Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din Roman în sediu provizoriu

Începînd din luna iunie, Casa Ioachim, unde a funcționat pînă acum Biblioteca Municipală, va intra într-un amplu proces de restaurare, reabilitare și consolidare. Pe parcursul desfășurării lucrărilor, Biblioteca Municipală are un sediu provizoriu, situat pe strada Smirodava, la numărul 28.

Luni, sediul provizoriu al Bibliotecii a fost deschis în mod oficial, iubitorii cărților fiind așteptați aici în fiecare zi, de luni pînă vineri, între orele 8 – 19.

Casa Ioachim, unde a funcționat pînă acum Biblioteca Municipală, va intra într-un amplu proces de restaurare, reabilitare și consolidare începînd cu luna iunie. Sperăm ca săptămîna viitoare să semnăm contractul de execuție a lucrărilor, iar acestea să înceapă din luna iunie. Lucrările vor dura aproximativ doi ani și jumătate. Vom pune accent pe calitatea lor, dat fiind faptul că acel imobil este o perlă arhitecturală, situată în centrul orașului. Lucrările de amenajare a acestui sediu provizoriu al Bibliotecii Municipale s-au desfășurat timp de aproape două luni și jumătate, iar materialele necesare au costat aproximativ 45.000 de lei. Clădirea a fost reabilitată și reparată de o echipă a Primăriei, formată din șapte persoane, cărora vreau să le mulțumesc pentru implicare“, a precizat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Toate serviciile oferite romașcanilor de Biblioteca Municipală vor fi funcționale și în cadrul sediului provizoriu. “Vor funcționa în continuare secția de împrumut carte pentru copii, secția de împrumut carte pentru adulți, serviciul Biblionet, sala de lectură, secțiile de catalogare și de prelucrare informatizată a colecțiilor, precum și serviciul administrativ. În cadrul serviciului Biblionet, asigurăm cursuri gratuite de formare pentru cei care vor să se inițieze în tainele calculatorului. O persoană de vîrsta a treia, după ce a terminat acest curs, a devenit «dependentă» și și-a achiziționat un laptop“, a spus Cristina Panaite.

Transferul fondului de carte în noua locație a Bibliotecii a fost realizat într-un timp record, iar spațiul noului sediu, aflat, inițial, într-o stare deplorabilă, este acum demn de găzduirea unei astfel de activități.

 

Deputatul Marius Neculai a lansat romașcanilor, cu ocazia deschiderii sediului provizoriu al Bibliotecii Municipale, o invitație la lectură. “Biblioteca trebuie privită ca un prieten adevărat al omului. E un prieten pe care simți nevoia să îl vizitezi, un prieten de la care poți să înveți foarte multe și, tocmai de aceea, trebuie păstrată o relație foarte apropiată între fiecare dintre noi și bibliotecă. Copiii, mai ales, sînt primii care trebuie să învețe să-și facă prieteni din cărți și din această instituție“, a spus Marius Neculai.

de Alex Nistor ziarulderoman