Dorna Arini – mănăstirea de pe malul Bistriţei

Bistriţa curge liniştită, iar Bârnărelul „o priveşte”, de parcă ar vrea să o cicălească de ce e prea domoală. Pe mal de râu foşnesc arinii, iar pe munte e un alt spectacol – bacii îşi mână turmele. Apoi, se aud bătând clopotele şi întreg peisajul se umple de un sunet sfânt, venit dintr-un mare turn lemn (clopotniţa). E dangătul ce cheamă la rugăciune, e dangătul de la Mănăstirea „Acoperemântul Maicii Domnului” de la Dorna Arini. 

Clopotniţa de la intrare e una ce abia o cuprinzi cu ochii, are cam 60 de metri. Urcat în ea poţi vedea peisajele de basm ale mereu încântătoarei Bucovine. Aici, la înălţime, în clopotniţă, impresionează 24 de clopote de diferite dimensiuni. Cel mai mare cântăreşte tocmai cinci tone. Aduse din Austria, acestea sunt legate într-un sistem computerizat. Atunci când cheamă la rugăciune, ai impresia că sus, în clopotniţă, este o orchestră dirijată de un maestru iscusit. Se spune că dangătul se aude chiar şi la Vatra Dornei, localitate aflată la cinci kilometri de sfântul locaş de la Dorna Arini. 

Mănăstirea „Acoperemântul Maicii Domnului”, ridicată în întregime din lemn, a apărut în arealul spiritual al Bucovinei la 20 octombrie 2004. Ctitorul sfântului locaş de pe malul Bistriţei este Înalt Preasfinţitul Teodosie (Petrescu), Arhiepiscopul Tomisului. Potrivit hrisovului, Mănăstirea de la Dorna Arini a fost ridicată „pe locul casei părinteşti, spre cinstirea părinţilor, moşilor şi strămoşilor, spre veşnică pomenire a lui Dumnezeu, Cel întru Treime slăvit şi închinat şi a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în zilele arhipăstoririi Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Cei care ajung la Dorna Arini pot să stea mai multe zile în arhondaricul spaţios şi bine amenajat, în regim de pensiune. Aici e linişte şi rugăciune, tocmai ceea de ce are nevoie sufletul omului. Înger la Drum spre Dorna Arini.

Mulţumesc Centrului de Pelerinaj „Emaus” al Mitropoliei Basarabiei (emaus.md) pentru susţinere.

Dinu Rusu turism.moldova.org

Reclame