Târgul de Gustar la Roman

Centrul municipiului Roman va fi, pentru al treilea an consecutiv, gazda meșterilor populari. În perioada 17-19 august, în Piața Roman Mușat, va avea loc cea de-a III-a ediție a Tîrgului de Gustar. Vor participa în jur de 60 de meșteri și creatori populari din toate zonele țării.

 Noutățile acestei ediții sînt reprezentate de revenirea “regelui” olarilor de la Schitul Stavnic, comuna Voinești, județul Iași. În premieră, la Tîrgul de Gustar vor fi Laszlo Zsolt, olar din Cîrța-Harghita, Ana Ciolan, din Iași, cu ingenioase piese vestimentare pentru copii, iconarii Lăcrămioara-Teofilia Mihoreanu, din Botoșani, Cristian și Manuela Buclea din Bîrlad, tînărul bijutier Robert Ilie, din București, Valentina Uhrenciuc, încondeietoare de ouă din Moșna-Iași, precum și Costel Radu, din comuna Măgurele, județul Prahova, cu leacurile sale tradiționale adunate de sub pămînt.

De asemenea, vor reveni cu plăcere la Roman meșteri “cu greutate”, precum lemnarul Avram Roșca, din Bălăceana-Suceava, olarul Marcel Mocanu, din Braniștea-Galați, Vasile Dudanu, din Suseni-Grumăzești-Neamț, insolitul iconar Gheorghe Munteanu, din Onești-Bacău, care migălește icoane ortodoxe din paie, neobositul împletitor în nuiele Lilian Toderașcu, din Heci-Lespezi-Iași, Dănilă Zoltani, din Sighișoara-Mureș, împletitor în papură, sau basarabeanul Nicolae Sava, stabilit de ceva vreme în Bistrița, cel care este la ora actuală unul dintre puținii meșteri ce confecționează și cîntă la propriile instrumente muzicale populare, sau vestitul Gheorghe Țugui, din Vorona-Botoșani.

Deschiderea oficială este programată vineri, 17 august, de la orele 10.30. Aceasta va fi urmată de o scurtă slujbă de pomeniere a meșterilor populari care au plecat în lumea fără dor de curînd, slujbă oficiată de doi preoți meșteri populari: părintele Vasile Ioniță, din Dumbrăveni-Suceava, cel care a mai fost la Roman cu troițele sale monumentale, și părintele Andrei Onu, din Bascov-Argeș, care încă de la prima ediție aduce la tîrg turtă dulce.

Teo Rusu 

ziarulderoman.ro

 

Un gând despre „Târgul de Gustar la Roman

Comentariile sunt închise.