Colocviul “Călătorie prin Romanul interbelic”

Muzeul de Istorie (Casa Nevruzzi) din Roman a găzduit joi, 17 mai 2012, un colocviu intitulat “Călătorie prin Romanul interbelic”. Cu acest prilej, muzeografa Iulia Butnariu și deputatul Marius Neculai, președintele Asociației pentru Antropologie Urbană, filiala Roman, au prezentat romașcanilor un proiect nou, ambițios, intitulat “Călătorie prin Romanul interbelic”. 

“Ne propunem o valorificare a materialului foto de arhivă, cu imagini din Romanul interbelic. Importanța acestui material nu va fi subliniată printr-un discurs istoric, ci din perspectivă antropologicî urbană. Prin acest proiect vrem să ștergem praful de pe istoriile familiilor vechi ale Romanului, recreînd viața acestora din perioada interbelică”, a precizat muzeografa Iulia Butnariu, unul dintre inițiatorii proiectului.

Ideea acestui proiect a fost dezvăluită publicului de deputatul Marius Neculai. “Într-o discuție cu Adrian Majuru și Constantin Dumitru, ne-am gîndit să scoatem un volum care să cuprindă informații și fotografii despre Romanul interbelic. Veți aprecia această inițiativă în toamna acestui an, cînd acest volum va vedea lumina tiparului și pe care îl vom considera cartea de vizită a orașului”, a declarat Marius Neculai, președintele Asociației pentru Antroplogie Urbană, filiala Roman.

Imaginile care au însoțit prezentarea proiectului au fost asigurate de istoricul Adrian Majuru și colecționarul romașcan Dan Dimitriu. Evocarea perioadei interbelice a fost făcută și de profesoara Monica Pescaru (Colegiul Tehnic “Petru Poni”), care a prezentat comunicarea “Profesori și elevi de altădată”, și de scriitorul Mircea Bostan – “Romanul interbelic într-o retrospectivă antropologică urbană de mileniul III”. Manifestarea a fost realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Roman și filiala Roman a Asociației pentru Antropologie Urbană.

Ana-Maria Postelnicu  ziarulderoman

foto 1,2 Ziarul de Roman

foto 3,4,5 M. Tihon

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, cultura romascana și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.