„Bacul” nu este pentru…”plutași”!

Cel care neglijeaza invatatura in tinerete, pierde trecutul si este mort pentru viitor” –  Euripides

Bacul mioritic își continuă trendul anului trecut când s-au înregistrat cele mai slabe rezultate de când s-a inventat bacul. Atunci, mai mult de 57 % au dat-o în bară şi nu și-au putut decora pereții cu diploma de bac. Anul acesta, rata de promovabilitate, înainte de constestații, a fost de 44,5%, un „progres” de 1% față de anul trecut, cand s-a inregistrat 43,04%.

Nimic nou sub soare.. daca nu copiezi/plagiezi, șansele de reușita sunt destul de modeste. A fost suficienta o banală cameră de supraveghere ca să se facă dreptate.Anul trecut mulți dintre „picaţi” au tunat şi fulgerat că au fost stresaţi de camerele de luat vederi, care le-a luat minţile şi au fost atât de timoraţi, încât mulţi au rămas muţi şi peniţa le-a îngheţat pe hârtie. Mulţi dintre „picaţi” au zis că, „Păi, am crezut că se poate copia şi nu am mai învăţat”. Ei uite, că si de data asta, istoria s-a repetat și nu s-a mai putut frauda bacul; sistemul anti-fraudare (camerele de supraveghere) și-a dovedit eficiența şi a demonstrat că avem o generaţie care pune botul mai degrabă la etnobotanice, decât să pună mâna pe carte.

Nu zic că avem o generaţie tânără de prostovani (deşi avem destui), dar multora puţin le păsa de şcoală. Căci doar au multe „exemple” de urmat. Sunt mulţi semidocţi care au reuşit în viaţă să adune un ban grămadă şi fără a avea o educaţie pe măsură. „Ai carte, ai parte” e deja depăşit. „Ai tupeu, ai parte”, sau, ” Ai pile, ai parte”, ar fi mai potrivit. De ce tot căutăm atâtea explicaţii, soluţii sau ţapi ispăşitori? De ce dăm vina pe profi slabi pregătiţi sau dezinteresaţi? Nu este însă, un capăt de lume pentru „picați”. Celor care nu vor lua bacul nici in ediția din toamnă, le rămîne pe viitor sa apeleze la asul din mânecă: plagiatul! Atunci, mulți se vor putea „scoate” și își vor putea adorna pereții cu masterate si doctorate contrafăcute.

Judecând la rece și fără ochelari de cal, vom putea conclude că mulţi elevi din generaţia de azi (mai mult de jumătate) sunt total dezinteresaţi de şcoală şi tratează bacul că pe un un mizilic care cred ca li se cuvine. Cei care au crezut până deunăzi că bacul era  „o ambarcaţie cu fundul şi capetele plate, cu care se fac scurte traversări de râuri sau de lacuri” s-au înşelat amarnic. Ei au crezut că acest bac îi va duce din liceu către facultate ( prin fraudă) fără se se scufunde şi fără să se înece la mal. Păi, mai copii, bacul nu mai e doar o plută pentru „plutaşi” doritori de diplomă de bac. Bacul ar trebui să fie un mijoc „elevat” de transport în viaţă, la care au acces cei silitori şi cu neuroni capabli, în timp ce celor cu fiţe în cap, celor care tratează şcoala ca pe un club sau la fără frecvenţă, le rămâne ca mijoc de locomoţie prin viaţă – pluta!

Scris de Viorel Vintila gandaculdecolorado