important ca, beneficiind de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, să sprijinim implementarea cât mai rapidă a acestei legi”, a afirmat senatorul. În acest sens, Marian a cerut şi sprijinul Ministerului Educaţiei, dar a propus şi intensificarea relaţiilor româno-ucrainene la nivel local, printr-o coordonare a acţiunilor pro-româneşti care au drept ţintă comunităţile izolate de români din bazinul Tisei, realizate de autorităţile locale şi judeţene din Satu Mare şi Maramureş.

 Sprijin concret

Ioan Botoş a propus reluarea discuţiilor privind intensificarea înfrăţirilor localităţilor româneşti cu localităţile ucrainene locuite de români. Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi vicepreşedintele CJ Mircea Govor i-au asigurat pe oaspeţii ucraineni că instituţia pe care o reprezintă va continua să sprijine românii din Ucraina şi au promis că vor depune eforturi pentru a suplimenta sprijinul financiar acordat partenerilor de la nord, din fonduri judeţene sau guvernamentale. Preşedintele CJ a propus completarea bibliotecilor româneşti de dincolo de graniţă, cu sprijinul instituţiilor publice şi administraţiilor locale din judeţul Satu Mare, făcând un apel către directori în vederea sprijinirii acestui demers. “Completarea bibliotecilor din Ucraina se poate realiza relativ simplu cu eforturi bugetare din partea judeţului”, a afirmat Ştef.

 Nicolae Bura, fostul primar al Negreştiului, iniţiator şi promotor al simpozionului, a cărui primă ediţie s-a desfăşurat în mandatul său, şi-a asigurat oaspeţii că va continua să rămână un liant între românii aflaţi de o parte şi de alta a graniţei nordului. Bura a mai apreciat că redeschiderea de noi puncte de trecere a frontierei între România şi Ucraina ar constitui un plus în sensul dezvoltării relaţiilor transfrontaliere.

Partea a doua a simpozionului a fost dedicată exclusiv discuţiilor. Reprezentanţii românilor din Ucraina le-au prezentat oficialilor români problemele de zi cu zi cu care se confruntă în diferite domenii de activitate. Lipsa manualelor şi a materialelor didactice din grădiniţele şi şcolile cu predare în limba română a fost una dintre principalele probleme amintite de oaspeţii ucraineni. Simpozionul s-a încheiat cu lansarea unui DVD care adună “danţuri” şi cântece populare oşeneşti interpretate de Maria Tripon, care a celebrat 25 de ani de activitate artistică.

 Aurelia Fedorca, gazda simpozionului organizat la Negreşti-Oaş, le-a mulţumit invitaţilor pentru participare şi a promis că va continua anual tradiţia întâlnirilor româno-ucrainene. În final participanţii au fost invitaţi la un dineu, unde au tras concluziile discuţiilor la o cupă de şampanie.

autor Mihai Bledea gazetanord-vest.ro