Lansare de carte – „Mecena, medic şi misionar Teodorescu” autor Gh. A. M. Ciobanu, la Tecuci

  La data de 17 august se împlineşte un an de la stingerea din viaţă a doctorului Constantin Teodorescu (n. Murgeni, jud. Vaslui), care a profesat la Iaşi, Bârlad şi Tecuci, fiind recunoscut  totodată ca iubitor şi om de cultură cu contribuţii importante. Muzeul Mixt a organizat joi seară, la Galeriile de Artă ”Gheorghe Petraşcu”, o manifestare omagială, lansarea cărţii ”Mecena, medic şi misionar Teodorescu” de Gheorghe A.M. Ciobanu, editura Muşatinia Roman 2012, la care au luat parte aproape 50 de persoane printre care invitaţi de la Bârlad ce l-au cunoscut  pe dr. Teodorescu, prof. Gruia Novac şi pictorul Nelu Grădeanu.

”Stima pe care o am pentru oraşul Tecuci e mai veche şi în consecinţă stima mea pentru dumneavoastră este şi mai mare cu atât mai mult cu cât aţi venit la acest ceas de seară ca să ascultăm câteva vorbe despre cineva cunoscut a cărui memorie avem datoria să o punem într-o pagină sentimentală a fiecăruia dintre noi”, a spus profesorul Gruia Novac, care a mai vorbit la Tecuci în 1971 cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la moartea lui Tudor Pamfile.

“Cartea lansată astăzi, a marelui profesor de la Roman, Gheorghe A.M. Ciobanu e o osana ridicată cu conştiinţa gândului curat, în care complimentele sunt nesfârşite iar comparaţiile incomplete. Dr. Teodorescu a năimit o viaţă două bisturie, unul spre protoplasmă şi altul spre zbor ca să aparţină neuitatului odinioară… A avut calităţi indubitabile de mecena, medic şi misionar. Cartea este un pios omagiu fără flatări convenţionale şi trebuie citită ca pe o rugăciune. Profesorul Ciobanu spune despre dr. Teodorescu: A fost. A dat. S-a dat. S-a dus”Ulterior pictorul Nelu Grădeanu a explicat că acest volum s-a realizat cu eforturile deosebite ale dr. Sofia David (a fratelui său), care copleşită de emoţie a hotărât să nu exprime vreun gând la această manifestare, a prof. Gheorghe A.M. Ciobanu, supranumit patriarhul culturii romaşcane despre care Iosif Sava s-a ridicat într-una din emisiunile lui şi i-a spus: „Sunteţi un miracol domnule profesor. Nu vă cunoaşte ţara”, povesteşte pictorul Grădeanu. ”La realizarea cărţii au colaborat de fapt trei tineri: doamna doctor, editorul doamna Emilia Ţuţuianu (Editura Muşatinia din Roman) şi eu şi trei seniori: prof. Gheorghe A.M. Ciobanu, prof. Gruia Novac şi criticul de artă Valentin Ciucă“.

 În încheiere pictorul a afirmat: ”Soarele acesta care pe noi aici ne luminează îmi pare ca o lumină între cele două adormiri, adormirea divină de ieri şi cea pământească a doctorului. Acum dacă ne-am gândi că stă în faţa Judecătorului sigur ar cere jumătate de oră să fie aici să asiste pentru că i-au plăcut mult manifestările acestea”.

A fost invitat să ia cuvântul şi pictorul tecucean Mircea Cojocaru care a stat 11 ani în preajma doctorului Teodorescu. ”Aş dori să punem umăr la umăr să facem o expoziţie omagială împreună cu domnul Grădeanu. Mă gândeam la o zi legată de Eminescu pentru că l-a iubit enorm de mult”. Înainte de a pune punct manifestării prof. Eleonora Stamate a avut o intervenţie. ”Dr. Teodorescu n-a trecut în nefiinţă ci trăieşte în toate fiinţele pe care le-a salvat de la moarte. În 2003 am suferit o intervenţie care dacă nu era făcută în câteva ore astăzi nu mai existam… În 2006 doctorul mi-a propus să desfăşurăm o experienţă culturală şi să punem bazele unei reviste de cultură la Tecuci (Tecuciul Cultural, denumită ulterior Tecuciul literar-artistic). Anul acesta am serbat 6 ani de revistă… Din păcate aşa-zişi oameni de cultură, intelectuali nu au încetat să arunce cu noroi în dumnealui (în ziarele tecucene)…”. Poeta a dat citire unor versuri proprii dedicate doctorului Constantin Teodorescu.

Spicuiri din viaţa şi activitatea doctorului Teodorescu

S-a născut la Murgeni, jud. Vaslui la 30 septembrie 1939. A făcut studiile liceale la Colegiul ”Constantin Roşca Codreanu” din Bârlad. A urmat Facultatea de Medicină Generală la U.M.F. Iaşi şi a obţinut specializarea chirurgie generală la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi. Face studii doctorale în Oncologie. Îşi împlineşte profesia la Iaşi, Bârlad şi Tecuci, ca medic primar, fiind şef pe secţiile de Chirurgie de la Tecuci şi Bârlad. În 1985 contribuie major la înfiinţarea secţiei de Numismatică a Muzeului de la Vaslui. În 1989 donează muzeului din Vaslui 70 de lucrări de artă şi realizează o sală sacră cu icoane, cărţi religioase şi obiecte de cult. Tot în 1989 donează muzeului din Bârlad 152 de lucrări de artă, din care 30 aparţinând pictorului Corneliu Baba. În 1991 înfiinţează ”Fundaţia Culturală Constantin Teodorescu” prin care desfăşoară o intensă activitate culturală. Ca medic, om de cultură şi intelectual are articole publicaţiile locale ”Observator T”, ”Semnal”, ”Tecuciul Cultural” şi ”Păreri Tutovene”. A înfiinţat şi patronat publicaţiile ”Bârladul” şi ”Bârladul cultural”. În 1995 i se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bârlad. Din funcţia de consilier local, preşedinte al Comisiei de Cultură, desfăşoară o intensă activitate culturală la Bârlad. Este cel care pune sufletul pentru realizarea statuii lui Al. I. Cuza în oraşul Bârlad, iar în 15 ianuarie 2012 la iniţiativa sa şi prin donaţia colectei sale se inaugurează Centrul Mihai Eminescu. S-a stins din viaţă la 17 august 2011, răpus de cancer.

tecuci.eu