PS Ioachim Băcăuanul, delegat din partea Preafericitului Părinte Daniel la Mănăstirea Hagigadar

 Mănăstirea Hagigadar din judeţul Suceava a aniversat azi 500 de ani de la sfinţirea bisericii „Sfânta Maria”. Cu acest prilej, după ample lucrări de restaurare, lăcaşul de cult a fost resfinţit de Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicos şi Patriarh suprem al tuturor armenilor.

Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la acest eveniment a fost PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Preasfinţia Sa a asistat la slujbele religioase prilejuite de momentul aniversar de la Hagigadar. Sfinţirea bisericii “Sfânta Maria” a mănăstirii Hagigadar şi liturghia arhierească au fost oficiate în limba armeană.

La finalul acestui eveniment, PS Ioachim Băcăuanul a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, cu prilejul aniversării a 500 de ani de la sfinţirea bisericii mănăstirii Hagigadar. „Am avut onoarea să fiu delegat al Preafericitului Părinte Daniel la resfinţirea Mănăstirii Hagigadar. Eveniment la care au participat episcopi din Armenia şi din ţări precum Canada, Germania sau Austria, ambasadori, autorităţi centrale şi locale, precum şi armeni din toate părţile lumii. Preafericitul Parinte Patriarh a transmis un mesaj Sanctităţii Sale Karekin al II-lea, care a fost primit cu multă bucurie de toţi cei prezenţi la acest moment aniversar. Credem că prezenţa noastră a fost importantă pentru zona noastră a Moldovei”, a relatat PS Ioachim Băcăuanul.

În jurul orei 13:00 Sanctitatea Sa Karekin al II-lea a ieşit alături de soborul de slujitori în afara lăcaşului de închinăciune pentru a binecuvânta strugurii şi pachetele care au fost oferite pelerinilor.

A urmat sfinţirea Khacicar-ului, o cruce de amintire ridicată în cinstea donatorilor sfintei mănăstiri, Hagop și Ica Kouyoumdjian, care s-au născut în România şi care locuiesc în Statele Unite ale Americii.

Mănăstirea Hagigadar, singura mănăstire armeană din Europa cu activitate neîntreruptă 500 de ani, a fost vizitată timp de cinci secole de oameni din întreaga lume. Numele acestui lăcaş de cult vine din limba armeană şi înseamnă împlinirea unei dorinţe, a unei rugăciuni, drept pentru care mulţi vizitează mănăstirea cu nădejdea că aici rugăciunile lor îşi vor găsi împlinirea. Între secolele al XV-lea şi al XVI-lea, în Suceava au fost construite şase biserici şi două mănăstiri armene, fapt inedit pentru întreaga Europă.

 

www.epr.ro