Statul de drept și corupția la români

Romanii aniverseaza un secol de cand tezaurul lor se afla la Moscova, doua secole de cand rusii au obtinut de la turci dreptul de a-i proteja, de ai avea subordonati pe ortodocsii moldo-valahi si un mileniu de cand au fost fortati sa prea o ierarhie ortodoxa greco-slava, straina de limba si originea lor. Altfel le taia popa limba. Duhovniceste si soborniceste romanii ortodocsi sunt din 1054 in tabara crestinilor orientali si din 2007 in cea occidentala, UE / NATO, ceea ce creaza confuzii.
Intentia moldo-valahilor de a crea o a patra Roma autocefala la Bucuresti nu e agreata. Moscova i-a lichidat pe conducatorului statului, maresalul Ion Antonescu si pe presedintelui Nicolae si acad. prof. unv. dr. ing. Elena Ceausescu, iar occidentali au fortat condamnarea si intemnitarea pentru coruptie a fostului prim-ministru PSD, candidat la presedintie, prof. unv. dr. Adrian si Dana Nastase (sotia, cu suspendare).
Actualul prim-ministru de. Victor Ponta, promovat de Nastase, a plagiat 85 de pagini din cele 307 pagini a doctoratului sau in drept despre etica si probabil va fi fortat de occidentali sa demisioneze. Dupa normele de etica voldo-valaha, dupa cum ne asigura dr. Ioan Talpes, fostul director SIE, nu-i nimic neobisnuit, asta fiind o practica comuna in vremea tulbure a trazitiei.
Adapatarea ortodocsilor la normele si valorile occidentale este mai dificila decat pare intr-o lumea fara granite, asa zisa laica. Asta se observa in eforturile greco-ortodocsilor de a nu da faliment si la procesele de coruptie, la incapacitatea romanilor de a folosii miliarde de euro de la UE., la fuga in vest a o treime din forta de munca a tarii.
Ce vor occidentalii de la ortodocsi si invers, unde se blocheaza coordonarea si cooperarea dintre ei? Din vremea Imperiului Roman, proprietatea privata garantata in domeniul financiar, incredererea intr-un sistem social-politic si de drept stabil este reteta bunastarii si progresului.
Politica si banii sunt cele doua fete ale aceleasi monedei. O societate prospera are nevoie de un sistem de drept si social stabil, garantat de o politica in care cetatenii sa aibe incredere. Ea nu se obtine peste noapte, usor dar este indispensabila, mai ales in zilele noastre ca urmare a globalizarii.
Romanii stiu foarte bine, dupa experimentul colectivismul ortodoxo-comunist, ca fara o proprietate privata in domeniul financiar nu-i posibila bunastarea pentru ca energiile se blocheaza in politica de a obtine, redistribuii bunuri materiale prin pile, cunostiinte si relatii – PCR.
In articolele Statul la romani si Coruptia la romani anexate se poate vedea cum statul ortodox nu garanteaza proprietatea privata, nu existat un sistem social, de drept stabil garantat de o politica credibila, in care cetatenii sa aibe incredere si astfel sa prospere material. De aceea economia subterana este azi de 50 miliarde euro si o treime din forta de munca activa a fugit in vest.
Criza din UE nu se compara cu falimentul Lagarului comunist, cum se intreba Vladimir Bukowski in cartea Uniunea Europeana o noua URSS? (ed. Vremea Bucuresti 2006, 166 p.), decat in masura in care sunt unele incercari mai ales a greco-ortodocsilor de a socializa pierderile prin Euro-Bonds etc., de a se folosie de UE ca instrument de diluare a responsabilitatiii.
Indiferent ce decizii se vor lua in urma crizei financiare si de incredere actuala e putin probabil ca de la simplu cetatean la cele 27 de state suverane ale UE sa fie scoasa din functie libertatea de a lua decizii si de a purta apoi responsabilitatea lor, pentru ca forta europenilor de a lungul istorie nu s-a bazat pe un numarul de locuitori, sau pe resurse materiale notabile.
Europa s-a cladit pe literatura clasica greco-romana, pe dreptul roman, statul de drept, biserica Romei si energia neamurile germanice, care au preluat cu botezul lui Carol cel Mare misiunea civilizatoare romana. Corelatia dintre statul de drept si bunastare este evidenta, ele merg mana in mana. Cu cat incredera in justie este mai mica cu atat mai mic este BIP-ul pe cap de lucuitor.
Bazandu-se pe datele de la Banca Mondiala FAZ-Grafik Brocker a facut diagrama Rechtsstaat und wirtschaftliche Prosperitet gehen Hand in Hand in den Transformationsstaaten Mittel- und Osteuropa din care se vede clar ca Uzbekistanul, Kirkizia, Turkmenia nu au nici BIP/locuitor mare, nici incredere in justitie. La polul opus sunt Slovenia, Cehia. Romania este cu Bulgaria si Muntenegru pe la mijloc, BIP/locuitor 7.500 euro si increderea in Justitie sub 60%.
In acest context, ideia statului de drept, a UE fara Biserica s-a dovedit contraproductiva, pentru ca are la baza o falsa constiinta, generata de escamontarea normelor, valorilor, judecatiilor religioase pe care le-a facut in prealabil. UE se bazeaza pe codul canonic romano-catolic, actualizat si modernizat asa zisul acquis communautaire. Credinta si ordinea lumii se conditioneaza.
Incompatibilitatea dintre greco-ortodocsi si romano-catolici nu este insurmontabila. O conditie a intelegeri si aplicarii statul de drept, drepturile universale ale omului, asa cum la inteleg si aplica occidentalii este continuarea dialogului dintre Presedintele Romaniei, patriarhului cu papa de la Roma pentru a depasi tranzitia, incertitudinea si de a castiga increderea partenerilor occidentali.

http://www.viorel-roman.ro