Târgul de Gustar în Roman

Centrul orașului Roman-Piața Roman Mușat s-a trasformat, în acest weekend, într-un adevărat tîrg de produse tradiționale românești,  odată cu inaugurarea Târgului de Gustar. Această a treia ediție a adus la Roman peste 60 de meșteri populari din toată țara. În zeci de standuri, vînzătorii oferă doritorilor diverse produse, de la obiecte din ceramică și pînă la cașcaval afumat sau pastramă de curcan.

 Noutățile acestei ediții sînt reprezentate de revenirea “regelui” olarilor de la Schitu Stavnic, comuna Voinești, județul Iași, a lui Laszlo Zsolt, olar din Cîrța – Harghita, a Anei Ciolan, din Iași, cu ingenioase piese vestimentare pentru copii, a iconarilor Lăcrămioara-Teofilia Mihoreanu, din Botoșani, a soților Cristian și Manuela Buclea, din Bîrlad, a tînărului bijutier Robert Ilie, din București, a Valentinei Uhrenciuc, încondeietoare de ouă din Moșna – Iași, precum și a lui  Costel I. Radu, din comuna Măgurele, județul Prahova, cel care oferă leacuri tradiționale adunate de sub pămînt.

Au revenit cu plăcere la Roman meșteri precum lemnarul Avram Roșca, din Bălăceana – Suceava, olarul Marcel Mocanu, din Braniștea – Galați, Vasile Dudanu din Suseni – Grumăzești-Neamț, insolitul iconar Gheorghe Munteanu din Onești – Bacău, care migălește icoane ortodoxe din banalele paie, neobositul împletitor în nuiele Lilian Toderașcu din Heci – Lespezi – Iași, Dănilă Zoltani, din Sighișoara – Mureș, împletitor în papură, altă materie primă lăsată de Dumnezeu, sau basarabeanul Nicolae Sava, stabilit de ceva vreme în Bistrița, cel care este, la ora actuală, unul dintre puținii meșteri ce confecționează și cîntă la propriile instrumente muzicale populare, pentru care are brevet european, sau vestitul Gheorghe Țugui, din Vorona – Botoșani, a afirmat Marcel Lutic, președintele Asociaței Meșterilor Populari din Moldova.

Anul acesta, deschiderea oficială s-a desfășurat în prezența organizatorilor și a deputatului Marius Neculai, unul dintre cei care a sprijinit de la început această activitate.
Un moment aparte a fost acela în care protopopul Florin Țuscanu și preotul Vasile Ioniță, din Dumbrăveni – Suceava, au oficiat o slujbă de pomenire pentru meșterul popular Mihai Bulancea, decedat într-un accident rutier anul trecut, în timp ce se îndrepta către un tîrg din țară.

Tîrgul de Gustar este organizat de Asociația pentru Antropologie Urbană Roman, prin grija lui Relu Butnariu, Asociația Meșterilor Populari din Moldova și Fundația “Hanu Ancuței”, iar scopul acestei acțiuni este acela de a păstra vii tradițiile strămoșești.

Teo Rusu

ziarulderoman.ro

Reclame

Un gând despre „Târgul de Gustar în Roman

Comentariile sunt închise.