București, capitala jazz-ului mondial:12-18 mai 2012

25 trupe la cel mai important eveniment de jazz din România EUROPAfest – 100% jazz and more. O săptămână întreagă dedicată jazz-ului.

Între 12 și 18 mai 2012, la Teatrul Odeon, EUROPAfest-100% jazz and more transformă Bucureștiul în Capitala jazz-ului mondial, prezentând în cadrul celei de-a șasea ediții Bucharest International Jazz Competition, concerte de excepție cu trupe din SUA, Slovenia, Ungaria, Polonia, Japonia, Norvegia, Suedia, Columbia, Australia, Italia, Israel, Polonia, Spania, Ecuador, Elveția și România.

Noile tendințe mondiale, proiecte îndrăznețe, “crème de la crème” ale marilor centre de jazz din întreaga lume, concepte bine definite și evoluții inedite, toate vor putea fi urmărite la EUROPAfest – 100% jazz and more. Muzicienii – instrumentiști și vocaliști, își vor disputa premiile de 7.000 Euro – Marele Premiu, precum și distincțiile de „cea mai buna trupă” și “cel mai bun vocalist”.

Evenimentul organizat de jmEvents îmbină concertele cu jam sessions. Dacă jazz‐ul înseamnă versatilitate, forță și libertate prin excelență, evenimentul EUROPAfest – 100% jazz este o adevarată explozie de culoare și energie.

„De-a lungul celor 5 ediții de Bucharest International Jazz Competition, serile de concerte s-au dovedit de fiecare dată o adevarată experiență, atât pentru cei de pe scenă, cât și pentru public. Proiectele de jazz prezentate au ținut sălile pline de fiecare dată.” spune Luigi Gageos, directorul evenimentului.

Pe fondul jazzului, muzicienii experimentează, îndrăznesc, se provoacă dar, cel mai mult, se bucură împreună ‐ pentru deliciul publicului ‐ de fado, blues, ritmuri balcanice, afro‐americane sau chiar japoneze. Totul se petrece spontan, fără repetiții, bazându‐se doar pe inspirație, talent și pe improvizația de moment.

Bucharest International Jazz Competition a căpătat reputația de cel mai puternic concurs internațional de jazz din Europa de Sud-Est și și-a câștigat dreptul de a fi cotat de către BBC drept unul dintre primele 3 concursuri de jazz din Europa.