Claudia Moscovici- Între două lumi

   Pendulând între vieţile unor oameni obişnuiţi şi destinele altora, ieşite din comun, între lumea din România şi cea din Statele Unite, între un totalitarism când mai dur, când „de catifea“ — cartea a apărut în limba engleză sub titlul Velvet Totalitarianism —, şi o libertate relativă, între existenţa cu lipsuri cronice din Est şi societatea de consum a Vestului şi evocând experienţa românească din anii şaptezeci, emigrarea familiei sale către America în primii ani
optzeci şi apoi revoltele din 1989 de la Timişoara şi Bucureşti, care au marcat sfârşitul regimului dictatorial, Claudia Moscovici le oferă cititorilor o carte multifaţetată — Între două lumi —, care combină un roman de dragoste cu un thriller politic şi unul poliţist. Iubirea este ultimul refugiu al oamenilor în rezistenţa lor surdă, apoi vehementă, împotriva regimului opresiv din România. Iubirea ţine familiile unite şi le ajută să suporte greutăţile şi îndoctrinarea. Iubirea îi dă protagonistei romanului puterea de a depăşi diferenţele culturale dintre universul românesc şi cel nord-american şi de a-şi găsi fericirea personală într-un context care, deşi mult mai bun, nu e lipsit de propriile dificultăţi.

SANDA GOLOPENŢIA
Universitatea Brown (Providence, Rhode Island)

Între două lumi este un roman despre supravieţuirea unei familii în vremuri dificile şi într-un regim totalitar, datorită iubirii care i-a legat pe toţi membrii ei. Cartea a devenit posibilă prin dragostea pe care am resimţit-o din partea întregii mele familii. În primul rând, le mulţumesc părinţilor mei, Henri şi Elvira Moscovici, pentru experienţele de viaţă pe care mi le-au împărtăşit şi pentru că mi-au încurajat constant aspiraţiile artistice şi intelectuale. Le sunt profund recunoscătoare şi bunicilor mei, Gina şi Mitică Buzulică, respectiv Surica şi Avram Moscovici, care m-au ajutat să cresc în România. Fără devotamentul şi răbdarea lor, n-aş fi avut aşa o copilărie frumoasă în acele condiţii apăsătoare.
Soţul meu, Dan Troyka, mi-a demonstrat, prin fidelitatea, prietenia şi dragostea lui, ce înseamnă o adevărată reîncarnare a iubirii. Această carte a fost scrisă, în primul rând, pentru copiii noştri, Sophie şi Alex, ca să poată descoperi o parte din moştenirea lor culturală şi să ajungă să aprecieze şi mai mult drepturile şi libertăţile de care se bucură în America.
Le mulţumesc şi editorului şi bunului meu prieten de familie, Grigore Arsene, pentru publicarea cărţii de faţă în traducere românească în ţara mea de origine; lui Mihnea Gafiţa, pentru traducerea pe care a realizat-o şi pentru minunata corespondenţă pe care am purtat-o cu el; şi regizorului Bernard Salzman, pentru că mă ajută să-mi îndeplinesc visurile, transformând acest roman într-un viitor film.
Autoarea

Claudia Moscovici este critic literar şi de artă. Ca romancieră, este autoarea variantei originale a romanului de faţă, publicat în limba engleză sub titlul Velvet Totalitarianism, care a fost bine primit de critică. Ea a emigrat din România la vârsta de 11 ani, ajungând în Statele Unite, unde şi-a luat licenţa (BA) la Universitatea Princeton şi doctoratul în Literatură Comparată la Universitatea Brown. A predat ­filozofie, literatură şi arta şi critica ideilor la Universitatea din Boston şi la Uni­versitatea din Michigan. A publicat, printre altele: Double Dialectics (Rowman and Littlefield, 2002) şi Romanticism and Postromanticism (Rowman and Littlefield, 2007). În anul 2002, a fost co-fondatoarea mişcării internaţionale post-romantism (vezi postromanticism.com), dedicată celebrării frumu­seţii, a senzualităţii şi pasiunii în arta contemporană. Claudia Moscovici locuieşte în Michigan, împreună cu soţul, Dan, şi cu cei doi copii, Sophie şi Alex.

***

Romanul Între două lumi este un bestseller în Statele Unite, unde a fost publicat sub titlul Velvet Totalitarianism şi unde va fi ecranizat de către producătorul Bernard Salzman. Volumul îmbină ficţiunea cu elemente autobiografice ale autoarei şi este în acelaşi timp un thriller politic dens, o meditaţie asupra dictaturii, o demascare a regimului opresiv condus de Nicolae Ceauşescu şi o emoţionantă reconstrucţie a căutărilor unei familii: fiecare membru în căutarea celorlalţi şi toţi în căutarea libertăţii. „Evocativă şi extrem de convingătoare, Velvet Totalitarianism este o carte de preţuit, iar Claudia Moscovici este o scriitoare de urmărit, acum şi pe viitor” (Travis Holland, autorul The Archivist’s Story).

Printre materialele care vor însoţi prezentarea inedită a volumului „Între două lumi” se numără un videoclip realizat de compozitorul şi producătorul român Andy „Soundland” Platon, cunoscut pentru colaborările cu Loredana Groza, Marius Nedelcu feat. Alexandra Ungureanu, Anthony Icuagu şi pentru piesa „Lost Without You”.  Atât piesa pregătită, „Velvet Love”, cât şi videoclipul pornesc de la acţiunea cărţii. O prezentare video a cărţii va fi realizată şi de Claudiu Ciprian Popa. 

www.curteaveche.ro