Ediţia jubiliară a Festivalului Naţional de Teatru Yorick

Deschiderea festivă a festivalului va avea loc luni, 14 mai, de la ora 17,00 în foaierul Casei de cultură, unde va fi vernisată expoziţia “Yorick Magnum XX” un fel de remember al celor XIX ediţii derulate pînă acum. Primul spectacol din festival, de la ora 18,00, pe scena Casei de Cultură va fi cel al  Asociaţiei Culturale “Pinochio 2008″ din Piatra-Neamţ cu “Fetiţa cu chibrituri”, adaptare după H.C.Andersen. La aceeaşi oră, în Sala Teatrului de Joacă de la Biblioteca G. T.  Kirileanu, Teatrul de Joacă al bibliotecii prezintă “Lecţia” după Eugen Ionescu, în regia lui Gheorghe Hibovschi.

Ziua de marţi, 15 mai, va începe cu spectacolul “Dumbrava minunată”, de la ora 12,30, în sala Casei de cultură, prezentat de trupa Teatrului Tomis din Constanţa. O oră mai tîrziu, de la 13,30, în sala Teatrului de Joacă va putea fi vizionată piesa “Paris, Mon amour”. Pe scena Casei de Cultură, de la ora 14,00, Teatrul Tomis constanţa revine cu un alt spectacol “Domnul Goe”, iar Teatrul Muzical “Nae Leonard” Galaţi, va prezenta pe aceeaşi scenă, de la ora 17,00, “Coana Chiriţa”.

În ziua a treia de festival, de la ora 19,00, împătimiţii teatrului vor putea viziona spectacolul tragi-comic “Azilul amanaţilor”, de John Chapman şi Dave Freeman, pus în scenă de Teatrul Evreiesc din Bucureşti, în regia lui Dan Tudor.

Joi, 17 mai, de la ora 18,00, Teatrul Tinerilor Actori din Piatra Neamţ vine cu spectacolul “Caragiale reloaded”, în regia lui Cătălin Iosub, pe scena casei de Cultură, iar de la ora19,00, va începe festivitatea de premiere. În afara competiţiei, tot joi, de la ora 20,00, Teatrul de Lectură al Bibliotecii Judeţene G. T. Kirileanu prezintă “O batistă în Dunăre” adaptare după Dumitru Radu Popescu realizată de Dan Iacob.

Vineri, de la ora 19,00, tot la Casa de Cultură, Teatrul Mihai Eminescu Botoşani prezintă spectacolul “O noapte nebună, nebună!”, adaptare după Ray Cooney, în traducerea lui Lucian Băleanu şi regia lui Alexandru Vasilache.

Gala Laureaţilor va avea loc sîmbătă, 19 mai, de la ora 19,00, iar, după gală, TEatrul Tineretului din Piatra Neamţ prezintă adaptarea după Sorin Oros a spectacolului “Eu te iubesc, eu te omor!”, în regia lui Tudor Tăbăcaru, o tragi-comedie construită la limita dintre dragoste şi nebunie, un spectacol în care, rîzînd, te trezeşti că ai intrat, alături de personaje într-o dramă cumplită.

de Angela BRUDARU  ziarulceahlaul.ro

Reclame